Miercuri, 4 octombrie, Liliana Posțan, doctor, conf. univ. la Universitatea de Stat din Moldova, a prezentat, la Casa Sindicatelor, rezultatele studiului „Evaluarea activității organizațiilor sindicale primare”. Deloc întâmplător faptul că domnia sa a acceptat să realizeze această lucrare complexă și migăloasă, ea activând mai mulți ani la Institutul Muncii al Sindicatelor.
Studiul a fost realizat în baza Planului CNSM în domeniul formării sindicale și cercetării pentru anul 2023 și a Planului de acțiuni privind implementarea campaniei „Organizația primară – energia mișcării sindicale”.
În alocuțiunea sa din debutul lansării studiului, Igor Zubcu, președintele CNSM, a relevat că „rezultatele acestui studiu ne vor conduce la o coeziune și mai puternică a sindicatelor. Noi trebuie să ridicăm la nivelul cel mai înalt importanța mișcării sindicale. În cadrul studiului a fost făcută o radiografie a situației actuale a organizațiilor sindicale primare și, desigur, ne va ajuta la identificarea soluțiilor pentru perfecționarea activității organizațiilor sindicale primare și a activiștilor sindicali”.
Liliana Posțan a remarcat din capul locului că o astfel de lucrare a mai fost realizată acum 10 ani. Setul de date din studiu și analiza acestora va permite liderilor și experților sindicali să elaboreze politici privind sporirea rolului și potențialului organizațiilor sindicale primare (OSP) în asigurarea drepturilor și garanțiilor salariaților, membri de sindicat. Acesta a fost realizat prin intermediul informațiilor relevante din datele colectate prim metoda în bază de chestionar și interviuri semistructurate.
Chestionarul de evaluare a activității organizațiilor sindicale primare conține 17 întrebări.
Ghidul cuprinde 7 compartimente (legislație, organizare, cotizații, solidaritate ș. a.), cu 35 de întrebări și casetă demografică.
Datele au fost colectate în perioada iulie – septembrie 2023. Chestionarul a fost completat de 1033 de respondenți, dintre care 1009 au completat chestionare în format electronic și 24 de respondenți – pe suport de hârtie. La interviu au participat lideri și responsabili de organizare din 10 centre sindicale național-ramurale.
Răspunzând la întrebările din chestionar, respondenții au apreciat între mediu și înalt activismul celor patru subiecți: membrii de sindicat, organizațiile sindicale primare, centrele sindicale național ramurale, CNSM. Totodată, s-a constatat niveluri mai ridicate ale opțiunii de răspuns „nu cunosc” pentru aprecierea activismului sindical al CNSM și al centrelor sindicale național ramurale.
85,3 la sută dintre membrii de sindicat, participanți la sondaj, consideră că organizaţia sindicală le reprezintă la nivel suficient interesele şi drepturile profesionale, economice, de muncă şi sociale, pentru 11,6 la sută nivelul de reprezentare este insuficient, iar 3,1 la sută dintre respondenți au optat pentru varianta de răspuns „nu cunosc”.
În același context, membrii de sindicat au menționat următoarele cazuri de reprezentare cu succes de către sindicat a drepturilor şi intereselor membrilor de sindicat în relațiile cu angajatorul sau cu autoritățile statului: Acordarea asistenței juridice de către sindicat pentru contestarea rezultatelor evaluării performanțelor profesionale ale membrului de sindicat; majorarea salariului; plata restanțelor salariale; acordarea concediului anual; majorarea salariilor și indemnizațiilor pentru copii în anul 2022; zilele libere suplimentare.
La sfârșitul studiului, sunt date doleanțe ale respondenților și concluzii ce ar trebui să se întreprindă, la nivel central și ramural, pentru a crește potențialul OSP de reprezentare şi apărare a drepturilor şi intereselor membrilor de sindicat. Concluzia finală fiind: E timp oportun pentru negocieri!