3 December 2024
Chisinau
Social

Economia Republicii Moldova se confruntă cu provocări majore din cauza crizelor din regiune

Loading
Social Economia Republicii Moldova se confruntă cu provocări majore din cauza crizelor din regiune
Economia Republicii Moldova se confruntă cu provocări majore din cauza crizelor din regiune
agora.md

Creșterea economică în Re­publica Moldova, prognoza­tă pentru anul 2023, este de 3,5%. Aceasta este minoră și se explică prin crizele cu care s-a confruntat țara noastră anul trecut. La aceste concluzii au ajuns experții de la Institutul Național de Cercetări Econo­mice al ASEM și se regăsesc în noua ediție a publicației „Tendințe în Economia Moldovei”.

Potrivit experților, economia Republicii Moldova a scăzut dra­matic în 2022, ca urmare a efec­telor secundare ale războiului, a crizei energetice și secetei. Astfel, PIB-ul a descrescut cu 5,9% în ter­meni reali față de anul precedent și a însumat 272,5 miliarde de lei. Producția agricolă s-a diminu­at cu 29,8% comparativ cu 2021. Volumul transferurilor bănești din străinătate prin intermediul băn­cilor în favoarea persoanelor fi­zice a constituit 1,75 miliarde de dolari, fiind cu 8,6% în creștere față de 2021. Totodată, valoarea totală a comerțului internațional cu mărfuri a înregistrat creșteri de 31,3% față de 2021 și a consti­tuit 13,5 miliarde de dolari, fiind înregistrate sporuri atât la ex­porturi, cât și la importuri. Astfel, crizele cu care s-a confruntat țara noastră anul trecut au influențat direct dezvoltarea economică din 2023.

 

Guvernul încearcă să-și diversifice economia și să atragă investiții străine în IT și în turism

 

„În anul 2023, economia națională ar putea spera doar la o avansare minoră. Astfel, în 2023, economia Republicii Moldova se va confrunta cu provocări majore din cauza continuării războiului din Ucraina, crizei economice la nivel mondial și prețului ridicat al gazului natural și energiei electri­ce. În 2023, de asemenea, se vor desfășura și alegeri locale și aces­tea vor avea o influență negativă asupra parcursului economic, dar și asupra implementării reforme­lor economice, din cauza populis­mului politic caracteristic acestor perioade”, a relevat Olga Timofei, cercetătoare științifică la Institutul Național de Cercetări Economice al ASEM.

În opinia cercetătorilor, Guver­nul încearcă să-și diversifice eco­nomia și să atragă investiții străine în IT și în turism. Astfel, se prevede o creștere nominală de 13% a sa­lariilor și una reală de 1,5 la sută. Potrivit estimărilor, în anul 2023, rata șomajului va fi în jur de 3,5%.

Totodată, experții precizează că exercițiul de prognoză a eco­nomiei Republicii Moldova este influențat de factori interni și ex­terni, inclusiv de deciziile politice și de evoluția situației geopolitice. Printre acești factori sunt prețurile la resursele energetice, care ar pu­tea să scadă semnificativ în 2023, conform prognozelor Fondului Monetar Internațional, inclusiv prețul la gazul rusesc în Europa.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand