La Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a fost vernisată recent, cu implicarea Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, o expoziție comemorativă cu genericul „Scriitori centenari 2022”.
În debutul manifestării, directorul muzeului, Maria Șleahtițchi, a menționat că expoziția ilustrează viața și opera a șase scriitori centenari, născuți în Basarabia anului 1922: Igor Crețu, Gheorghe Gheorghiu, Anatol Gugel, Alexandru Cosmescu, Sanda Lesnea și Ana Lupan. Expoziția prezintă cărți, manuscrise, documente, scrisori, artă plastică, fotografii și obiecte personale.
Prezent la eveniment, academicianul Mihai Cimpoi a afirmat că cei șase scriitori sunt diferiți ca stil, ca gen de activitate literară, dar ei s-au dăruit în totalitate actului culturii și limbii române. „Igor Crețu și Alexandru Cosmescu, bunăoară, au fondat o școală de traduceri, recunoscută și în România. Anatol Gugel a excelat în domeniul poeziei și publicisticii, iar Gheorghe Gheorghiu, Sanda Lesnea și Ana Lupan au dat literaturii noastre câteva romane. Ei constituie un model de rezistență prin cultură”, a subliniat academicianul Mihai Cimpoi.
În opinia poetei Călina Trifan, acești scriitori au contribuit la culturalizarea mai multor generații de literați și au creat un spirit de emulație printre tinerii scriitori.
Expoziția va fi deschisă până la 3 ianuarie 2023.