3 September 2024
Chisinau
Social

Experiența Austriei ar putea fi un model pentru reformele sociale realizate în Republica Moldova

Loading
Social Experiența Austriei ar putea fi un model pentru reformele sociale realizate în Republica Moldova
Experiența Austriei ar putea fi un model pentru reformele sociale realizate în Republica Moldova
Vocea poporului

Experiența Austriei în domeniul sis­temelor de protecție socială poate fi extrem de valoroasă pentru Re­publica Moldova. Austria se remar­că prin sisteme sociale robuste, care asigură un nivel ridicat de protecție pentru cetățeni în diferite etape și situații de viață. Înțelegerea și adaptarea unor aspecte ale aces­tor sisteme la specificul moldove­nesc ar putea contribui semnifica­tiv la îmbunătățirea calității vieții și protecției sociale a populației din Republica Moldova.

Anume aceste aspecte au fost discutate în cadrul seminarului cu genericul „Impli­carea sindicatelor în sistemele de protecție socială la nivel local, regional și național”, organizat la Chișinău de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova. La eveniment au participat conducerea CNSM, reprezentanți ai centrelor sindicale național-ramurale, ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Agenției Naționale pen­tru Ocuparea Forței de Muncă, Organizației Internaționale a Muncii.

Participanții la eveniment au abordat tematici legate de funcționarea și modul de constituire a sistemului public de asigu­rări sociale de stat în Republica Moldova, particularitățile și carențele acestuia, rolul și implicarea sindicatelor în sistemele de protecție socială la diverse niveluri, impli­carea sindicatelor din Austria în sistemul de protecție socială.

Scopul principal al inițiativei este de a aduce expertiza din Austria și din instituțiile europene în Republica Moldova, pentru a îmbunătăți funcționarea sistemelor de protecție socială, a implementa reformele necesare în acest domeniu și pentru a ame­liora substanțial condițiile de muncă ale lu­crătorilor sociali din țară.

 

Sindicatele doresc să existe în țară un sistem de protecție socială eficient

 

Igor Zubcu, președintele CNSM, a mulțumit partenerilor din Austria – Federația Sindicatelor din Austria, organizația SOLIDAR Austria și Ministerul Federal al Afacerilor Sociale, Sănătății, Asistenței și Protecției Consumatorilor din Austria, pen­tru sprijinul acordat de-a lungul timpului. Aceste entități au contribuit la consolida-rea mișcării sindicale, la schimbul de experiență și de bune practici, inclusiv în domeniul politicilor din sfera protecției social-economice a salariaților, membri de sindicat.

„Dorim să avem un sistem de protecție socială eficient, care să satisfacă necesitățile celor care au nevoie de ajutor din partea instituțiilor de asistență socială și de asigurare socială, dar accentuăm și necesitatea asigurării unei protecții mai bune, condiții de muncă mai bune, sala­rii adecvate pentru lucrătorii din aceste sisteme”, a menționat președintele CNSM.

 

Programele sociale, direcționate către cei mai vulnerabili

În ceea ce privește reformele necesare în sistemul de protecție socială din Repu­blica Moldova, este esențial să se acor­de atenție eficienței și echității acestuia. O evaluare atentă a nevoilor și resurselor disponibile ar putea duce la ajustări în po­litici și programe sociale pentru a asigura că acestea sunt direcționate către cei mai vulnerabili și că ajung acolo unde sunt cele mai necesare.

În plus, o îmbunătățire semnificativă ar putea fi realizată în condițiile de muncă ale lucrătorilor sociali din Republica Moldo­va. Acești profesioniști joacă un rol cruci­al în implementarea politicilor sociale și în oferirea de asistență celor aflați în ne­voie. Prin investiții în formare profesio­nală, creșterea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de lucru, Guvernul de la Chișinău ar putea să atragă și să mențină în siste­mul său de protecție socială profesioniști calificați și motivați, ceea ce ar conduce la o mai bună calitate a serviciilor oferite populației.

Președintele CNSM a amintit de so­licitarea sindicatelor de a modica Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, care a avut ca efect creșterea salariilor pentru asistenții sociali, inclusiv continuarea dialogu­lui cu Ministerul Finanțelor pentru crește-rea nivelului de salarizare pentru lucrătorii din asistența socială și asigurări soci­ale.

„Este important să menționez că în prezent țara noastră este în proces de analiză și transpunere a directivelor euro-pene, inclusiv a celor care se referă la protecția socială. Cunoașterea din timp a mecanismelor care funcționează în Uniu­nea Europeană și preluarea practicilor din domeniul protecției sociale care există în UE ne va ajuta să implementăm mai ușor cadrul legal european”, a subliniat Igor Zubcu.

Una dintre cele mai importante lecții pe care Republica Moldova ar putea să le preia din experiența Austriei este accen­tul pus pe prevenție și intervenție timpu­rie în ceea ce privește asistența socială. Austria investește considerabil în pro-grame și servicii de prevenție, care au ca scop să prevină apariția problemelor so­ciale sau să intervină în stadiile incipiente, evitând astfel escaladarea acestora și ne­cesitatea de intervenții mai costisitoare în viitor.

Prezent la lucrările seminarului, Martin Mühlbacher, atașat al Ministerului Federal al Afacerilor Sociale, Sănătății, Asistenței și Protecției Consumatorilor din Austria, a vorbit despre importanță dezvoltării și consolidării parteneriatului social în Re­publica Moldova, a fortificării mecanis­melor de dialog social pentru a dezvolta sistemele de protecție social-economică a populației, racordate la standardele eu­ropene, implicarea sindicatelor în ceea ce privește sistemul de protecție socială fiind extrem de importantă.

În cadrul seminarului, Neonila Cioinac, consultant principal în Direcția politici în domeniul serviciilor sociale de la Ministe­rul Muncii și Protecției Sociale, a comuni­cat despre tipurile de servicii și prestații de asistență socială, atribuțiile agențiilor teritoriale de asistență socială și prioritățile de reformă în domeniul asistenței sociale.

 

Prevenția și intervenția timpurie în ceea ce privește asistența socială constituie un atu al unei societăți avansate

 

Cu o prezentare amplă despre sistemul de protecție socială din Austria a venit Julia Stroj, ofițer de politică pe sănăta­te la Federația Sindicatelor din Austria. Sindicalista a vorbit despre „Statul bunăstării”, ca element central al oricărei democrații, politicile de securitate socială implementate în țara sa, despre importanța justiției sociale, modul cum este finanțat în Austria sistemul de protecție socială și cum funcționează acesta.

Participanții la seminar au ajuns la concluzia că experiența Austriei poate fi folosită ca sursă de inspirație și orientare pentru Republica Moldova în îmbunătățirea sistemului său de protecție socială. Prin promovarea celor mai bune practici și im­plementarea reformelor necesare, Repu­blica Moldova ar putea să ofere cetățeni-lor săi un nivel mai înalt de siguranță și bunăstare socială, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a societății.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand