18 November 2024
Chisinau
Social

Fiecare a patra femeie a trecut prin forme de hărțuire la locul de muncă

Loading
Social Fiecare a patra femeie a trecut prin forme de hărțuire la locul de muncă
Fiecare a patra femeie a trecut prin forme de hărțuire la locul de muncă
Vocea poporului

Peste 8% dintre angajații Republicii Moldova s-au confruntat cu cel puțin o formă de hărțuire sexuală la locul de muncă. Cea mai mare incidență a hărțuirii sexuale pe parcursul vieții se atestă în cazul formelor subtile (care, de regulă, nu implică acte tactile sau riscuri pentru integritatea fi­zică), acestea fiind urmate de formele medii, apoi cele grave (care au cea mai mică incidență, dar cele mai drastice consecințe), arată rezultatele unui studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare, publicate în anul 2023.

La nivel general, 11% dintre persoanele hărțuite la locul de muncă s-au confruntat cu forme grave de hărțuire, cum ar fi cerința de a întreține relații sexuale în schimbul unei re­compense, aplicarea forței și/ sau utilizarea amenințărilor pentru a avea relații sexuale; 22% – cu forme medii (atingeri nepotrivite, săruturi fără permisiune, invitații la întâlniri amoroase), iar 67% – cu forme subtile (limbaj cu conotație sexuală, priviri și gesturi nepo­trivite).

Frecvența cazurilor de hărțuire sexuală este mai mare în rândul femeilor. Cerceta­rea realizată în rândul persoanelor angajate indică o situație îngrijorătoare în ceea ce privește siguranța acestora la locul de mun­că. Studiul arată că fiecare a cincea femeie s-a confruntat cel puțin o dată la 2-3 luni cu forme subtile și medii de hărțuire sexuală, iar fiecare a patra femeie – cu forme grave de hărțuire. Circa 60% dintre persoanele anga­jate abuzate nu au raportat cazurile cu care s-au confruntat și nu au solicitat ajutor.

Reticența de a raporta cazurile de hărțuire sexuală este adesea determinată de nivelul jos de încredere în organele competente, motiv pentru care o bună parte dintre per­soanele care s-au confruntat cu asemenea situații au preferat să remedieze conflictul în mod individual.

Prevenirea cazurilor de hărțuire, violență și discriminare la locul de muncă a fost su­biectul unei instruiri organizate în perioada 25-26 iunie de CNSM și OIM, în cadrul pro­iectului de formare de formatori „Consolida­rea capacităților privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii”.

La prima etapă a proiectului, vor fi pre­gătite două grupuri de formatori sindicali, inclusiv membrele Comisiei de Femei din cadrul CNSM (circa 30 de participante). La a doua etapă, vor fi organizate seminare teri­toriale cu participarea liderilor și a activiștilor sindicali, dar şi instruiri la aceeaşi temă pen­tru specialişti din cadrul CNSM şi din federa­ţiile de ramură.

Angela Otean, președinta Comisiei de Fe­mei din cadrul CNSM, a precizat în cadrul se­minarului că Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Convenţia OIM nr.190 privind eli­minarea violenţei şi hărţuirii în lumea muncii în decembrie 2023. Prevederile acestei con­venţii vor intra în vigoare în Republica Mol­dova la 19 mai 2025.

„Avem o perioadă care ne oferă posibi­litate să ajustăm legislaţia şi aici fac referire la Parlament, iar sindicatele vor avea posibilitate să fie instruite cum să prevină, să monitorizeze şi să raporteze cazurile de hărţuire, violenţă şi discriminare la locul de muncă”, a menţionat Angela Otean.

În cadrul instruirii, au fost aduse în discu­ţie mai multe cazuri de discriminare la locul de muncă. De exemplu, este discriminare dacă un angajat susţine că şeful său îl critică frecvent, foloseşte un limbaj necorespunză­tor şi l-a transferat pe acest salariat într-un birou mai mic, din motivul că desfăşoară o activitate sindicală activă. De asemenea, e discriminare dacă un angajator a decis să nu prelungească contractul unei angajate după ce a descoperit că femeia este însăr­cinată. Părintele care îngrijeşte un copil cu dizabilităţi este concediat pentru că anga­jatorul este nemulţumit de faptul că acesta pleacă des în concediu medical pentru îngri­jirea copilului.

Una dintre participantele la seminar, Natalia Chirillova, specialist în organizare şi management la Federația Sindicatelor „Moldsindcoopcomerț”, a spus că la instru­ire şi-a aprofundat cunoştinţele referitor la cum să depisteze cazurile de discriminare, violenţă şi hărţuire la locul de muncă.

Participantele la seminar au primit câte un „Ghid și set de instrumente didactice pentru formatori. Convenția OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii” și Recomandarea 206 care o însoțește.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand