4 December 2024
Chisinau
Social

E nevoie să economisim curentul electric, pentru a evita deconectările

Loading
Social E nevoie să economisim curentul electric, pentru a evita deconectările
E nevoie să economisim curentul electric, pentru a evita deconectările
expert.kyev.ua

Republica Moldova se confruntă cu un deficit serios de energie electrică. Se întâmplă după atacu­rile Federației Ruse asupra siste­mului electroenergetic al Ucrainei, dar mai ales după ce Centrala ter­moelectrică  de la Cuciurgan și-a redus considerabil livrările de curent în partea dreaptă a Nistrului, din cauza micșorării volumelor de gaz primite de la „Gazprom”.

Pentru ca să putem face față cât de cât crizei energetice în care s-a pome­nit țara noastră, Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat un set de măsuri. Printre acestea se numără reducerea tem­peraturii din clădirile publice și comerciale, până la cel mult 19 grade Celsius, în orele de lucru, și până la maximum 15 grade în afara programului. S-a decis, de asemenea, și reducerea cu 30 la sută a iluminatului în interior.

Economii se vor face și la havuzuri, dar și la iluminatul decorativ. Astfel, luminițele nu se vor mai aprinde seara, așa cum ne-am obișnuit. Totodată, autoritățile vor cere agenților economici să renunțe la ilu­minarea vitrinelor și a panourilor publicita­re. Se va opri în orele de vârf și circulația scărilor rulante. O altă recomandare pen­tru administratorii clădirilor este să încu­rajeze oamenii să nu folosească lifturile în orele de vârf. Adică dimineața, între 7:00-11:00 și seara de la 19:00 până la 23:00. Asta nu înseamnă că instalațiile nu vor funcționa. Totuși, ascensoarele se pot bloca din lipsă de curent elec­tric. Și Primăria Chișinău a anunțat că, în oraș, becurile de pe străzi vor fi conectate cu o oră mai târziu și deconectate cu o oră mai devreme. Măsurile vin după ce, marți, subiectul a fost discutat la ședința Consiliului Suprem de Securitate, la care șefa statului a solicitat Guvernului să caute soluții.

„Am discutat care sunt opțiunile și care sunt prețurile pentru aceste opțiuni. Am discutat despre faptul că Guvernul trebuie să vină cu un program mult mai se­rios de economisire, inclusiv în instituțiile publice, clădiri ale Guvernului, ale Parla­mentului și așa mai departe. Și, bineînțeles, să continuăm discuțiile cu toți partenerii, cu potențialii furnizori, așa încât să pu­tem să asigurăm furnizarea de curent”,a declarat Maia Sandu.

 

Există riscul de a rămâne fără lumina

„Este prematur” să afirmăm dacă vom rămâne sau nu fără energie electrică. O spun responsabilii în domeniu, potrivit că­rora suntem într-o situație excepțională și conjunctura se schimbă de la o zi la alta. Pe de altă parte, Ion Muntean, expert în ener­getică la IDIS „Viitorul”, consideră că există riscul de a rămâne fără lumină, având în ve­dere starea sistemului electroenergetic.

„Riscul există, ținând cont că știu care este starea sistemului electroenergetic ac­tual și eu cunosc regulile de proiectare și construcție a unui sistem electroenergetic care spun clar că orice consumator critic trebuie să fie alimentat din două surse. Acum avem un spital care, pe lângă sursa principală, trebuie să mai aibă o rezervă. La nivel național, noi trebuie să avem cât mai multe puncte de alimentare, în cazul în care o linie este deteriorată, să poată fi pusă în funcțiune alta care să asigure zona de con­sum pe teritoriul Republicii Moldova. Sun­tem fără rezervă, suntem doar pe o linie pe care s-au majorat capacitățile de generare, de livrare semnificativ și pe care se menține și regiunea Odesa. Nimeni nu cunoaște cât va rezita și, din punct de vedre tehnic, exis­tă riscuri care ar putea provoca probleme în funcționarea acestei linii”, a declarat ex­pertul energetic.

Zilele trecute, Întreprinderea de Stat  „Moldelectrica” a apelat, în continuare, la contractul de avarie semnat cu România. Totodată,  S.A. „Energocom” a semnat un contract cu OMV Petrom (România) pentru alți 50 MWh, însă „nu este suficient pentru a acoperi întregul deficit”. Anunțul a fost fă­cut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. De asemenea, s-a reușit completarea stocului de gaz cu încă șase milioane de metri cubi. În total, avem achiziționate 89,5 milioane de metri cubi, susține Spînu. Acesta îndeamnă repetat cetățenii să economisească energia, pentru a evita deconectările.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand