În 26 ianuarie a. c., Federația Sindicatelor din Silvicultură „Sindsilva” și Agenția „Moldsilva” au încheiat Convenția colectivă (nivel ramural), valabilă pentru perioada anilor 2024-2027. Documentul a fost semnat de Ghenadie Grubîi,președintele Federației „Sindsilva”, și Valeriu Caisîn, directorul Agenției „Moldsilva”.
Convenția anterioară, semnată în 2019, a expirat în luna mai a anului 2023. Conform prevederilor legislației, negocierile au fost lansate încă în luna aprilie și au durat peste o jumătate de an. Comisia pentru consultări și negocieri colective la nivelul ramurii silvice a depus un efort enorm pentru a elabora un document solid, care să asigure garanții sociale pentru membrii de sindicat.
Convenția Colectivă va constitui, pe de o parte, un temei solid pentru salarizarea angajaților, protecția muncii și a drepturilor lucrătorilor silvici, iar pe de alta, va asigura sporirea productivității, creșterea disciplinei de muncă și a măsurilor antifraudă, cu consecințe directe și indirecte asupra capacităților de îndeplinire a sarcinilor puse în fața ramurii silvice, precum și la reducerea ilegalităților în domeniu.
Părțile Convenției s-au angajat să respecte principiile cooperării reciproce în domeniul relațiilor de muncă și al protecției sociale și economice, să promoveze parteneriatele sociale și negocierile colective în ramură, să rezolve pe cale amiabilă conflictele de muncă, să asigure promovarea libertății de exprimare și a informării și să excludă orice gen de discriminare.
Prin implementarea documentului, se va urmări cu precădere conjugarea eforturilor vizând asigurarea protecției social-economice a salariaților, respectarea drepturilor legale atât ale salariaților, cât și ale angajatorului, promovarea intereselor profesionale, economice, de muncă și sociale, colective și individuale ale salariaților din unitățile silvice, asigurarea drepturilor și garanțiilor de activitate ale sindicatului, ca reprezentant legitim al salariaților.
Negocierile desfășurate pe parcursul anului 2023 au fost anevoioase și au durat mai multe luni, iar principala cauză a fost lipsa acută de mijloace financiare în ramură, precum și a finanțării bugetare a activităților neprofitabile de regenerare, pază și protecție a pădurilor etc.
La insistența sindicaliștilor, în Convenția colectivă au fost introduse un șir de prevederi, de care vor beneficia circa 30 de mii de persoane care își desfășoară activitatea în ramura silvică.
Printre principalele pot fi menționate: concediul suplimentar, zile de odihnă plătite și reduceri de program; sporul pentru vechimea în muncă; acordarea unor gratificații de atitudine pentru participarea la extinderea pădurilor (spor acordat în premieră); premii, ajutoare materiale; angajări decente, condiții adecvate pentru stimularea integrității profesionale a salariaților etc.
Documentul conține prevederi despre parteneriatul social în ramură, conținutul contractului individual de muncă, managementul resurselor umane, formarea profesională, drepturile și obligațiile privind raporturile de muncă dintre angajator și salariat, timpul de muncă, de odihnă și acordarea concediilor, relațiile de muncă în perioada situațiilor excepționale, salarizarea, normarea muncii și acordarea garanțiilor sociale salariaților, securitatea și sănătatea în muncă, soluționarea conflictelor colective de muncă.
Concomitent, a fost semnat Regulamentul privind salarizarea angajaților entităților publice, care determină principiile economice, juridice și organizatorice ale retribuirii salariaților, în baza Contractelor individuale de muncă cu angajatorul. Regulamentul urmărește implementarea unui sistem de salarizare echitabil, atractiv și competitiv în ramură.
În afară de aceasta, au fost semnate o serie de documente conexe importante, dintre care remarcăm: Regulamentul cu privire la acordarea ajutoarelor materiale; Regulamentul intern al unității; Regulamentul Comisiilor pentru dialog social și negocieri colective; Regulamentul fondului mijloacelor financiare raportat la fondul de salarizare; Codul de etică și conduită al angajatului ramurii silvice; Regulamentul despre modul de soluționare a conflictelor colective de muncă ș. a.