24 October 2024
Chisinau
Social

FSEȘ cere în mod repetat majorarea salariilor cadrelor didactice

Loading
Social FSEȘ cere în mod repetat majorarea salariilor cadrelor didactice
FSEȘ cere în mod repetat majorarea salariilor cadrelor didactice
Vocea poporului

Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ) cere majorări sala­riale pentru corpul profesoral. So­licitarea este ca acestea să crească până la nivelul salariului mediu pe economie.

Într-o declarație a sindicaliștilor la adresa conducerii țării se spune că, în po­fida creșterilor salariale de la începutul acestui an, salariul mediu în educație este cu peste trei mii de lei mai mic decât sala­riul mediu pe economie, care este acum de 13170 de lei.

„Conform unor estimări, în acest mo­ment, în calcul anual, acoperirea cheltu­ielilor care se cer pentru ca salariul din educație să fie echivalent cu salariul mediu din economia națională, ar necesita 3,04 miliarde lei, iar cu contribuții – 3,9 miliarde. La cele 18 miliarde de lei investiți în anul de studii 2023-2024 în educație, ar mai fi nevoie de 3,9 miliarde pentru motivarea ca­drelor didactice”, menționează sindicaliștii.

„Federația Sindicală a Educației și Științei este profund îngrijorată în legătură cu perspectivele incerte în privința motivării salariale a angajaților din sistem. Or, dacă ponderea cheltuielilor din buget pentru educație crește, investițiile în factorul uman din educație scad în mod vizibil. Punem accent pe necesitatea realizării performanțelor educaționale sub toate aspectele, dar considerăm, totodată, că accentele ar trebui puse și pe necesitatea creșterii sala­riale, pe motivarea angajaților și ridicarea prestigiului profesiei”, se menționează în declarația FSEȘ.

Sindicaliștii speră ca autoritățile să ia o decizie vizavi de creșterile salariale în sistem până la Ziua lucrătorului din învățământ, care este marcată pe 5 octombrie.

Subiectul în cauză a fost discutat, re-cent, și la întâlnirea activului sindical cu ministrul Educației și Cercetării (MEC), Dan Perciun. La întâlnire au participat președintele CNSM, Igor Zubcu, precum și di­rectoarea Agenției Naționale pentru Curri­culum și Evaluare, Lilia Ivanov.

facebook.com

În cadrul întrunirii, sindicaliștii au vor­bit despre problemele din sistem, pe care sindicatul le pune permanent în discuție în cadrul dialogului social. Președintele FSEȘ, Ghenadie Donos, s-a referit la identificarea, împreună cu ministerul, a unui consens pe un spectru larg de probleme înaintat de colegii din grădinițe, școli, universități, in­stitute de cercetare. În același timp, a fost exprimată îngrijorarea sindicaliștilor în le­gătură cu perspectivele incerte în privința motivării salariale. Fiindcă principala reven­dicare a FSEȘ – majorarea salariului mediu din educație și cercetare la nivelul salariu­lui mediu din economie rămâne, practic, nesoluționată.

Provocările acestui început de an școlar rămân a fi aceleași: insuficiența cadrelor calificate în sistem și exodul acestora, scă­derea continuă a prestigiului profesiei de pedagog, carențe în realizarea unei educații de calitate, salariile mici.

În discursul său, ministrul Dan Perciun a vorbit despre principalele priorități ale Ministerului Educației și Cercetării, inclusiv atragerea tinerilor în sistemul educațional, creșterea numărului de elevi în învățământul dual, salarizarea angajaților din educa-ție și admiterea la universități, îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru cadrele didactice, creșterea finanțării pentru sec­torul educațional. Ministrul a subliniat importanța dialogului deschis cu sindica-tele și a reiterat angajamentul Guvernu­lui de a găsi soluții pentru provocările din educație.

„Prioritatea noastră este să asigurăm condiții mai bune pentru profesori și elevi, iar acest lucru se poate realiza doar printr-o colaborare constructivă cu partenerii soci­ali”, a declarat Dan Perciun.

Igor Zubcu a apreciat calitatea și im-portanța dialogului social bipartit dintre ministerul de resort și FSEȘ. Președintele CNSM și-a exprimat disponibilitatea de a contribui la soluționarea problemelor sala­riale din ramură.

Ministrul Dan Perciun dă asigurări că sa­lariile profesorilor vor fi majorate începând cu 1 ianuarie 2025, odată cu aprobarea no­ului buget. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă, în contextul în care FSEȘ a solicitat ca profesorii să aibă salarii mai mari.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand