Acum o jumătate de an, surorile gemene Ana și Anastasia Dohan din orașul Soroca nici nu știau să mânuiască acul și ața. Astăzi creează cu ele mici povești pe pânză și își croiesc viitorul lor pe piața muncii.
La cei 20 de ani, nici una dintre ele nu s-a gândit vreodată că le va plăcea broderia și nici n-au bănuit că aceasta ar putea fi o sursă de venit. Până în momentul în care au dat curs propunerii din partea Direcției ocuparea forței de muncă din raionul Soroca de a participa la un program de instruire organizat de Uniunea Meșterilor Populari cu asistența financiară și metodologică a Organizației Internaționale a Muncii (OIM). Programul era destinat șomerilor din categoriile social-vulnerabile și prevedea un curs de instruire practică pentru ca ei să însușească un meșteșug, să obțină o meserie.
Tinerele au acceptat să participe la program din curiozitate, dar și din necesitate. Nu terminaseră bine școala primară când, acum câțiva ani, au plecat împreună cu părinții la muncă în Rusia. Acolo au lucrat cot la cot cu ei, vânzând în piață sau ajutându-i la diverse treburi casnice, astfel încât nu au mai apucat să-și continue studiile și nici să-și găsească un loc de muncă oficial. Pandemia a determinat familia Dohan să revină acasă și, în lipsa unei surse de venit, fetele au apelat după ajutor la Direcția ocuparea forței de muncă din Soroca. Fiind fără studii și competențe, a fost practic imposibil să-și găsească un loc de muncă.
Datorită programului implementat cu asistența OIM, în decurs de trei luni, Ana și Anastasia Dohan au reușit să deprindă câteva tehnici de cusut și brodat de la meșterița populară Valentina Boțoroga, care le-a fost mentor pe tot parcursul programului și continuă să le ghideze și acum.
„Au frecventat cursurile cu precizia unui ceas elvețian: nu au lipsit nici o zi și nici nu au întârziat la ore. Cu toate acestea, meseria nu au însușit-o ușor, ba aș zice că a fost chiar complicat pentru ele să citească schemele și să numere celulele. Dar eu am avut suficientă răbdare, iar ele – destulă ambiție ca să mergem înainte”, povestește Valentina Boțoroga.
Ana recunoaște și ea că la început chiar îi era ciudă pe acul care nu o asculta și pe firul care se opunea cu vehemență să urmeze traseul necesar. Fiind un lucru migălos, Anastasia susține că atunci când uneia dintre ele le crăpa răbdarea, meșterița populară venea cu o încurajare sau cu un sfat și le ajuta să depășească dificultățile. Când au început să stăpânească mai bine acul, fetele au descoperit farmecul lucrurilor confecționate manual și de atunci au tot creat diverse lucrări, în special, fețe de masă și șervețele cu motive florale. Iar la începutul acestei veri au participat cu cele mai reușite lucrări la Târgul anual al Meșterilor Populari „La Nistru, la Mărgioara” din Soroca.
Pe lângă surorile Dohan, încă opt fete și băieți din raionul Soroca au avut posibilitate în cadrul LEP Soroca să urmeze un curs de instruire practică pentru preluarea cunoștințelor și valorilor culturale artizanale în vederea obținerii unei meserii.
Violeta Vrabie, coordonatoare de proiect în cadrul OIM, susține că, asemeni surorilor Dohan, majoritatea fetelor și femeilor de etnie romă întâmpină piedici la angajare: „Nivelul scăzut de educație formală, rolurile de gen conservatoare din familie sunt
printre principalii factori care limitează accesul lor pe piața muncii. Prin asemenea proiecte le facilităm încadrarea în câmpul muncii și contribuim inclusiv la redu-cerea excluziunii sociale și a discriminării lor pe bază de etnie. Vom continua să susținem grupurile defavorizate pentru ca să beneficieze de toate oportunitățile oferite de piața muncii și sperăm să avem cât mai multe istorii de succes, ca și cea a surorilor Dohan”.