22 iulie 2024
Chisinau
Social

Formarea cadrelor și a activiștilor sindicali în condiții de criză

Loading
Social Formarea cadrelor și a activiștilor sindicali în condiții de criză
Formarea cadrelor și a activiștilor sindicali în condiții de criză
Vocea poporului

În perioada 4-5 septembrie, Confe-derația Națională a Sindicatelor din Mol­dova (CNSM) a organizat Conferința re­gională cu genericul „Tehnici de formare a cadrelor sindicale și activiștilor în con-diții de criză. Cooperare și schimb de experiență între centrele sindicale națio-nale din Moldova și Ucraina”, cu supor­tul Organizației Internaționale a Muncii (OIM).

La eveniment au participat lideri sin­dicali din cadrul confederațiilor sindicale din Republica Moldova și Ucraina. OIM a fost reprezentantă de către Sergejus Glovackas, ofițer de birou al ILO-ACTRAV pentru Europa și Asia Centrală. Principa­lele subiecte  puse în discuție au vizat prioritățile mișcării sindicale în domeniul educațional și strategiile formării sindica­le implementate în Republica Moldova și Ucraina.

În deschiderea conferinței, Igor Zubcu, președintele CNSM, a ținut să menționeze că primii pași privind organizarea proce­sului educațional conform noilor cerințe înaintate de membrii de sindicat nu au fost atât de ușori.

„Principala problemă, care mai persis­tă, cu regret, în mentalitatea unor lideri sindicali, este că ei nu acordă importanță educației sindicale. De aceea, acum, sco­pul principal al CNSM este de a educa un membru de sindicat activ, care își cunoaște bine drepturile și e gata să le apere în ori­ce condiții. Figura principală în educația sindicalistă, cred, este formatorul sindi­cal, profesorul care îi ajută pe angajați să obțină noi cunoștințe și abilități. Trebuie să menționez că Institutul Muncii împreu­nă cu CNSM organizează anual cursuri de perfecționare cu participarea experților naționali și internaționali. În plus, în rân­durile mentorilor sindicali s-a înrădăcinat tradiția de a organiza conferințe și semi­nare, unde sunt puse în discuție cele mai acute probleme ale membrilor de sin­dicat. Pe 2 noiembrie noi marcăm Ziua profesorului sindical, ceea ce înseamnă că echipele de pedagogi ale CNSM sunt pregătite, capabile să ducă la bun sfârșit orice proces educațional organizat la ni­vel național sau internațional. E bine cu­noscut faptul că educația sindicală poate avea succes atunci când scopurile sindi­catelor coincid cu obiectivele profesorilor și ale participanților la acțiunile organi-zate”, a menționat Igor Zubcu.

La rândul său, Sergejus Glovackas a menționat: „Conferința regională a fost or­ganizată pentru a susține și a da un nou impuls organizațiilor sindicale din Republi­ca Moldova și Ucraina, unde există în con­tinuare riscuri majore de securitate. Ideea e de a fortifica capacitățile organizațiilor sindicale, pentru ca acestea să facă față situaților de criză, să susțină lucrătorii migranți și integrarea lor pe piața muncii”.

 

Ca oglindă a societății, sindicatele ar trebui să aibă un sistem educațional care să corespundă cerinților unei țări candidate la aderarea la UE

 

Sergejus Glovackas a apreciat eforturi­le CNSM în special și ale Republicii Mol­dova în general, orientate spre susținerea refugiaților din Ucraina. Totodată, el a ex­primat deschiderea OIM de a oferi suport în continuare sindicatelor din Republica Moldova și Ucraina pentru apărarea drep­turilor membrilor de sindicat, pentru im­pulsionarea schimbului de experiență în di­verse ramuri, respectarea și implementarea standardelor internaționale în domeniul muncii.

„Fiind oglinda societății, sindicatele tre­buie să facă tot posibilul ca activitățile lor să corespundă cerințelor Convenției OIM, ale unui stat democratic care dorește să adere la Uniunea Europeană”, a concluzio­nat Sergejus Glovackas.

Delegația liderilor sindicali din Ucrai­na a fost condusă de Yevgen Drapiatyi, vicepreședintele Federației Sindicatelor din Ucraina.  În alocuțiunea sa, el a ținut să menționeze că Federația are circa 3 mln. de membri de sindicat, 35% dintre care sunt  tineri. Federația include 46 de sindicate de ramură.

„La Conferință participă lideri sindicali din toate ramurile economiei naționale. Sunt lideri foarte curajoși, care zi de zi se confruntă cu urgiile războiului. Scopul participării noastre la conferință e să vă informăm despre activitatea sindicatelor din Ucraina în condiții de război. În con­text, pot spune că toate organizațiile sin­dicale au fost nevoite să se reprofileze din mers. Noi acordăm ajutor sutelor de soldați răniți, familiilor soldaților căzuți pe câmpul de luptă, dar și personelor civile care au rămas fără adăpost. Din cauza războiului, peste 15 mln. de cetățeni ucraineni au fost nevoiți să părăsească țara, iar circa 3 mili­oane se află în exil în Rusia și Belarus, unde sunt discriminați. Un lucru dureros pentru noi e și faptul că, din cauza războiului, am pierdut peste 5 mln. de locuri de muncă. Zeci de întreprinderi, dar și orașe, au fost șterse de pe fața pământului în urma bom­bardamentelor. Trebuie să spun că noi nu vom ceda. Fiind ajutați de țările Uniunii Europene, lucru pentru care suntem foarte recunoscători, Ucraina luptă pentru pace, pentru ca cetățenii ei să trăiască într-o țară liberă, democratică, în familia Uniunii Euro­pene”, a specificat Yevgen Drapiatyi.

În luarea sa de cuvânt, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a relevat că CNSM, în dialog cu guvernarea, a solici­tat permanent majorarea salariului mi­nim la 50% din salariul mediu pe țară, în conformitate cu prevederile Cartei socia­le europene revizuite și Directivei UE pri­vind  salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. „Sindicatele pledează pentru perfecționarea cadrului legal în domeniul parteneriatului social. Avem mari speranțe ca Parlamentul Republicii Moldova, în sesi­nea de toamnă-iarnă, va ratifica Convenția OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă”. Referindu-se la problema refugiaților ucraineni, Sergiu Sainciuc a specificat că aceasta a fost în prim-plan pentru CNSM chiar de la înce­putul războiului. „Am făcut  tot posibilul pentru a oferi spații de găzduire, servicii de îngrijire. Zilnic, prin instituțiile noastre au trecut zeci de oameni. Am reușit să facem lucruri importante grație asistenței din par­tea OIM”, a subliniat Sergiu Sainciuc.

Potrivit Liliei Franț, vicepreședintă a CNSM, Programul educațional al CNSM are drept scop formarea liderilor și activiștilor sindicali, capabili să apere drepturile membrilor de sindicat. Siste­mul educațional sindical se bazează pe solidaritate,  democrație, libertate, echita­te socială, independență, transparență și egalitate. Totodată, vicepreședinta CNSM a ținut să sublinieze că, în anul 2022, în ca­drul CNSM, au fost instruiți 13229 de lideri și activiști sindicali, dintre care 392 la nivel internațional, 5601 la nivel național și 7236 la nivelul organizațiilor sindicale primare.

FSEȘ, Federația „Agroindsind”, Federația „Sindlex”, Federaţia „Sănătatea”, Federația Sindicatelor din Comunicații, Federația „Sindindcomservice” au înregistrat cel mai mare număr de lideri sindicali instruiți.

Referindu-se la tehnicile de formare a cadrelor și activiștilor sindicali, Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, a menționat că FSEȘ are peste 1300 de ordanizații primare, dis­pune de o rețea de informare performantă, la care are acces majoritatea membrilor de sindicat. El le-a vorbit celor prezenți și des­pre campania de formare a trainerilor sin­dicali, inițiată în acest an.

„Prin această inițiativă, noi ne-am dorit să instruim profesorii proprii. În prezent, Federația are 35 de traineri sindicali, care se ocupă de instruirea membrilor de sindicat. De asemenea, în activitatea noastră apelăm  și la experiența trainerilor din alte organizații sindicale, inclusiv din România. Avem relații bune și cu Institutul Muncii, unde organi­zăm seminare de instruire pe diferite teme. La necesitate, conducerea FSEȘ, împreu­nă cu profesorii noștri, se deplasează și în organizațiile primare din teritoriu, pentru a-i informa pe membrii de sindicat despre acțiunile întreprinse și rezultatele obținute în urma negocierilor cu conducerea Minis­terului Educației și Științei. La această etapă constatăm o situație precară în sistemul de educație. În cazul în care statul nu va alo­ca cel puțin 7% din PIB pentru învățământ, acesta riscă să intre în colaps în 5-10 ani”, a  concluzionat Ghenadie Donos.

Angela Otean, secretar general al Fe-derației „Sindlex”, în prezentarea sa a ținut să precizeze că din Federație fac parte șase orgazații sindicale, care unesc peste 25 de mii de membri de sindicat.

„Federația „Sindlex” este membră a mai multor organizații sindicale internaționale. Avem parteneriate cu sindicatele din Ro­mania, Ucraina, Turcia. În Republica Mol­dova există un deficit de peste 1.300 de polițiști. Deși, în ultimul timp, autoritățile le oferă mai multe facilități, polițiștii sunt nemulțumiți de salarii, de pachetul social neatractiv, dar și de condițiile de muncă. Ca reprezentant al salariaților, Federația „Sindlex” întotdeauna a militat pentru sa­larii decente pentru funcționarii publici cu statut special, pentru plata suplimentară a orelor lucrate peste program și anularea moratoriului pe funcțiile înghețate în anul 2018”, a reiterat Angela Otean.

Mihail Dutca, consilier principal în do­meniul educației sindicale, securitate și sănătate în muncă al Federaţiei Sindicale „Sănătatea”, a opinat că, la momentul actu­al, sistemul educațional sindical din dome­niul ocrotirii sănătății se dezvoltă în două direcții.

„Prima direcție este „Alfabetizarea sindi­cală”, la care au acces toți membrii de sin­dicat care doresc să afle care sunt dreptu­rile și obligațiile unui membru de sindicat. „Programul social în domeniul muncii. Spe­cialitatea – informatori sindicali” constituie a doua direcție. O implementăm împreună cu Institutul Muncii. Cursanții acestui pro­gram beneficiază de 124 de ore, lecții te­oretice și practice pe diferite domenii de activitate. La finele programului, fiecare cursant primește un certificat de absolvi­re, document care îi permite să activeze în domeniul pe care l-a studiat. În timpul orelor de instruire, punem accent pe ne­gocierea Contractului colectiv de muncă cu administrația instituției sau a întreprin­derii. Negocierea și semnarea Contractului de muncă trebuie să fie o prioritate pentru liderii sindicali”, a conchis Mihail Dutca.

Participanții la Conferință au pus în discuție și alte subiecte privind Procesul de transpunere a deciziilor politice și strategi­ce în programul de educație sindicală; Or­ganizarea proceselor educaționale la nivel local; Desfășurarea proceselor eucaționale pentru organizațiile de femei și tineret ș.a.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand