2 December 2024
Chisinau
Oficial

Forumul „Spre o extindere de succes a Uniunii Europene” și problemele cu care se confruntă societatea

Loading
Oficial Forumul „Spre o extindere de succes a Uniunii Europene” și problemele cu care se confruntă societatea
Forumul „Spre o extindere de succes a Uniunii Europene” și problemele cu care se confruntă societatea
facebook.com

Comitetul Economic și Social European (CESE) și Comisia Europeană au orga­nizat, în perioada 24-25 octombrie curent, la Bruxelles, un forum de înalt nivel cu genericul „Spre o extindere de succes a UE”. Acesta s-a axat pe schim­burile de opinii și de experiențe între partenerii sociali și societatea civilă din statele membre ale UE, din țările candi­date și cele potențial candidate.

La forum au participat, din partea sindicatelor din Republica Moldova, Igor Zubcu, președintele CNSM, și Sergiu Sain­ciuc, vicepreședinte al CNSM.

La deschiderea forumului de înalt nivel pentru extindere au luat cuvântul Oliver Röpke, președintele Comitetului Economic și Social European, oficiali ai Comisiei Euro­pene, precum și din țări membre UE și din țări candidate.

La sesiunea 1, cu genericul „O societate civilă vibrantă ca premisă pentru o extin­dere de succes”, s-au dezbătut probleme cu care se confruntă diferite organizații caritabile, comunități și organizații volun­tare, reprezentanți ai societății civile din Europa de Est, din Balcani, dar și din vestul Europei.

La Sesiunea 2, cu genericul „Dialog social – schimb de bune practici și lecții învățate – calea înainte”, s-a făcut un schimb de experiență, iar vorbitorii au sub­liniat că un dialog social de succes, par­teneri sociali puternici și o societate civilă activă constituie fundamentul democra-ției. În marja Sesiunii 3 s-a discutat despre rolul partenerilor sociali în promovarea unei tranziții competitive, verzi și digitale.

 

Comitetul Economic și Social European vede Republica Moldova drept parte a Europei

 

În cadrul celei de-a doua sesiuni, Igor Zubcu, președintele CNSM, a rostit un discurs, în care a subliniat, între altele, că „subiectele discutate la forum vor aduce un plus de valoare procesului de extindere, iar actorii societății civile își vor reconfirma rolul în acest proces de aderare la UE”.

El a adăugat că sindicatele din Mol-dova au optat întotdeauna pentru dez­voltarea unui parteneriat social, având ca model formatul tripartit promovat de OIM: Guvern-Patronate-Sindicate.

Igor Zubcu a relevat că parteneriatul so­cial în Republica Moldova se realizează la nivelurile naţional, ramural, teritorial și de unitate.

La nivel național, funcționează Comi­sia națională pentru consultări și negocieri colective, care este un organ tripartit și are un rol consultativ în elaborarea strate-giilor şi politicilor social-economice, în aplanarea situațiilor conflictuale la nivel național, de ramură sau teritorial dintre par­tenerii sociali.

Proiectele de acte normative din do­meniul muncii şi cel social-economic sunt coordonate în mod obligatoriu cu Comisia națională. Avizul ei asupra unui proiect de act normativ însoțește proiectul până la adoptare.

Liderul sindical a mai menționat că, ur­mare a unei conlucrări mai bune cu partene­rii, s-au obținut lucruri reale pentru salariați și membri de sindicat: creșterea consi-derabilă, cu 25%, a salariului minim pen­tru anul 2024, de la 4000 de lei (circa 200 de euro) la 5000 de lei (peste 250 de euro); excluderea taxei de înregistrare a organizațiilor sindicale; obținerea ratificării Convenției OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii ș. a.

Iar pentru a asigura drepturi și garanții mai bune salariaților, din 2003 până în prezent, la nivel național au fost încheiate 21 de convenții colective.

facebook.com

Printre alte realizări, domnia sa a mai menționat că la începutul anului curent cu contracte colective de muncă erau cuprinși în jur de 250 mii de salariați sau circa 40 la sută dintre angajați.

Igor Zubcu a spus că printre cele mai importante provocări la nivel de unitate economică este asigurarea conformării cu Directiva UE 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate con­form normelor UE (acoperirea cu contracte colective de muncă a 80% din salariați).

„Un element esențial în realizarea dialogului social este independența actorilor sociali și lipsa influenței din partea altor actori implicați în procesele sociale și eco­nomice. Pentru sindicate, este foarte impor­tant să fie respectată independența noas-tră și să nu fie admisă nici o ingerință în acti­vitatea noastră. Punctez acest fapt, deoarece o astfel de situație a fost în R. Moldova.

În final, aș dori să menționez că, por­nind de la aspirațiile Republicii Moldova de integrare europeană și luând în conside­rare necesitatea dezvoltării parteneria-tului social în țara noastră și susținerii par­ticipării societății civile la promovarea poli-ticilor naționale, se consideră ca fiind opor­tună și necesară crearea în R.Moldova a Consiliului Economic și Social (CES). Am fi bucuroși să avem și susținerea dvs. în con­stituirea și funcționarea acestei instituții în Republica Moldova”, a remarcat liderul sin­dical.

După susținerea discursului, președintele CNSM a fost întrebat cum ar putea fi îmbunătățit dialogul social în Moldova? Igor Zubcu a menționat că ar fi nevo­ie de asigurarea respectării cadrului legal național în domeniul parteneriatului social, implementarea standardelor internaționale și a principiilor parteneriatului social. Tot­odată, nu ar trebui să fie admise cazurile de ignorare de către autoritățile statului a vocii sindicatelor în procesul de elabo­rare și promovare a politicilor statului în domeniile muncii și cel social-economic și în procesul de elaborare și perfecționare a legislației muncii.

De asemenea, considerăm drept opor­tună și necesară promovarea parteneria-tului social bipartit și crearea condițiilor pentru dezvoltarea acestuia, a conchis Igor Zubcu.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand