Pe 3 noiembrie 2022, la ședința Consiliului General, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a declarat 2023 Anul organizațiilor sindicale primare, care constituie temelia mișcării sindicale. Totodată, a fost inițiată și elaborarea unui plan de acțiuni privind implementarea campaniei cu genericul „Organizația primară – energia mișcării sindicale”.
În acest context, CNSM a organizat, pe 24 ianuarie curent, un Atelier de lucru în vederea consolidării și impulsionării activității organizațiilor sindicale primare la nivel național. În cadrul evenimentului, la care au participat conducerea Confederației, președinți și specialiști de la centrele sindicale național ramurale, au fost discutate mai multe chestiuni organizatorice cu privire la campania respectivă. Dezbaterile s-au axat, în temei, pe perfectarea Ghidului liderului organizației sindicale primare, bazele căruia au fost puse de un grup de specialiști, condus de Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM.
Prezent la eveniment, Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a reiterat că obiectivul general al acestei acțiuni importante, care urmează să fie lansată pe 28 martie la Chișinău, pe 29 martie la Bălți, respectiv, pe 30 martie la Cahul, este sporirea rolului și a potențialului organizațiilor sindicale primare în asigurarea drepturilor și garanțiilor salariaților. În opinia sa, acest deziderat poate fi realizat cu implicarea masivă a tuturor organizațiilor sindicale, a fiecărui membru de sindicat în parte.
Fortificarea legăturilor sindicale între centru și organizația primară este misiunea nobilă a tuturor
Referindu-se la conținutul viitorului Ghid, liderul CNSM a declarat că este foarte important ca prevederile acestui document să-i ajute pe liderii organizațiilor sindicale primare să posede cunoștințe necesare, actuale, în diverse domenii, astfel încât să facă față provocărilor social-economice, schimbărilor de pe piața muncii, pentru a soluționa eficient orice problemă cu care se confruntă membrii de sindicat.
„Îndemn structurile sindicale să se implice plenar în realizarea Hotărârii Consiliului General „Cu privire la campania sindicală națională, dedicată organizației sindicale pri-mare”. Fortificarea legăturilor între centru și organizația primară este misiunea nobilă a tuturor”, a concluzionat Igor Zubcu.
Luând cuvântul în cadrul Atelierului, Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM a ținut să mulțumească specialiștilor implicați cu dăruire la realizarea acestui document care, cu siguranță, după ce va fi definitivat, va contribui la fortificarea mișcării sindicale: „Doar fiind alături de organizația primară putem să consolidăm mișcarea sindicală. Comunicarea la nivel de organizație sindicală este un imperativ al timpului”.
Un instrument practic care va contribui la fortificarea celor peste 5000 de organizații sindicale primare
Participanții la atelier au lansat mai multe propuneri legate de conținutul Ghidului sindical. Specialiștii CNSM, cum ar fi Eugeniu Covrig, șef al Departamentului juridic, Sergiu Morari, consilier al CNSM, Polina Fisticanu, șefă a Departamentului protecție social-economică, Sergiu Iurcu, șef-adjunct al Departamentului protecție social-economică, și Tatiana Oloi, șefă a Departamentului finanțe, contabilitate și asigurări sociale, au înaintat propuneri și idei în ceea ce privește subiectele legate de dreptul muncii, parteneriat social, protecția social-economică a membrilor de sindicat, securitatea și sănătatea în muncă, managementul financiar al organizației sindicale, care, cu siguranță, se vor regăsi în „cartea de căpătâi” a sindicaliștilor.
Precizăm că Ghidul liderului organizației sindicale primare va fi un instrument practic, care va conține informații utile, relevante pentru activitatea liderilor sindicali, menit să contribuie la fortificarea capacităților celor peste 5000 de organizații sindicale primare din Republica Moldova. În timpul discuțiilor, cei prezenți la Atelier au venit cu propunerea ca Ghidul respectiv să fie disponibil și pe pagina web a CNSM, astfel ca membrii de sindicat să dispună de o informare mai detaliată.
Avem nevoie de lideri adevărați ca de aer
Vorbind despre un Ghid care are drept scop să schimbe lucrurile spre bine, propun ca în această „carte de căpătâi” să fie incluse și citatele unor oameni de vază, în speranța că vă fi o sursă de inspirație și, poate, de schimbare.
George S. Patton: „Nu le spune oamenilor cum să facă bine lucrurile. Spune-le ce să facă şi lasă-i să te surprindă cu rezultatele lor”.
Theodore Roosevelt: „Oamenii întreabă care e diferenţa dintre un lider şi un şef. Liderul dă tonul, şeful îşi asumă succesul. Liderul conduce, şeful dă ordine”.
Jack Welch: „Înainte de a fi un lider, succesul înseamnă să te dezvolţi. Când vei deveni un lider, succesul înseamnă să-i ajuți pe ceilalți să se dezvolte”.
Și câteva gânduri din cartea „Liderii mănâncă ultimii”, semnată de scriitorul Simon Sinek, care poate deveni o lectură utilă pentru cei care năzuiesc ca echipa lor să funcţioneze ca o familie, să treacă peste greutăţi împreună şi să se bucure de succese:
- Liderii sunt acei care se avântă primii în necunoscut. Ei lasă la o parte propriile interese, pentru a ne proteja sau pentru a ne duce spre viitor.
- Liderii nu ar sacrifica ceea ce e al nostru pentru ceea ce e al lor. Asta înseamnă să fii lider. Înseamnă că ei aleg să înfrunte primii pericolul, avântându-se spre necunoscut. Iar atunci când suntem siguri că ei vor avea grijă de noi, vom mărșălui în urma lor și vom munci neobosiți pentru a le împlini viziunea și ne vom numi cu mândrie adepții lor.
- Dacă acțiunile tale îi inspiră pe alții să viseze mai mult, să facă mai mult și să devină ceva mai mult decât sunt, în acest caz, ești lider.