21 November 2024
Chisinau
Social

Fiecare a doua femeie a fost supusă, cel puțin o dată în viață, violenței

Loading
Social Fiecare a doua femeie a fost supusă, cel puțin o dată în viață, violenței
Fiecare a doua femeie a fost supusă, cel puțin o dată în viață, violenței
stuff.co.nz

Pandemia de Covid-19 a complicat și mai mult lu­crurile la capitolul violența în familie, astfel că aproape jumătate dintre femeile care s-au adresat la linia fierbin­te au cerut ajutor repetat. Chiar și așa, experții spun că deseori femeile preferă să rezolve singure aceste pro­bleme și solicită susținere prea târziu, când deja sunt umilite și bătute cu cru­zime. Sunt statistici sum­bre, prezentate de Centrul Internațional „La Strada”, care se ocupă de protecția drepturilor persoanelor în situații de risc.

Cristina avea 17 ani când și-a întâlnit prima dragoste. Atunci, povestește ea, fiind o simplă ado­lescentă din Drochia, vedea viața în roz. Astfel, ea nu a reușit să înțeleagă că are o relație abuzi­vă. Situația s-a agravat după ce a născut cei doi copii ai săi, iar ceea ce părea să fie o viață de familie perfectă dintr-o parte, arăta ca un adevărat calvar. Bărbatul era foarte gelos, spune Cristina, și îi dicta ce să facă, unde să meargă, iar dacă nu îl asculta, o lua la pumni, mai ales după ce consuma alcool.

„Mi-a fost frică să vorbesc, să spun ceva și teama asta a durat șase ani. Nu aveam voie să mă vopsesc, să ies, să vorbesc la te­lefon. A fost totul bine până la o vreme, l-am iertat. De ce să nu în­cerce și cu picioarele să mă bată, să mă amenințe cu moartea… Câ­teodată îmi aduc aminte și mă mir: cum am putut suporta așa ceva?”, povestește femeia.

Ea își amintește și azi cum soțul a bătut-o cu picioarele chiar în fața rudelor lui, la un eveniment de fa­milie. „Plecasem acasă și trebuia să ne culcăm deja. Știu că avea un cuțit și încerca cu el să mă atingă. Nu era mare cuțitul, dar totuși. Eram la un pas să se întâmple ceva înfiorător”, își amintește Cristina.

 

A pus capăt relației

Atunci, fiindu-i frică și pen­tru copii, Cristina a decis să pună capăt relației și și-a amintit că a văzut o publicitate la televizor, unde se spunea că nu e rușinos să ceri ajutor. Așa a și făcut. A su­nat la numărul de încredere, după care poliția a scos-o din ghearele agresorului, iar tânăra a fost ca­zată la un centru de plasament, unde a stat trei luni și a benefici­at de ajutor psihologic și juridic. Doar după nouă ani de căsnicie, aceasta a reușit să divorțeze de soțul său. Între timp, ea și-a re­făcut viața și spune că are alături de ea un adevărat sprijin. Împre­ună cu actualul ei soț mai are un copil și își amintește cu zâmbetul pe față despre drama prin care a trecut. Regretă doar un singur lu­cru. Că nu a cerut ajutor mult mai devreme, la fel precum a procedat și mama ei, care era și ea abuzată. Din cauza stresului, aceasta a fă­cut o formă complicată de diabet și a decedat prea devreme, spune Cristina.

„Nu am reușit să am o relație strânsă cu mama. Dar și în starea în care se afla, era o femeie foarte bună, umilă”, afirmă femeia.

Cristina povestește că multe fe­mei din localitatea sa sunt abuza­te de către membrii familiilor lor, doar că cele mai multe dintre ele nu au curajul să ceară ajutor. De aceeași părere sunt și experții.

„Din păcate, femeile se adre­sează de multe ori când apare deja violența fizică sau când văd un anumit impact asupra copiilor”, ne-a spus președinta Centrului „La Strada”, Daniela Misail-Nichitin.

 

A crescut numărul victimelor abuzurilor în familie

 

De cân pentru mult timp. Odată cu relaxarea măsurilor de siguranță împotriva Covid-19, a fost înregistrată o creștere și mai dramatică a numărului de femei care s-au adresat după ajutor, iar situația în care acestea se aflau a devenit mult mai gravă.

„Chiar după 15 mai, am remar­cat o creștere a numărului de ape­luri. Comparativ cu prima jumă­tate a anului, în semestrul doi am înregistrat o creștere cu 27%. Am avut foarte multe apeluri repeta­te. Practic, 40 la sută”, conchide președinta Centrului „La Strada”. A fost un caz când un copil de doar cinci ani a sunat și a zis că tatăl lui o bate pe mama sa, iar cea mai vârstnică femeie care a sunat avea 89 de ani și se plângea că a fost bătută de propriul fiu.

„Cifrele pe care le-am înregis­trat nu sunt atât despre faptul cât de mare și la vedere sau, dimpotri­vă, cât de mic și ascuns este feno­menul violenței. Cifrele sunt des­pre toate momentele dramatice în care cineva, în special, o femeie, a avut curajul să ceară ajutor, adi­că să pună mâna pe telefon și să mărturisească. Iar noi, ca răspuns, să-i întindem mâna și s-o ajutăm”, spune Liliana Istrate-Burciu, ma­nageră a Telefonului de Încredere pentru Femei și Fete.

Statisticele arată că cele mai multe dintre femeile care sunt vic­time ale violenței în familie sunt tinere și au vârstele cuprinse între 24 și 45 de ani. Indiferent de vâr­stă sau statut social, în 74% dintre cazuri, anume actualii sau foștii parteneri de viață sunt abuzatorii. Majoritatea victimelor sunt supuse tuturor formelor de violență, de la cea fizică, psihologică, economică, până la cea sexuală. Pentru astfel de cazuri, a fost instituit serviciul „Telefonul de încredere” pentru femei. Astfel, odată ce apelea­ză după ajutor, ele pot beneficia de asistență informațională, psi­hologică, juridică, dar și să so­licite adăpost temporar. Potrivit informațiilor prezentate de Ser­viciul Național Unic pentru Ape­lurile de Urgență 112, Republica Moldova este în topul țărilor din Europa cu cele mai multe cazuri în care femeile au fost abuzate psi­hologic ori sexual cel puțin o dată în viață.

Pentru a preveni ori a soluționa cât mai rapid astfel de cazuri, reprezentații Asociației „La Stra­da” și cei de la Serviciul 112 au semnat un acord, în baza căruia au posibilitatea să sincronizeze eforturile celor două instituții și să îmbunătățească asistența acorda­tă victimelor violenței în familie.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand