Este vorba despre acordarea unui sprijin financiar producătorilor de fructe şi legume care suportă pierderi în urma restricțiilor impuse de Federația Rusă, dar și de completări la Codul fiscal.
Guvernul a stabilit plafonul compensaţiilor de 1,2 lei pentru un kilogram de prune, de 1,5 lei pentru mere şi de 0,8 lei pentru castraveți și roșii. „E important ca aceşti bani să ajungă direct la producători, nu la intermediari. Totodată, trebuie să excludem eventualele abuzuri în aplicarea acestui mecanism”, a declarat premierul.
Suma necesară pentru acordarea acestui sprijin se ridică la 150 de milioane de lei.
De modul în care va gestiona Executivul criza legată de embargo depinde calea pe care va avansa în viitorul apropiat țara |
O altă măsură aprobată miercuri de Cabinetul de Miniștri vizează o serie de completări la Codul fiscal, potrivit cărora, până pe 30 noiembrie anul curent, producătorilor și procesatorilor nu le vor fi aplicate măsuri de executare silită a obligațiilor fiscale.
Celelalte şase măsuri prevăd dialogul cu partenerii externi pentru a orienta programele de sprijin spre investiții în infrastructura de depozitare a fructelor şi legumelor; valorificarea oportunităţilor Zonei de Liber Schimb cu UE – până la 80 de mii de tone de mere și prune pot fi exportate fără taxe; noi oportunităţi de piaţă în Orientul Mijlociu etc.
„Cel mai mult vor fi afectați de embargo micii producători care nu au posibilitatea să încheie contracte pentru livrarea unor volume importante de produse. Totodată, o soluție ar fi să ne orientăm spre alte piețe care anterior n-au fost valorificate de către fermierii noștri”, afirmă Sergiu Bernevec, președin-tele „Agroindsind”.