Ziua de 1 iunie, dedicată la nivel internațional drept zi pentru protecția copilului, în sfârșit, a fost introdusă în art. 111 din Codul muncii, care enumeră toate zilele de sărbătoare nelucrătoare din Republica Moldova.
În acest sens, pe 22 iunie curent, a fost votată, în două lecturi, o inițiativă legislativă a unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova.
Trebuie totuși să remarcăm faptul că această inițiativă legislativă a apărut doar datorită insistenței și consecvenței sindicatelor, exprimate în repetate rânduri, inclusiv prin avizele la proiectele unor acte normative. De fiecare dată când sindicatele au fost antrenate în procesul de avizare a proiectelor hotărârilor de Guvern, care stabileau transferarea zilei de lucru – 1 iunie – în altă zi, de regulă, o zi de sâmbătă, poziția Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a fost unică. Și anume, tratarea zilei de 1 iunie drept zi de odihnă, mai exact, de sărbătoare, zi nelucrătoare, așa după cum a fost stabilită prin Hotărârea Parlamentului nr. 114 din 27.05.2016.
Mai mult, în baza hotărârii sus-menționate, CNSM a insistat, chiar și la avizarea proiectului Hotărârii de Guvern nr. 289 din 17 mai 2023 cu privire la declararea unor zile de odihnă (1 și 2 iunie 2023), elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, remodificarea art. 111 din Codul muncii, propunând completarea alin. (1) al acestuia, cu o literă nouă, și anume: „lit. g secund) 1 iunie – Ziua ocrotirii copilului”.
Prin susținerea sau, mai bine zis, preluarea acestei propuneri a CNSM, s-a reușit nu doar implementarea art. III din Hotărârea Parlamentului nr. 114/2016, care prevede aducerea legislației în vigoare în concordanță cu Hotărârea Parlamentului nr. 433/1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în Republica Moldova, ci și excluderea situațiilor în care Guvernul declară neîntemeiat ziua de 1 iunie drept zi de odihnă, cu recuperarea acesteia în alte zile, fapt care a provocat de fiecare dată nemulțumiri în rândul salariaților.
Țara noastră nu este unica și nici prima care acordă o atenție deosebită protecției, ocrotirii copilului. La nivel internațional, sunt peste 150 de țări care sărbătoresc sau celebrează o zi, având drept menire dedicarea atenției pentru protecția copilului.
Acest rezultat, deși „cam tardiv”, ar considera unii, este evident și constituie un succes al sindicatelor, care demonstrează, o dată în plus, că insistența și consecvența, însoțite de argumentele, mai devreme sau mai târziu te fac auzit, dau roade.
Eugeniu COVRIG, șeful Departamentului juridic al CNSM