3 iulie 2024
Chisinau
Social

EPSU îi susține pe sindicaliștii din Europa care se confruntă cu probleme

Loading
Social EPSU îi susține pe sindicaliștii din Europa care se confruntă cu probleme
EPSU îi susține pe sindicaliștii din Europa care se confruntă cu probleme
facebook.com

În perioada 18-20 iunie, la București s-a desfășurat Congresul XI al Federației Europene a Sindicatelor Serviciilor Pu­blice (EPSU). 500 de lideri sindicali ai serviciilor publice din toată Europa s-au adunat în capitala României pen­tru a stabili cursul luptei lucrătorilor din serviciul public. Republica Moldova a fost reprezentată la congres de Victo­ria Niţă, preşedinta Federației Sindicale „Sindenergo”.

În cadrul evenimentului au avut loc dez­bateri asupra provocărilor, dar și realizărilor din perioada anterioară, precum și pe mar­ginea priorităților pentru viitor. Totodată, au fost alese organele de conducere ale EPSU.

Federația Europeană a Sindicatelor Ser­viciilor Publice reprezintă opt milioane de lucrători din serviciile publice, iar Federația Sindicală „Sindenergo” din Republica Mol­dova a devenit membră a EPSU în anul 2019.

 

Cum apără EPSU membrii de sindicat

Potrivit unei informații distribuite de EPSU pe rețelele de socializare, Congre­sul Federației Europene a Sindicatelor din Serviciile Publice este alături de sindicaliștii persecutați. „De la Belarus la Turcia, Franța la Regatul Unit al Marii Britanii, Georgia și Finlanda, EPSU își susține pe sindicaliștii afiliați și rezistă atacurilor împotriva drep­turilor lucrătorilor.

În Belarus, am fost împotriva atacului lui Lukașenko asupra sindicatelor. În Tur­cia, am fost împreună cu membrii de sin­dicat arestați. În Franța, am respins reforma brutală a pensiilor a lui Macron. În Geor­gia, ne-am luptat cu muncitorii concediați din cauza apartenenței la sindicat. În Ma­rea Britanie, am apărat dreptul la grevă. În Finlanda, am susținut sindicatele împotri­va atacului guvernului asupra drepturilor sociale și sindicale”, se menționează în pos­tarea EPSU, difuzată în limba engleză.

Prezent la congres, Michele Vannini, secretar național al Funcției Publice CGIL (FP-CGIL), care este o structură a Con-federației Generale Italiene a Muncii, cel mai mare sindicat italian, cu peste cinci mi­lioane de membri, a menționat că există o problemă cu salariile adecvate.

„În Italia, această problemă este atât de gravă, încât, pentru prima dată în istoria țării noastre, nu găsim suficienți oameni dispuși să lucreze în administrația publică.

Mesajul către tineri este că acel loc de muncă nu are valoare și că nu este potrivit să-ți investești viitorul în el. Acesta, împre­ună cu problema salariilor, este unul dintre motivele fenomenului marilor demisii”, a atenționat Michele Vannini.

Acest eveniment a stabilit prioritățile EPSU, inclusiv organizarea locurilor de muncă incluzive, opunându-se austerității și pledând pentru o Europă care acordă pri­oritate oamenilor, planetei și păcii în detri­mentul profiturilor.

Congresul EPSU a ales conducerea ce­lei mai mari federații sindicale din Europa, reprezentând milioane de lucrători care prestează zilnic o gamă largă de servicii publice la nivel național, local și regional, în organizații non-profit, dar și în companii multinaționale private.

Francoise Geng a fost aleasă în funcția de președinte EPSU. Geng provine de la Federația de Sănătate și Acțiune Socială a CGT. Cu experiență în îngrijirea stomatolo­gică, Geng a ocupat multe funcții în cadrul sindicatului ei local, regional și național și a fost președinte al secțiunii de muncă a Comitetului Economic și Social Francez din 2011 până în 2015. Ea a ocupat funcția de vicepreședinte al EPSU din 2019.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand