27 iulie 2024
Chisinau
Economie

Evenimentele din Ucraina și Rusia și impactul lor asupra economiei noastre

Loading
Economie Evenimentele din Ucraina și Rusia și impactul lor asupra economiei noastre
Evenimentele din Ucraina și Rusia și impactul lor asupra economiei noastre
crimeia

Foto: iefeng.com

Știe toată lumea că econo­mia Ucrainei, țara vecină, a fost grav afectată de criza prelungită. Nu e mai bună situația nici în Rusia. Or, rata de schimb a rublei și piața valorilor mobiliare din Rusia s-au prăbușit brusc.

 

 

De această părere sunt prac­tic toți experții moldoveni care își expun poziția vizavi de eve­nimentele care au loc la veci­nii noștri, în contextul în care Rusia și Ucraina sunt cei mai importanți parteneri comerciali ai Moldovei. Prin aceasta se ex­plică consecințele pentru econo­mia noastră. Respectiv, pierde­rile pentru noi sunt inevitabile și se anticipează că vor fi destul de considerabile.

„În condițiile instabilității se reduce circulația mărfurilor, de­stabilizarea situației provoacă neonorarea de către partea ucrai­neană a obligațiilor contractuale la capitolul plăți, livrări și expor­turi. Iată de ce agenții economici care, de altfel, asigură bugetul țării, își restrâng afacerile”, afir­mă expertul Mihail Poisic.

Și transportatorii suportă pierderi. La sfârșitul lunii fe­bruarie, unele companii au fost nevoite să anuleze câteva rute internaționale auto din motiv că nu puteau garanta siguranța pa­sagerilor și a mărfurilor, întrucât era riscant de a traversa terito­riul Ucrainei pentru a transpor­ta pasagerii și mărfurile în țările terțe.

 

g_economie

Situația din statele vecine va afecta în sens negativ și țara noastră

 

Unii experți își fac griji pen­tru livrările de resurse energeti­ce din Rusia, deoarece conducta prin care gazele naturale sunt transportate în țara noastră trece pe teritoriul Ucrainei. Luând în consideraţie circumstanţele, ar fi posibilă şi o interdicţie asupra livrărilor.

În acelaşi timp, Roman Chircă, directorul Institutului Economi­ei de Piaţă, este sigur că Rusia nu va recurge la astfel de sancţiuni. „În situaţia dată, Federația Rusă este interesată de majorarea ex­porturilor. Inclusiv a gazelor, dat fiind că ea contează pe majorarea profitului din resursele energeti­ce exportate. Chiar şi în condiţi­ile tensionate dintre Ucraina şi Rusia, „Gazprom” livrează întreg volumul de gaze contractat ante­rior.

Totodată, Roman Chirca con­sideră că Rusia va face presiuni asupra Moldovei în legătură cu parafarea Acordului de Asociere, dar şi asupra Ucrainei, în urma venirii la putere a celor care-şi doresc aderarea la UE.

Potrivit expertului, Moldova şi ţările vecine urmează să se aş­tepte la noi interdicţii la exportu­rile în Rusia de produse vinicole, agricole, ale industriei de prelu­crare.

„Şi „Rospotrebnadzor” ar pu­tea extinde considerabil lista mărfurilor care, din anumite mo­tive sanitare, nu pot fi expediate pe teritoriul Rusiei”, consideră expertul.

Singurul subiect în care opini­ile experţilor au coincis este pro­blema transferurilor de bani ale emigranţilor, care pe parcursul mai multor ani completează bu­getul ţării.

Aceştia afirmă la unison că reducerea banilor expediaţi aca­să de muncitorii noştri de peste hotare ar afecta în modul cel mai serios economia Republicii Mol­dova.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand