22 iulie 2024
Chisinau
Social

Fermierii nu își pot vinde cerealele din cauza prețurilor prea mici

Loading
Social Fermierii nu își pot vinde cerealele din cauza prețurilor prea mici
Fermierii nu își pot vinde cerealele din cauza prețurilor prea mici
deschide.md

Deși au obținut producții mai bune decât în anii precedenți, agriculto­rii se plâng că stau cu cerealele în hambare și nu au ce să facă cu mar­fa, pentru că prețul de vânzare este prea mic. Aceștia spun că piața este plină cu grâne din Ucraina, iar cei care vor să cumpere oferă prețuri mult prea mici, care nu le acoperă uneori nici cheltuielile suportate. Astfel încât agricultorii nu-și pot recupera nici măcar investițiile.

Sergiu Plămădeală din satul Cobîlea, raionul Șoldănești, lucrează 50 de hectare de teren. Ca să-și întrețină familia, crește porci și viței. Doar o parte din cereale le utilizează pentru hrana animalelor, restul recoltei o vinde.

„Am avut 50 de hectare, din care 20 însămânțate cu grâu, pe care l-am dat cu 2,20 de lei kilogramul. Trebuia să plă­tesc rata la bancă, dar nici nu avem unde depozita marfa. Suntem mai mult în pier­dere. Este foarte greu. Uneori îmi vine să las totul și să merg peste hotare. Numai pen­tru îngrășăminte am plătit 17 mii de lei”, ne spune fermierul.

 

Muncește peste hotare și investește acasă

Într-o situație similară s-a pomenit și Sergiu Pietraru din același sat, Cobîlea. Muncește de ani buni în Franța și a decis să investească acasă, în agricultură. Și el stă cu hambarul plin cu cereale și nu știe ce să facă cu ele, pentru că nu ar vrea să le dea la un preț de nimic.

„Mai am încă 30 de tone de grâu și orz din anul trecut. Nu le-am vândut, pentru că prețul nu mi-a convenit, trebuia să îl dăru­iesc. În anul acesta e exact aceeași situație. Nici jumătate din cheltuielile pentru moto­rină, îngrășăminte nu le-am acoperit. Cred că o să mă întorc în Franța și voi munci la străini, dacă pe noi nu ne ajunge capul să comercializăm producția noastră”, ni se plânge Sergiu Pietraru.

Și agricultorul Sergiu Ivanov din raionul Fălești spune că nu i s-a întâmplat niciodată să ajungă până la finele verii cu hambarele pline cu cereale.

„Dacă îl vând acum, eu răspund penal. Este legea prețului de cost, nu avem voie să vindem sub prețul de cost. Ce ne facem noi? Eu vreau să vând grâul, cum să nu îl vând? Dați un preț mai mare și îl vând tot, dar nu ai cui vinde.  Am destul, am cantități mari, niciodată nu am avut așa cantități mari depozitate ca la ora actuală. Tot timpul îl vindeam, dar acum suntem între ciocan și nicovală, nu știu ce o să fie”, ne spune fer­mierul.

 

Recunosc problema, dar nu pot face nimic

Deși recunoaște că prețul cerealelor în acest an este prea mic, Ministerul Agricul­turii susține că nu poate influența politica prețurilor, dar că depune eforturi pentru a subvenționa o parte de pierderile agricul­torilor.

„Dacă ați observat, prețul la grâu a înce­put cât de cât să crească, după ce Federația Rusă a ieșit din acordul vizând cerealele din Ucraina. Noi știm că la nivel global con­sumul de cereale a rămas același, ba din contră, s-a mărit. Producția de cereale s-a micșorat, respectiv, cerere trebuie să exis­te. Se preconizează că prețul la cereale va merge spre creștere”, susține Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

 

Preț de două ori mai mic

În vara anului trecut, un kilogram de grâu costa între patru lei și 50 de bani și cinci lei, de două ori mai mult față de vara aceasta.

Anterior, fermierii au cerut Guvernului să organizeze un „coridor verde” pentru ex­portul de cereale autohtone prin portul Giurgiulești. Marți, Cabinetul de miniștri a decis alocarea din Fondul de Rezervă a 200 de milioane de lei pentru fermierii care au avut pierderi la culturile de prima grupă în anul 2022. Banii vor fi distribuiți prin inter­mediul Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură, după colectarea cererilor de ajutor.

Cuantumul financiar stabilit pentru fieca­re solicitant va facilita lucrarea și pregătirea terenului pentru perioada imediat următoa­re, va îmbunătăți situația financiară și nu va permite intrarea în insolvabilitate a circa 3000 de fermieri, cu suprafețe în posesie de până la 1500 de hectare.

„Agricultura beneficiază de subvenții masive, de peste 1 miliard 700 de milioane de lei anual, pentru că ne dorim ca, gradual, acest sector să devină mai tehnologizat și mai puțin vulnerabil la provocările din ex­terior. Efortul enorm pe care îl depunem, împreună cu întreaga societate, va ajuta fermierii să depășească dificultățile finan­ciare pe care le au”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Potrivit datelor statistice, aceste ajutoa­re ar facilita lucrarea a circa 280 de mii de hectare de terenuri însămânțate cu culturi de prima grupă (grâu, orz, ovăz). De ase­menea, recent a fost aprobat Regulamen­tul privind repartizarea celor 4000 de tone de motorină donată de România.  Potrivit Ministerului Agriculturii, în 2023, producția de grâu se ridică la 1,5 milioane de tone, aproape dublu comparativ cu anul trecut.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand