În perioada 5-6 decembrie, Federația Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice (SINDASP) a organizat, la Institutul Muncii, un seminar pentru membrele Consiliului de Femei din cadrul federației, cu genericul: „Consolidarea capacității femeilor de combatere a violenței în lumea muncii”.
La eveniment au participat Vlad Canțîr, președintele Federației „SINDASP”, LiubaRotaru, președinta Comisiei de Femei a Federației „SINDASP”, Aurelia Bulat, șefa Direcției politici de asigurare a egalității de gen din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Liliana Josan, șefa Consiliului Național pentru determinarea diza-bilității și capacității de muncă, Polina Fisticanu, șefa Departamentului protecție social-economică din cadrul Confederației Naționa-le a Sindicatelor din Moldova, Luminița Suveică, conferențiar universitar, Denis Zacon, administrator SRL „AI Skills”.
Vlad Canțîr a condamnat orice formă de violență bazată pe gen, în familie, societate, la locul de muncă, reiterând angajamentul sindicaliștilor de a promova o cultură a nonviolenței și necesitatea unui efort colectiv, bine armonizat, pentru a preveni cazurile de violență.
Totodată, instruirea a reunit 34 de activiste sindicale din cadrul organizațiilor primare ale Federației „SINDASP”, din diferite raioane.
Participantele la seminar au discutat despre rolul și prevederile Convenției Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă, promovarea ratificării Convenției OIM nr. 156/1981, care prevede măsuri pentru asigurarea egalității de șanse și tratament pentru salariații cu responsabilități familiale, noutăți legislative în domeniul protecției social-economice a femeilor și familiilor acestora, sănătatea femeilor. În același timp, participanții la seminar au fost informați despre cum să utilizeze în activitatea sindicală tehnologiile bazate pe inteligență artificială.
Prin intermediul acestei activități, membrele Consiliului de Femei al Federației „SINDASP” s-au alăturat Campaniei ONU „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, care are scopul de a sensibiliza publicul cu privire la violența față de femei ca fiind cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel mondial.