Expoziția națională „Fabricat în Moldova” a reunit, săptămâna aceasta, la „Moldexpo”, 350 de producători din toată țara. Aceștia au ocazia ca timp de șase zile să-și promoveze produsele și serviciile. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț şi Industrie a Moldovei, sub patronajul Guvernului.
Evenimentul a fost inaugurat de primul-ministru Pavel Filip, care a declarat că guvernul susține businessul și că un agent economic „nu trebuie să fie mare, dar trebuie să fie inteligent”.
Solicitat de „Vocea poporului”, Mihail Hîncu, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a menționat, la rândul său, că țara noastră are oameni care produc.
„În situația în care ne aflăm astăzi, e dificil să fii competitiv, pentru că o parte dintre cei care au capacitatea de a munci au părăsit țara, au plecat în străinătate, fiind în căutarea unui trai mai bun. Totodată, mai avem cu cine ne mândri. Aceste expoziții, care se organizează în fiecare an sunt binevenite și pentru țară, dar și pentru cei care doresc să ne cunoască. Produsele noastre autohtone sunt bune, competitive și ocupă locuri de frunte pe arena internațională. Scopul acestor expoziții este de a atrage atenția partenerilor de peste hotare, ca să ne cunoască mai bine și să ne extindem piața de desfacere”, a declarat Mihail Hîncu.
În cadrul expoziției sunt prezentate mărfuri ale agenților economici din industria alimentară, ramura vitivinicolă, industria mobilei, utilaje, tehnică și aparataje, dar și instituții de cercetări științifice. Ludmila Gârlovan a venit în acest an la expoziție cu accesorii populare. Ea e mulțumită de faptul că oamenii pun accent tot mai mult pe tradițiile populare.
„Avem ii, catrințe, brâie, cercei, coliere, brățări confecționate manual, care fac parte din
tradiția noastră, din patrimoniul național ce ne pot reprezenta în lume. Fiecare vine cu un mesaj anume prin produsele expuse aici. Multe din aceste produse sunt la mare căutare în străinătate, fiind deosebite, originale”, s-a destăinuit meșterița. Alți meșteri populari care au venit să-și expună produsele autohtone susțin că trebuie să descoperim și să prețuim ceea ce se produce acasă. Nici covoarele tradiționale moldovenești nu au lipsit din cadrul expoziției.
„Sunt covoare sută la sută din lână. Avem o diversitate mare atât ca modele, cât și în ceea ce privește coloritul. Avem și o gamă largă de suvenire, pe care fiecare și le poate procura pentru a aduce în casă o parte din Moldova”, a menționat Cristina Gagim, participantă la expoziția „Fabricat în Moldova”.
Vizitatorii erau mulțumiți că au posibilitatea să găsească mulți producători autohtoni în același loc. Unii susțin însă că prețurile sunt exagerate. „Am impresia că prețurile sunt prea mari pentru buzunarele noastre, dar recunosc că produsele sunt de calitate”, a spus Valeria Cazacu, una dintre vizitatoarele de la expoziție.
Producători italieni și români, „infiltrați” printre moldoveni
În premieră, la ediția din anul curent au participat și companii mixte, membre ale Camerei de Comerț Moldo–Italiene, iar în pavilionul nr. 3, sub genericul „Fabricat la Iași”, au fost expuse firme din România. Evenimentul „Fabricat la Iași” constituie o noutate și se desfășoară ca rezultat al participării întreprinderilor din Republica Moldova, în luna noiembrie 2016, la expoziția „Fabricat în Moldova” la Iași.
Expoziția națională „Fabricat în Moldova” a fost vizitată de delegații ale Camerelor de Comerț și Industrie din Austria, Belarus, Federația Rusă, România, Ungaria.
Programul de afaceri al expoziției a demarat pe data de 31 ianuarie, cu Forumul bilateral moldo-rus, la care au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, asociații de business, 22 de reprezentanți ai Camerelor de Comerț din Federația Rusă, însoțiți de circa 40 de agenți economici.
Pe data de 2 februarie, s-a desfășurat Forumul bilateral Moldova – România, care a reunit peste 20 de reprezentanți ai mediului de afaceri de peste Prut.
Expoziția națională „Fabricat în Moldova” se desfășoară în perioada 31 ianuarie – 5 februarie curent.