25 October 2024
Chisinau
Social

Federația „Sindsilva” a semnat Convenția colectivă, un document extrem de important

Loading
Social Federația „Sindsilva” a semnat Convenția colectivă, un document extrem de important
Federația „Sindsilva” a semnat Convenția colectivă, un document extrem de important
facebook.com

În 26 ianuarie a. c., Federația Sindicate­lor din Silvicultură „Sindsilva” și Agenția „Moldsilva” au încheiat Convenția co­lectivă (nivel ramural), valabilă pentru perioada anilor 2024-2027. Documen­tul a fost semnat de Ghenadie Grubîi,președintele Federației „Sindsilva”, și Valeriu Caisîn, directorul Agenției „Moldsilva”.

Convenția anterioară, semnată în 2019, a expirat în luna mai a anului 2023. Con­form prevederilor legislației, negocierile au fost lansate încă în luna aprilie și au durat peste o jumătate de an. Comisia pentru consultări și negocieri colective la nivelul ra­murii silvice a depus un efort enorm pentru a elabora un document solid, care să asigure garanții sociale pentru membrii de sindicat.

Convenția Colectivă va constitui, pe de o parte, un temei solid pentru salarizarea angajaților, protecția muncii și a drepturi­lor lucrătorilor silvici, iar pe de alta, va asi­gura sporirea productivității, creșterea dis­ciplinei de muncă și a măsurilor antifraudă, cu consecințe directe și indirecte asupra capacităților de îndeplinire a sarcinilor puse în fața ramurii silvice, precum și la reducerea ilegalităților în domeniu.

Părțile Convenției s-au angajat să res­pecte principiile cooperării reciproce în do­meniul relațiilor de muncă și al protecției sociale și economice, să promoveze par­teneriatele sociale și negocierile colective în ramură, să rezolve pe cale amiabilă conflictele de muncă, să asigure promovarea libertății de exprimare și a informării  și să excludă orice gen de discriminare.

Prin implementarea documentului, se va urmări cu precădere conjugarea eforturilor vizând asigurarea protecției social-econo­mice a salariaților, respectarea drepturilor legale atât ale salariaților, cât și ale angaja­torului, promovarea intereselor profesionale, economice, de muncă și sociale, colective și individuale ale salariaților din unitățile sil­vice, asigurarea drepturilor și garanțiilor de activitate ale sindicatului, ca reprezentant legitim al salariaților.

Negocierile desfășurate pe parcursul anu­lui 2023 au fost anevoioase și au durat mai multe luni, iar principala cauză a fost lipsa acută de mijloace financiare în ramură, pre­cum și a finanțării bugetare a activităților ne­profitabile de regenerare, pază și protecție a pădurilor etc.

La insistența sindicaliștilor, în Convenția colectivă au fost introduse un șir de preve­deri, de care vor beneficia circa 30 de mii de persoane care își desfășoară activitatea în ramura silvică.

Printre principalele pot fi menționate: concediul suplimentar, zile de odihnă plătite și reduceri de program; sporul pentru vechi­mea în muncă; acordarea unor gratificații de atitudine pentru participarea la extinderea pădurilor (spor acordat în premieră); premii, ajutoare materiale; angajări decente, condiții adecvate pentru stimularea integrității pro­fesionale a salariaților etc.

Documentul conține prevederi despre parteneriatul social în ramură, conținutul con­tractului individual de muncă, managemen­tul resurselor umane, formarea profesională, drepturile și obligațiile privind raporturile de muncă dintre angajator și salariat, timpul de muncă, de odihnă și acordarea concedii­lor, relațiile de muncă în perioada situațiilor excepționale, salarizarea, normarea muncii și acordarea garanțiilor sociale salariaților, se­curitatea și sănătatea în muncă, soluționarea conflictelor colective de muncă.

Concomitent, a fost semnat Regulamen­tul privind salarizarea angajaților entităților publice, care determină principiile econo­mice, juridice și organizatorice ale retribuirii salariaților, în baza Contractelor individua­le de muncă cu angajatorul. Regulamentul urmărește implementarea unui sistem de salarizare echitabil, atractiv și competitiv în ramură.

În afară de aceasta, au fost semnate o serie de documente conexe importante, din­tre care remarcăm: Regulamentul cu privire la acordarea ajutoarelor materiale; Regulamentul intern al unității; Regulamentul Comisiilor pentru dialog social și negocieri colective; Regulamentul fondului mijloace­lor financiare raportat la fondul de salariza­re; Codul de etică și conduită al angajatului ramurii silvice; Regulamentul despre modul de soluționare a conflictelor colective de muncă ș. a.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand