3 iulie 2024
Chisinau
Social

Fermierii din sudul țării au ieșit la protest cu tractoarele

Loading
Social Fermierii din sudul țării au ieșit la protest cu tractoarele
Fermierii din sudul țării au ieșit la protest cu tractoarele
ziuadeazi.md

Agricultorii din raionul Cahul au ieșit cu tehnica din dotare în stra­dă să protesteze. Aceștia spun că se apropie perioada lucrărilor de se­mănat, iar ei nu au bani nici pen­tru motorină, nici pentru semințe și nici pentru îngrășăminte. Fermierii le cer autorităților să intervină cu măsuri de susținere.

Unul dintre participanții la protest a de­clarat că legislația prevede că timp de 30 de zile de la depunerea cererii de către agricul­tor statul este obligat să-i achite subvenția, lucru care nu se întâmplă. Bărbatul a mai spus că vine primăvara, ei trebuie să iasă în câmp să muncească, dar nu au bani pentru motorină, semințe și îngrășăminte.

Un alt agricultor a declarat că fermierii au ajuns în pragul falimentului. Începe se­mănatul, dar ei nu au bani. Aceasta deși au fost verificări în teren, au fost depuse acte privind recolta mică de porumb și floarea-soarelui, dar nu au deloc susținere.

Încă un participant la protest a amin­tit despre ajutorul sub formă de motorină acordat de România. Potrivit lui, au trecut deja doi ani, dar fermierii nu au văzut nici un litru de motorină din acea donație.

Potrivit poliției de la Cahul, la acțiunea de protest au fost aduse în jur de 20 de unități de tehnică agricolă.

În același timp, Guvernul a decis aloca­rea a 50 de milioane de lei din Fondul de intervenție, pentru a sprijini agricultorii care au suferit pierderi în urma secetei din vara anului 2023.

Pentru a asigura o distribuire corectă a ajutorului, Ministerul Agriculturii și Industri­ei Alimentare a efectuat analize și calcule, în baza actelor de constatare a pagubelor furnizate de către direcțiile agricole raiona­le. Concluziile acestor analize indică faptul că cea mai afectată cultură a fost porum­bul, în special, în raioanele din jumătatea sudică a țării. Astfel, statul va aloca peste 45 de milioane de lei agricultorilor a căror recoltă a fost compromisă în proporție de 60% și mai mult. Se estimează că aproxima­tiv 390 de fermieri vor beneficia de acest ajutor.

De asemenea, furtunile și grindina din perioada 25-27 iulie 2023 din nordul Re­publicii Moldova au avut un impact negativ asupra livezilor, afectând un număr semni­ficativ de producători agricoli, în special, în raionul Edineț. Pentru a sprijini compensa­rea acestor pierderi, șapte agricultori vor beneficia de un ajutor financiar în valoare de peste 3,5 milioane de lei.

„Resursele financiare vor fi acordate solicitanților sub formă de plată directă per hectar. Cererea de acordare a ajutorului fi­nanciar, împreună cu documentele în origi­nal, însoțite de copii, vor fi depuse de către solicitant sau reprezentantul legal al aces­tuia la subdiviziunea teritorială a Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură”, a relevat vicepremierul Vladimir Bolea, minis­tru al Agriculturii și Industriei Alimentare.

Procesul de depunere a cererilor pentru solicitarea ajutorului va începe în aproxima­tiv 20 de zile.

„Încurajăm toți agricultorii afectați să pregătească documentele necesare și să fie pregătiți să depună cererile atunci când va fi deschis apelul. Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură va oferi asistența nece­sară și va ghida agricultorii în acest proces”, a menționat Vladimir Bolea.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand