18 November 2024
Chisinau
Social

Federația „SindLUCAS” a discutat strategia de recrutare a noi membri de sindicat

Loading
Social Federația „SindLUCAS” a discutat strategia de recrutare a noi membri de sindicat
Federația „SindLUCAS” a discutat strategia de recrutare a noi membri de sindicat
facebook.com

Federația Sindicală „SindLUCAS”, care reprezintă interesele membri­lor de sindicat din organizațiile, în­treprinderile din ramura comerțului, cooperației de consum, restauran­te și hoteluri, din organele de stat, autorități ale administrației pu­blice locale, instituții de stat care prestează servicii publice pe lângă autoritățile publice locale, cele de acordare a serviciilor sau din alte unități, are o strategie de atragere de noi membri și de organizare sin­dicală.

Recent, circa 30 de lideri sindicali și mem­bri de sindicat din organizații sindicale pri­mare și teritoriale din municipiul Chișinău, raioanele Florești și Strășeni, afiliați la Federația Sindicală „SindLUCAS”, s-au întru­nit la un seminar. La acesta s-au planificat activități pentru a identifica în unitățile eco­nomice în care nu există organizații sindicale potențiale grupuri, organizații care s-ar pu­tea afilia la Federația „SindLUCAS”, despre acțiunile cele mai eficiente de organizare sindicală, ce condiții se pun pentru constitu­irea unui sindicat.

Seminarul a fost organizat cu suportul Organizaţiei internaţionale a angajaţilor din ramura alimentară şi tutungerie, agricultură, restaurante şi hoteluri, alimentaţia publică şi ramuri conexe (IUF).

În deschiderea activității, Diana Roman­ciuc, președinta Federației „SindLUCAS”, a subliniat că recrutarea noilor membri şi sporirea gradului de reprezentare sindica­lă constituie puncte importante pe agenda entității.

„Avem o bază excelentă pentru extinde­rea rândurilor de membri de sindicat, în spe­cial, în sectorul privat, în domeniul serviciilor, în întreprinderile mici și mijlocii. Rezultatul activității de organizare și recrutare ar trebui să fie o creștere a numărului de membri de sindicat și oportunități extinse de protejare a drepturilor muncii angajaților. De mare importanță pentru asigurarea motivației apartenenței la sindicat este nu numai mun­ca federației pentru a proteja drepturile și interesele lucrătorilor, ci și informarea echipei despre rezultatele acestei activi-tăți”, a relevat Diana Romanciuc.

Valentina Chiriac, vicepreședintă a Federației „SindLUCAS”, a remarcat că federa­ţia pe care o reprezintă a luptat întotdeauna pentru condiţii echitabile de remunerare, un mediu de lucru mai sigur şi securitate la lo­cul de muncă. Acest lucru poate fi important pentru a-i atrage pe lucrători să se alăture şi să devină mai activi în cadrul sindicatului.

Însă lucrătorii trebuie să vadă că sindi­catul este dedicat promovării echității şi să înțeleagă că sindicatul poate asigura condiţii echitabile la locul de muncă, dacă au spriji­nul lor activ. Ideea esențială este că afilierea la sindicat necesită un element de încredere. Încrederea că sindicatul îi va promova inte­resele. Şi încrederea că, în momentele difici­le, sindicatul va fi alături de ei.

În cadrul seminarului au fost abordate o multitudine de subiecte şi dezbătute te­mele: Ce cred oamenii despre sindicate? Ceea ce fac acestea este vizibil şi acceptat? Cum ar trebui să devină mai atractive pentru membrii actuali şi pentru potenţialii mem­bri? Ce îi reține pe tinerii care lucrează să adere la sindicate? Ce spun ei despre sindi­cate? Asupra căror lucruri ar trebui să atra­gem mai cu seamă atenția la desfășurarea campaniei îndreptate către consolidarea capacităţii lor. Au fost clarificate și dezvol-tate chestiunile necesare în campania de re­crutare de noi membri de sindicat etc.

Totodată, sindicaliștii au menționat că scopul federației ar fi integrarea persoane­lor tinere în cadrul structurilor sindicale, in­troducerea problemelor generației tinere în programele şi acțiunile sindicale, instruirea şi dezvoltarea viitorilor lideri sindicali şi „înti­nerirea” imaginii exterioare, care este asoci­ată, conform stereotipului, mai degrabă cu persoanele în vârstă.

Referindu-se la schimbul de bune prac­tici, Valeriu Furdui, președintele Consiliului Teritorial Florești al „SindLUCAS”, care este și vicepreședinte al Federației, a adus la cunoștința participanților la seminar despre activitatea desfășurată în vederea recrutării de noi membri. El a subliniat că recrutarea sindicală trebuie să fie un proces continuu, este nevoie de experți în recrutare la nive­lul centrului sindical național ramural. Pre­gătirea persoanelor pentru activitatea de recrutare ar trebui să constituie un element esențial al strategiei de recrutare a Federației Sindicale „SindLUCAS”.

Veronica Munteanu, președinta Consi­liului Teritorial Strășeni al „SindLUCAS”, a menționat că probleme de organizare a re­crutării în teritoriu sunt multe. Prima căreia ar trebui să-i acordăm atenție este că în teri­toriu nu sunt specialiști care să se ocupe ne­mijlocit cu recrutarea. „Pentru noi, principalul este să menținem membrii de sindicat pe care îi avem, să atragem în sindicat noi angajați. Este puțin să crezi că un lucră­tor proaspăt angajat are sentimentul de apartenență la sindicat. Trebuie să fim pregătiți să răspundem la întrebarea: ce oferim membrilor de sindicat?

Un subiect aparte în cadrul seminarului l-a constituit rolul sindicatelor în procesul de armonizare a legislației Republicii Mol­dova cu cea a UE, prezentat de Ana Moldo­vanu, consilier superior în Departamentul protecție social-economică al CNSM, forma­tor de nivel național. Totodată, specialistul a oferit detalii privind negocierea contractului colectiv de muncă.

Toate subiectele abordate au generat dezbateri, fapt ce demonstrează interesul participanţilor pentru problemele existen­te. Ei au identificat cele mai bune practici, precum şi o serie de soluţii pentru diverse probleme cu care se confruntă în activitatea sindicală.

La finele seminarului, a fost aprobat programul de consolidare a motivării apartenenței la sindicat pentru anii 2024-2026.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand