Tinerii care vor să inițieze o afacere sau care deja gestionează o companie pot aplica la Programul „Erasmus pentru tinerii antreprenori”. Lansat recent la Chișinău, acesta este o inițiativă europeană axată pe dezvoltarea și colaborarea antreprenorială.
Scopul Programului este de a îmbunătăți competențele participanților prin colaborarea cu antreprenori experimentați din țările UE. Această inițiativă europeană facilitează dezvoltarea afacerilor noi, oferind acces la rețele, piețe și cunoștințe diverse, contribuind astfel la creșterea și internaționalizarea întreprinderilor mici și mijlocii din Europa.
La evenimentul de lansare au participat oficiali europeni și moldoveni, reprezentanți ai mediului de afaceri și cei interesați de lansarea și dezvoltarea afacerilor proprii. Printre aceștia se numără Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova, Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Jakub Boratynski, șeful Departamentului rețele și guvernanță din cadrul Direcției generale piață internă, industrie, antreprenoriat și întreprinderi mici și mijlocii (DG GROW, UE), și Radu Marian, președintele Comisii legislative economie, buget și finanțe.
„Programul deschide noi oportunități, este un pilon esențial în dezvoltarea antreprenoriatului tinerilor, facilitând schimburile transfrontaliere și consolidând conexiunile între tinerii antreprenori și experți cu experiență în afaceri. Este o oportunitate în plus, ca să implicăm tinerii din țara noastră în procesul de dezvoltare economică, astfel consolidând un mediu de afaceri european și competitiv. Autoritățile depun eforturi pentru eliminarea barierelor birocratice în administrarea unei afaceri, astfel încât primii pași în acest sens să fie simpli și ușori”, a menționat Dumitru Alaiba.
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a declarat că programul reprezintă încă un pas pentru apropierea Republicii Moldova de comunitatea europeană. Acesta oferă participanților oportunități de a dobândi abilitățile necesare pentru a conduce o afacere și de a descoperi noi piețe de desfacere pentru produsele și serviciile lor.
La rândul său, Jakub Boratynski a relevat: „Erasmus pentru tinerii antreprenori” este o punte importantă dintre UE și Republica Moldova. Pe durata acestui proces, nu trebuie să uităm și de contactul direct cu oameni care dezvoltă afacerile. Până în prezent, 54 de antreprenori moldoveni au participat la acest program, respectiv, jumătate din schimburi au avut deja loc. România este destinația de top pentru antreprenorii moldoveni. De remarcat că peste 70% dintre cei care au depus cereri pentru a beneficia de acest program sunt femei”.
Programul „Erasmus pentru tinerii antreprenori” este susținut financiar de Uniunea Europeană. Suportul de care vor beneficia aplicanții variază în funcție de țara în care are loc stagiul.