Situația privind combaterea torturii în locurile de detenție din Republica Moldova, pe parcursul anului 2017, nu atestă progrese față de anii precedenți. Mai mult decât atât, aceasta se înrăutățește. Concluziile se conțin în Raportul de activitate al Consiliului pentru Prevenirea Torturii (CpPT) pentru anul 2017. Cu toate acestea, consiliul apreciază eforturile instituțiilor statului orientate spre respectarea drepturilor persoanelor aflate în detenție.
Aprecierea dată de CpPT a luat în calcul evenimentele care au avut loc în a doua jumătate a anului 2017. Este vorba de cazul Andrei Brăguță (bătut în Penitenciarul nr. 13 până s-a stins din viață), situația femeii care se presupune că a fost maltratată în Spitalul Clinic de Psihiatrie din or. Codru, precum și creșterea numărului de sesizări adresate procuraturii privind tratamentele inumane și degradante. Dacă, în 2016, au fost înregistrate 538 de sesizări, în 2017 au fost 569.
Poliția aplică forța în exces
În raportul prezentat se menționează că, în locurile de detenție din cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne, angajații poliției aplică în exces forța față de persoanele reținute, chiar dacă în anumite situații nu este necesară aplicarea acesteia în genere. Personalul este instruit insuficient, iar examinarea medicală este defectuoasă. Examenul medical al persoanelor reținute, prescris obligatoriu, în multe cazuri nu este asigurat sau este formal.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare