3 December 2024
Chisinau
Social

Fermierii, în pragul falimentului, din cauza prețului scăzut la cereale

Loading
Social Fermierii, în pragul falimentului, din cauza prețului scăzut la cereale
Fermierii, în pragul falimentului, din cauza prețului scăzut la cereale
agora.md

Asociația „Forța Fermierilor” amenință cu proteste în cazul în care Guvernul de la Chișinău nu va adop­ta de urgență o decizie de introdu­cere a restricțiilor la importul cere­alelor și oleaginoaselor din Ucraina. Demersul a fost prezentat la între­vederea agricultorilor cu premierul Dorin Recean.

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, a declarat că situația în teritoriu este una tensionată, iar fermierii ar putea ieși la proteste, după modelul României și al Poloniei. Printre re­vendicările agricultorilor se mai regăsesc achitarea subvențiilor și majorarea fondului de subvenționare.

„În cadrul Guvernului există o rezistență față de poziția corectă a ministrului agricul­turii, susținută de fermieri, și neînțelegerea gravității situației în sectorul agrar al Mol­dovei. Păcat că pierdem timp prețios pen­tru a convinge demnitarii de stat – factori de decizie – că falimentul fermierilor mici și mijlocii nu ar aduce nici un avantaj Ucrai­nei în acest război nedrept, pornit de un agresor barbar, Federația Rusă”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației „Forța Fermierilor”.

Producătorii autohtoni se plâng că, din cauza prăbușirii prețurilor la materia pri­mă agricolă, sub presiunea producției din Ucraina, au înregistrat pierderi estimate la cel puțin două miliarde de lei. Agricultorii susțin că, dacă nu vor fi luate măsuri de urgență, în cel mult două luni, din cauza in­vaziei de producție din Ucraina, nu vor mai fi spații necesare pentru depozitarea cerea­lelor din recolta nouă, iar prețurile la mate­ria primă vor continua să scadă.

„Dacă noi acum nu ne aliniem la aceste restricții, în foarte scurt timp toate depo­zitele, elevatoarele din Republica Moldo­va vor fi pline cu producție din Ucraina și acest lucru va fi în preajma recoltării, care o să se înceapă în luna iunie. Prețurile, care și așa s-au prăbușit sub prețul de cost, se vor diminua catastrofal și noi riscăm să avem probleme și cu România, și cu Polonia, și cu Bulgaria”, a afirmat Slusari.

Potrivit lui, Republica Moldova este sin­gurul stat din regiune care încă mai permite importurile de grâu din Ucraina. Din aceas­tă cauză, prețul grâului în Moldova a ajuns la mai puțin de trei lei pentru un kilogram, un preț derizoriu, ținând cont de costurile de producție.

„În toamna anului trecut, grâul se comer­cializa la 4-4,50 lei/kg și acest preț deja era la limita prețului de cost. În acest moment, însă, prețul grâului a coborât sub 3 lei/kg. Iar porumbul, dacă era între 3,50 și 4 lei/kg, în prezent se vinde cu 3,20-3,30 lei/kg. Floarea-soarelui a avut cea mai drama­tică diminuare: dacă în toamnă prețul era în jur de 10 lei cu TVA, acum a ajuns sub 7 lei/kg. Același lucru se întâmplă și cu rapița. Am ajuns în situația în care și hol­dinguri mari care nu au funcția de export, dar au suprafețe mari, deja sunt într-o stare deplorabilă. Ce să mai vorbim noi de moș Ion cu 2-3 hectare?”, a punctat Alexandru Slusari.

Acest subiect a fost discutat și de mi­nistrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unei întrevederi cu omologul său ucrainean Mikola Solski, care a efectuat recent o vizită în Moldova. În cadrul discuțiilor, Vladimir Bolea l-a anunțat pe demnitarul de la Kiev despre intenția Republicii Moldova de a se alinia la decizia UE de instituire a unei măsuri temporare privind importul de grâu, po­rumb, rapiță și floarea-soarelui originare din Ucraina, cu asigurarea tranzitului prin țara noastră.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat, într-o conferință de presă, că autoritățile urmăresc situația creată în jurul prețurilor la cereale și vor acționa doar în interesul fermierilor din țara noastră.

 

Pierderile suportate de producătorii noștri, estimate la cel puțin două miliarde de lei

 

„La etapa actuală continuă discuții pe platforma autorităților de resort, Ministe­rul Agriculturii, Guvernul și fermierii sunt în comunicare activă. Cu siguranță, vor fi identificate soluții care să fie în beneficiul tuturor părților implicate. Autoritățile au un singur mesaj, deciziile pe care le ia Executi­vul rezultă din interesul țării noastre și din interesul fermierilor pe care îi reprezentăm”, a precizat Daniel Vodă.

Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor pro­duse agroalimentare ucrainene, în special, cereale. Comisia Europeană a ajuns la un acord cu aceste patru ţări pentru ca ele să garanteze tranzitul cerealelor, în schimbul unor măsuri excepţionale aplicate pentru grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand