3 iulie 2024
Chisinau
Social

Grație insistenței sindicatelor, 1 iunie a fost legiferată drept zi de sărbătoare

Loading
Social Grație insistenței sindicatelor, 1 iunie a fost legiferată drept zi de sărbătoare
Grație insistenței sindicatelor, 1 iunie a fost legiferată drept zi de sărbătoare
doxologia.ro

Ziua de 1 iunie, dedicată la nivel internațional drept zi pentru protecția copilului, în sfârșit, a fost introdusă în art. 111 din Codul muncii, care enumeră toate zilele de sărbătoare nelucrătoare din Republica Moldova.

În acest sens, pe 22 iunie cu­rent, a fost votată, în două lec­turi, o inițiativă legislativă a unor deputați din Parlamentul Republi­cii Moldova.

Trebuie totuși să remarcăm fap­tul că această inițiativă legislativă a apărut doar datorită insistenței și consecvenței sindicatelor, exprimate în repetate rânduri, inclusiv prin avizele la proiectele unor acte normative. De fiecare dată când sindicatele au fost an­trenate în procesul de avizare a proiectelor hotărârilor de Guvern, care stabileau transferarea zilei de lucru – 1 iunie – în altă zi, de regulă, o zi de sâmbătă, poziția Confederației Naționale a Sindi­catelor din Moldova (CNSM) a fost unică. Și anume, tratarea zilei de 1 iunie drept zi de odihnă, mai exact, de sărbătoare, zi nelucră­toare, așa după cum a fost stabi­lită prin Hotărârea Parlamentului nr. 114 din 27.05.2016.

Mai mult, în baza hotărârii sus-menționate, CNSM a insistat, chiar și la avizarea proiectului Hotărâ­rii de Guvern nr. 289 din 17 mai 2023 cu privire la declararea unor zile de odihnă (1 și 2 iunie 2023), elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, remodificarea art. 111 din Codul muncii, pro­punând completarea alin. (1) al acestuia, cu o literă nouă, și anu­me: „lit. g secund) 1 iunie – Ziua ocrotirii copilului”.

Prin susținerea sau, mai bine zis, preluarea acestei propuneri a CNSM, s-a reușit nu doar imple­mentarea art. III din Hotărârea Parlamentului nr. 114/2016, care prevede aducerea legislației în vigoare în concordanță cu Hotă­rârea Parlamentului nr. 433/1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în Republica Moldova, ci și excluderea situațiilor în care Guvernul declară neîntemeiat ziua de 1 iunie drept zi de odih­nă, cu recuperarea acesteia în alte zile, fapt care a provocat de fiecare dată nemulțumiri în rândul salariaților.

Țara noastră nu este unica și nici prima care acordă o atenție deosebită protecției, ocrotirii co­pilului. La nivel internațional, sunt peste 150 de țări care sărbătoresc sau celebrează o zi, având drept menire dedicarea atenției pentru protecția copilului.

Acest rezultat, deși „cam tardiv”, ar considera unii, este evident și constituie un succes al sindicate­lor, care demonstrează, o dată în plus, că insistența și consecvența, însoțite de argumentele, mai de­vreme sau mai târziu te fac auzit, dau roade.

 

Eugeniu COVRIG, șeful Departamentului juridic al CNSM

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand