Federația Sindicală „SindLUCAS”, care reprezintă interesele membrilor de sindicat din organizațiile, întreprinderile din ramura comerțului, cooperației de consum, restaurante și hoteluri, din organele de stat, autorități ale administrației publice locale, instituții de stat care prestează servicii publice pe lângă autoritățile publice locale, cele de acordare a serviciilor sau din alte unități, are o strategie de atragere de noi membri și de organizare sindicală.
Recent, circa 30 de lideri sindicali și membri de sindicat din organizații sindicale primare și teritoriale din municipiul Chișinău, raioanele Florești și Strășeni, afiliați la Federația Sindicală „SindLUCAS”, s-au întrunit la un seminar. La acesta s-au planificat activități pentru a identifica în unitățile economice în care nu există organizații sindicale potențiale grupuri, organizații care s-ar putea afilia la Federația „SindLUCAS”, despre acțiunile cele mai eficiente de organizare sindicală, ce condiții se pun pentru constituirea unui sindicat.
Seminarul a fost organizat cu suportul Organizaţiei internaţionale a angajaţilor din ramura alimentară şi tutungerie, agricultură, restaurante şi hoteluri, alimentaţia publică şi ramuri conexe (IUF).
În deschiderea activității, Diana Romanciuc, președinta Federației „SindLUCAS”, a subliniat că recrutarea noilor membri şi sporirea gradului de reprezentare sindicală constituie puncte importante pe agenda entității.
„Avem o bază excelentă pentru extinderea rândurilor de membri de sindicat, în special, în sectorul privat, în domeniul serviciilor, în întreprinderile mici și mijlocii. Rezultatul activității de organizare și recrutare ar trebui să fie o creștere a numărului de membri de sindicat și oportunități extinse de protejare a drepturilor muncii angajaților. De mare importanță pentru asigurarea motivației apartenenței la sindicat este nu numai munca federației pentru a proteja drepturile și interesele lucrătorilor, ci și informarea echipei despre rezultatele acestei activi-tăți”, a relevat Diana Romanciuc.
Valentina Chiriac, vicepreședintă a Federației „SindLUCAS”, a remarcat că federaţia pe care o reprezintă a luptat întotdeauna pentru condiţii echitabile de remunerare, un mediu de lucru mai sigur şi securitate la locul de muncă. Acest lucru poate fi important pentru a-i atrage pe lucrători să se alăture şi să devină mai activi în cadrul sindicatului.
Însă lucrătorii trebuie să vadă că sindicatul este dedicat promovării echității şi să înțeleagă că sindicatul poate asigura condiţii echitabile la locul de muncă, dacă au sprijinul lor activ. Ideea esențială este că afilierea la sindicat necesită un element de încredere. Încrederea că sindicatul îi va promova interesele. Şi încrederea că, în momentele dificile, sindicatul va fi alături de ei.
În cadrul seminarului au fost abordate o multitudine de subiecte şi dezbătute temele: Ce cred oamenii despre sindicate? Ceea ce fac acestea este vizibil şi acceptat? Cum ar trebui să devină mai atractive pentru membrii actuali şi pentru potenţialii membri? Ce îi reține pe tinerii care lucrează să adere la sindicate? Ce spun ei despre sindicate? Asupra căror lucruri ar trebui să atragem mai cu seamă atenția la desfășurarea campaniei îndreptate către consolidarea capacităţii lor. Au fost clarificate și dezvol-tate chestiunile necesare în campania de recrutare de noi membri de sindicat etc.
Totodată, sindicaliștii au menționat că scopul federației ar fi integrarea persoanelor tinere în cadrul structurilor sindicale, introducerea problemelor generației tinere în programele şi acțiunile sindicale, instruirea şi dezvoltarea viitorilor lideri sindicali şi „întinerirea” imaginii exterioare, care este asociată, conform stereotipului, mai degrabă cu persoanele în vârstă.
Referindu-se la schimbul de bune practici, Valeriu Furdui, președintele Consiliului Teritorial Florești al „SindLUCAS”, care este și vicepreședinte al Federației, a adus la cunoștința participanților la seminar despre activitatea desfășurată în vederea recrutării de noi membri. El a subliniat că recrutarea sindicală trebuie să fie un proces continuu, este nevoie de experți în recrutare la nivelul centrului sindical național ramural. Pregătirea persoanelor pentru activitatea de recrutare ar trebui să constituie un element esențial al strategiei de recrutare a Federației Sindicale „SindLUCAS”.
Veronica Munteanu, președinta Consiliului Teritorial Strășeni al „SindLUCAS”, a menționat că probleme de organizare a recrutării în teritoriu sunt multe. Prima căreia ar trebui să-i acordăm atenție este că în teritoriu nu sunt specialiști care să se ocupe nemijlocit cu recrutarea. „Pentru noi, principalul este să menținem membrii de sindicat pe care îi avem, să atragem în sindicat noi angajați. Este puțin să crezi că un lucrător proaspăt angajat are sentimentul de apartenență la sindicat. Trebuie să fim pregătiți să răspundem la întrebarea: ce oferim membrilor de sindicat?
Un subiect aparte în cadrul seminarului l-a constituit rolul sindicatelor în procesul de armonizare a legislației Republicii Moldova cu cea a UE, prezentat de Ana Moldovanu, consilier superior în Departamentul protecție social-economică al CNSM, formator de nivel național. Totodată, specialistul a oferit detalii privind negocierea contractului colectiv de muncă.
Toate subiectele abordate au generat dezbateri, fapt ce demonstrează interesul participanţilor pentru problemele existente. Ei au identificat cele mai bune practici, precum şi o serie de soluţii pentru diverse probleme cu care se confruntă în activitatea sindicală.
La finele seminarului, a fost aprobat programul de consolidare a motivării apartenenței la sindicat pentru anii 2024-2026.