22 November 2024
Chisinau
Varia

Festivalul „Bunkasai – Spiritul Japoniei” și prietenia moldo-niponă

Loading
Varia Festivalul „Bunkasai – Spiritul Japoniei” și prietenia moldo-niponă

Fiind invitatul Fundației pentru relații moldo-japoneze, am participat recent la festivalul „Bunkasai- Spi­ritul Japoniei”, ediția a V-a, dar și la dezvelirea monumentului come­morativ „Piatra Păcii”, în scuarul Universității de Stat din Moldova.

arhivă personală

Festivalul respectiv este organizat de Fundația pentru relații moldo-japoneze, în parteneriat cu Ambasada Japoniei la Chișinău și cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

În cadrul ceremoniei de deschidere a festivalului, Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, a spus că dez­velirea monumentului reprezintă o măr­turie a faptului ca orice tragedie poate fi și trebuie depășită, iar modelul nipon este unul demn de urmat. Ministra a re­latat că festivalul a devenit într-un timp destul de scurt o punte de legătură dintre Japonia și Republica Moldova, contribuind la consolidarea solidarității și înțelegerii oamenilor.

Pentru tineri, cultura niponă este deose­bit de captivantă, tocmai pentru că e diferită de a noastră, dar la fel de frumoasă și vas­tă. În acest sens, Bunkasai oferă doritorilor posibilitatea să cunoască Japonia în toată splendoarea, a subliniat Monica Babuc. Iar ambasadorul Japoniei la Chișinău, Masa­nobul Yoshii, dar și președintele Asociației „Stone For Peace”, Michio Umemoto, și-au exprimat satisfacția referitor la disponibili­tatea dezvoltării relațiilor moldo-japoneze în domeniul culturii și educației.

Președintele Fundației pentru relații moldo-japoneze, Valeriu Bînzaru, a ac­centuat că Bunkasai aduce noi activități și oaspeți deosebiți din Țara Soarelui Răsare. Scopul organizatorilor este cunoașterea în profunzime a culturii japoneze, pentru a promova pacea, respectul.

Secretarul de stat la MAEIE, Tatiana Molcean, a menționat că tara noastră este a 37-a națiune din Europa care găzduiește „Piatra Păcii” în capitală și în acest context are convingerea că amplasarea acesteia în scuarul USM, în apropierea Fundației pen­tru relații moldo-japoneze, reprezintă un moment semnificativ pentru propagarea mesajului de pace în rândul generației ti­nere.

Inițiativa „Stone For Peace” este desfă-șurată de către asociația cu aceeași denu­mire din orașul Hiroshima. Scopul asociației constă în aducerea unei pietre comemo­rative din orașul Hiroshima în capitalele țărilor lumii. La etapa actuală, autoritățile din peste 100 de state au acceptat „Piatra Păcii”, care este expusă în muzee, parcuri sau în alte zone publice.

Timp de două zile vizitatorii acestui festival au luat lecții de limbă japoneză, au făcut cunoștință cu bucătăria japone­ză, ceremonia ceaiului, caligrafia, jocuri și dansuri tradiționale, muzică, arte marțiale, origami etc.

 

Una dintre atracțiile festivalului, ceremonia ceaiului

Veche de mii de ani, acesta este un sim­bol al spiritualității și armoniei. Oamenii au rămas plăcut surprinși de această tradiție. Ei au avut posibilitatea sa guste si din dul­ciurile care, spun organizatorii, sunt prefe­ratele împăraților. De asemenea, vizitatorii au putut vedea care sunt tehnicile de luptă ale samurailor și simbolurile moderne ale culturii japoneze, cum ar fi desenele ani­mate „Anime”.

În contextul propagării mesajului de pace în rândul generației tinere, nu poți să nu menționezi și sprijinul acordat de către Guvernul Japoniei țării noastre sub diverse forme, granturi, inclusiv realizarea mai multor proiecte educaționale, dota­rea tehnică a instituțiilor de învățământ preuniversitar, precum și diverse proiecte, programe realizate de Fundația pentru relații moldo-japoneze. În special, țin să ac­centuez despre implementarea proiectului în domeniul agricol 2KR și de asistența tehnică pentru obținerea producției agri­cole.

O nouă etapă de colaborare între Re­publica Moldova și Japonia este atragerea companiilor japoneze pe piața noastră, pentru a investi în diferite sectoare stra­tegice ale economiei naționale. În acest sens, în calitate de președinte al Sindica­tului din Industria Constructoare de Auto­mobile și Mașini Agricole, apreciez trendul ascendent în dezvoltarea relațiilor mol­do-japoneze și sunt sigur că Țara Soare­lui Răsare, caracterizată prin cel mai mare dinamism economic la nivel mondial și al treilea donator al țării noastre (după SUA și UE) și Republica Moldova vor continua să consolideze prietenia, să dezvolte relațiile comercial-economice și vor intensifica co­laborarea în domeniul culturii.

 

Boris BABICI,

președinteleSindicatului Lucratorilor din Industria Constructoare de Automobile și Mașini Agricole

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand