Membrii Consiliului Federației Sindicatelor din Comunicații din Moldova s-au întrunit, recent, în cadrul celei de-a III-a ședinţe în plen pentru a face un bilanţal activităţii sindicatului de ramură în anul 2014.
Pe ordinea de zi a şedinţei au fost incluse chestiuni precum audierea şi dezbaterile pe marginea Raportului activităţii Biroului Executiv al FSCM pentru anul 2014, prezentarea informaţiilor cu privire la devizul de venituri şi cheltuieli pentru finanţarea Biroului Executiv al FSCM pentru anul 2015, precum şi alte subiecte ce se referă la activitatea Federaţiei.
Ion Pîrgaru, președintele FSCM, a prezentat un raport amplu despre activitatea FSCM în anul 2014 şi s-a referit la o serie de aspecte care necesită a fi implementate în anul 2015, în vederea asigurării şi protecţiei drepturilor salariaţilor, membri de sindicat.
Liderul sindical a atras atenţia asupra aspectelor ce ţin de protecţia juridică a salariaţilor, parteneriatul social, securitatea şi sănătatea în muncă, instruirea activului sindical, motivarea apartenenţei la sindicat, promovarea modului de viaţă sănătos, precum şi la alte subiecte organizatorice.
Direcțiile de bază
„Direcţiile de bază ale Biroului Executiv al FSCM sunt îndreptate spre realizarea Programului de activitate al FSCM şi a rezoluţiei adoptate la Congresul V din 8 februarie 2013. Pe parcursul anului 2014, FSCM a promovat dialogul social, ca instrument fundamental al progresului social-economic, ca standard european, civilizat şi general acceptat, contribuind astfel la realizarea dreptăţii sociale şi a demnităţii muncii”, se arată în Raport.
„În perioada de referinţă, pe adresa FSCM au parvenit peste 50 de petiţii în scris şi peste 700 de adresări din partea salariaţilor, care au fost soluţionate în favoarea acestora, datorită implicării active a sindicatului de ramură”, a subliniat Ion Pîrgaru.
În context, liderul sindical a îndemnat organizaţiile sindicale primare să fie mai active, pentru a contribui cât mai eficient la soluţionarea problemelor cu care se confruntă membrii de sindicat la locul de muncă.
Parteneriatul social
Prin intermediul parteneriatului şi al dialogului social FSCM a întreprins diverse acțiuni menite să asigure un climat social stabil între salariaţi şi angajatori, o protecţie socială şi economică eficientă a membrilor de sindicat. În acest context, organizaţia sindicală a ÎS ,,Radiocomunicaţii”, cu susţinerea FSCM, în februarie 2014, a încheiat un nou Contract colectiv de muncă, caracterizat ca fiind unul destul de reuşit, prin prisma garanţiilor sociale pe care le inserează în conţinutul său. Cu un Contract colectiv de muncă avantajos se pot lăuda și rep-
rezentanții organizaţiei sindicale a ÎM ,,Moldcell” SA, negociat cu implicarea FSCM. Totodată, preşedintele FSCM, fiind membru supleant al Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective şi membru al Colegiului Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, reprezintă drepturile şi interesele membrilor de sindicat în raport cu autorităţile şi structurile patronale din RM.Federaţia Sindicatelor din Comunicaţii a continuat promo-varea motivării apartenenţei la sindicat. Cu susţinerea organizaţiilor-membre, în perioada de referință au fost organizate şi desfăşurate diverse activităţi.
De asemenea, în scopul eva-luării cunoștințelor privind dreptul muncii, FSCM a organizat un concurs cu genericul „Sunt membru de sindicat şi îmi cunosc drepturile” pentru activiștii sindicali din ramură.