20 de artiști ucraineni și-au prezentat lucrările în cadrul expoziției de fotografie „Live Project. Cum e să înfrunți dezgolit o forță distrugătoare?”, care a fost inaugurată, recent, în incinta Centrului de Informare al UE din Chișinău. Expoziția reprezintă un apel colectiv al ucrainenilor adresat lumii întregi de a rămâne în continuare alături de Ucraina și de a oferi suport în lupta lor pentru viață și pace.
Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a afirmat, la inaugurarea expoziției, că fotografiile prezentate arată realitatea Ucrainei care se confruntă cu un război injust, declanșat de Rusia:
„Din poveștile lor se vede că sunt oameni care își apără baștina. Noi, din partea Uniunii Europene, vom face tot posibilul pentru a-i sprijini în lupta lor în acest război și pentru ca să le asigurăm că vor obține o victorie cât mai rapid”.
Nimeni nu are dreptul să folosească instrumente militare pentru îndeplinirea dorințelor criminale
Prezent la eveniment, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, a remarcat că autorii expoziției au vrut să transforme tragediile a sute de mii de ucraineni afectați de război din cifrele seci în vieți ale unor oameni reali care au avut noroc să trăiască într-o țară pașnică înainte de război, dar într-o noapte, datorită „dorinței unui lider care a pierdut legătură cu realitatea”, au devenit refugiați care sunt în căutarea unui loc mai sigur în alte țări. Ambasadorul a încurajat oamenii să viziteze această expoziție și să se gândească la faptul că „nimeni nu are dreptul să folosească instrumente militare pentru îndeplinirea dorințelor criminale”.
Potrivit pictoriței Elena Afanasieva, originară din Herson, curatorul expoziției, imaginile etalate reprezintă poveștile oamenilor de rând ce înfruntă de unii singuri forța distrugătoare a războiului din Ucraina. Medici, profesori, jurnaliști, artiști, specialiști IT, voluntari ucraineni, care-și expun în imagini și cuvinte vulnerabilitatea cauzată de război. „Nu este om în Ucraina pe fața căruia să nu vezi urme de frică și vulnerabilitate. În ciuda fragilității umane și lipsei lor de apărare în calitate de civili, acești oameni rezistă și continuă să lupte pentru libertate, valori democratice și siguranță în întreaga Europă”, a menționat Elena Afanasieva.
Proiectul a devenit posibil datorită sprijinului financiar al Uniunii Europene în cadrul „Eastern Partnership Civil Society Fellowship Programme”. Expoziția va fi deschisă publicului până la data de 24 februarie.