19 November 2024
Chisinau
Cultura

Expoziție dedicată scriitorului Gheorghe Urschi, „regele umorului”

Loading
Cultura Expoziție dedicată scriitorului Gheorghe Urschi, „regele umorului”
Expoziție dedicată scriitorului Gheorghe Urschi, „regele umorului”
pnns.md

Pe 1 aprilie, la Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Uni­unea Scriitorilor din Moldova, a fost vernisată expoziția „Scriitorii promoției ’70”. Portret în grup: Gheorghe Urschi, 75”, în semn de omagiu adus ar­tistului, scriitorului și „re­gelui umorului” Gheorghe Urschi, la cei 75 de ani de la naștere.

Prezent la inaugurare eveni­mentului, Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldo­va, a ținut să evidențieze rolul și contribuția lui Gheorghe Urschi în cultura țării noastre.

„Gheorghe Urschi este un foar­te bun scriitor, prozator, nuvelist, dar și o personalitate integră care a întrunit nenumărate talen­te. El rămâne pentru noi marea noastră dragoste pentru tot ce a făcut, pentru cultura, literatura și teatrul din Republica Moldova”, a spus Teo Chiriac.

Expoziția „Portretul în grup”, dedicată lui Gheorghe Urschi, va fi deschisă până la 27 aprilie. Aceasta prezintă viața și operalui Gheorghe Urschi în cărți, ma­nuscrise, documente, scrisori, artă plastică, fotografii, caricaturi. Printre exponate se află și mașina de scris a maestrului.

 

O personalitate integră care a întrunit nenumărate talente

 

Gheorghe Urschi s-a născut la 18 ianuarie 1948, în satul Co­tiujenii Mari, Florești. Este actor, prozator, dramaturg. Și-a făcut studiile la Școala Teatrală „Bo­ris Șciukin” din Moscova (1965-1971). Și-a început activitatea de actor la  Teatrul Republican pentru Copii și Tineret „Lucea­fărul”. A debutat cu volumul de nuvele „Dealul fetelor” (1977). Este membru al Uniunii Teatrale și al Uniunii Scriitorilor din Mol­dova. În anul 2008, Gheorghe Urschi a fost distins cu „Ordinul Republicii”, în 2012 i s-a conferit titlul onorific de „Artist al Popo­rului”, iar în 2019 i s-a acordat Premiul Național. În 2014, de ziua sa de naștere, a devenit Cetățean de onoare al orașului Chișinău.

Editează cărțile „Insula ado-lescenței” (1980), „Băiatul cu ghitara” (1986), „Cazuri și neca­zuri” și „Eu sar de pe fix” (1995). În anul 2008, scoate de sub tipar „Scrieri alese” în trei volume. A tradus din opera mai multor scriitori de limbă rusă (M. Gorki, A. Vampilov, V. Astafiev ș. a.) și a scris versuri pentru diverse piese de muzică ușoară.

Pe 6 mai, la Palatul Național va avea loc un concert jubiliar dedi­cat lui Gheorghe Urschi.

Anunțul a fost făcut în cadrul evenimentului de fiica sa Liliana Urschi.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand