Am decis să scriu despre salvatori un pic cu întârziere, căci Ziua lor profesională a fost marcată pe 5 aprilie. Dar, vă rog să mă credeți, am avut motive serioase. Evident, în acea zi toți salvatorii s-au întrunit în ședințe solemne. Cu această ocazie general-maior Mihail Harabagiu, șeful IGSU, a adresat un mesaj de felicitare colegilor săi. La fel au procedat și sindicatele care au grijă ca salvatorilor să le fie respectate drepturile social-economice și create condiții de muncă decente, astfel ca ei să revină la familiile lor sănătoși, să aibă ce pune pe masă și să fie asigurați cu spațiu locativ.
Scriu despre acest subiect, având și pu-țină experiență. Am fost martoră la acțiunile pompierilor, când casa părinților mei, aflați la vârsta de pensionare, a fost mistuită de flăcări. În acele clipe, chemam cu toții disperați salvatorii pe care, până în acea zi, nici nu-i prea observam pe stradă. „Mare lucru”, s-ar gândi unii, iei furtunul și stropești cu apă și focul se stinge. Focul se stinge, dar nu ne gândim prin ce trec salvatorii.
Acești eroi își riscă viața, zi de zi, pentru a scoate din foc oameni, pentru a le salva bunurile, punându-și în pericol propria viață și sănătate. În timp ce și pe ei îi așteaptă acasă – părinții, copiii, soțiile…
Evident, și în acest an, sărbătoarea profesională i-a găsit pe mulți în misiune de salvare, în acțiuni de prevenire a situa-țiilor excepționale și în intervenții pentru ajutorarea persoanelor care au nimerit la nevoie. Cu regret, din cauza pandemiei de Covid-19, și în acest an salvatorii nu au putut să se adune ca să treacă în revistă rezultatele activității din ultimul an.
Pe timp de pandemie, salvatorii și pompierii au fost în prima linie implicați pentru a lichida consecințele situațiilor excepționale, dar și pentru acordarea asistenței necesare medicilor și lucrătorilor medicali în lupta cu Covid-19.
În mesajul de felicitare, adresat salvatorilor și pompierilor, general-maiorul, Mihail Harabagiu, a menționat:
„Stimați colegi! greutățile și provocările ne-au unit mai mult, ne-au făcut mai puternici și ne-au mobilizat în realizarea misiunilor noastre. Activitatea salvatorilor nu este una obișnuită, iar riscul și pericolul sunt termenii care ne definesc existența. Dragi salvatori și pompieri! Sunt profund recunoscător fiecăruia dintre Dumneavoastră care faceți parte din echipa IGSU, întrucât voi sunteți garantul siguranței oricărei misiuni de salvare. Curajul, devotamentul și sacrificiul sunt cuvintele care definesc personalitatea angajatului IGSU și care destoinic se potrivesc cu profilurile voastre”.
Cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua Salvatorului”, a adus sincere felicitări tuturor angajaților IGSU și Angela Otean, președinta Sindicatului „Demnitate”, care le-a urat sănătate, rezistență, încredere, curaj, speranță, dar și succese în toate misiunile și provocările pe care vor tebui să le înfrunte pe viitor. Sindicatele au fost și sunt alături de salvatori, inclusiv în perioada de pandemie, ajutându-i cu echipament de protecție, dezinfectanți și alte lucruri necesare pentru a lucra în siguranță. În situațiile când echipamentul de protecție este schimbat la un interval de timp scurt, este evident că, echiparea salvatorilor este dificilă.
Federația Sindicatelor din Moldova „SINDLEX” și organizațiile membre: Sindicatele „Demnitate”, „Frontiera”, „Salvatorul”, „SindMAI” și „Viitorul”, au venit perma-nent în susținerea protecției angajaților aflați în misiune din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Apărării, iar pentru a confirma parteneriatul social constructiv, a procurat și transmis în mai multe tranșe salvatorilor echipamente de protecție.