3 iulie 2024
Chisinau
Social

Durata timpului de muncă a angajaților nu poate depăși 48 de ore pe săptămână

Loading
Social Durata timpului de muncă a angajaților nu poate depăși 48 de ore pe săptămână
Durata timpului de muncă a angajaților nu poate depăși 48 de ore pe săptămână
theguardian.com

Durata maximă a timpului de muncă a salariaților nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele de muncă supli­mentare. Ca excepție, durata timpului de muncă ce include și orele de muncă suplimen­tare poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiția ca media orelor de muncă, calculate pe o perioadă de referință de patru luni ca­lendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână, scrie Monitorul Fiscal.

Este vorba de modificări esențiale la Codul muncii, inclusiv cele ce reglementează programul de muncă, care au intrat deja în vigoa­re, după ce au fost publicate în Mo­nitorul Oficial.

Alte prevederi țin de valabilita­tea contractului colectiv de muncă, încheiat anterior declanșării proce­durii de insolvabilitate.

Astfel, în cazul intentării proce­durii de insolvabilitate a unității, contractul colectiv de muncă, în­cheiat anterior declanșării aceste­ia, continuă a produce efecte pe întreaga perioadă de valabilitate a acestuia. Modificarea, completarea contractului în vigoare sau înche­ierea unui nou contract colectiv de muncă la unitatea ce a intrat în pro­ces de insolvabilitate se face numai prin acordul comun al părților.

Totodată, au fost operate mo­dificări ce se referă la informarea angajatului privind intervențiile în respectivul contract, luând în consi­derare implementarea tehnologiilor informaționale.

Ca urmare, orice modificare sau completare a contractului colectiv de muncă urmează a fi adusă la cunoştinţa salariaţilor unităţii de către angajator în termen de cinci zile lucrătoare de la data operă­rii, printr-un anunț transmis prin poșta electronică sau prin alt mijloc de comunicare ce poate fi accesat de către fiecare salariat, printr-un anunț public plasat pe pagina web a unității sau prin intermediul avi­zului plasat pe un panou informativ cu acces general la sediul unității, inclusiv la fiecare dintre filialele sau reprezentanțele acesteia.

Deputații au votat în lectura a doua proiectul de modifi­care a Legii fondurilor asigu­rării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2022. Legea modificată prevede venituri în valoare de 12,559 miliarde de lei, cu 186 de milioane de lei mai mult față de planul aprobat. Volumul cheltuielilor a fost majorat cu 215 milioane de lei și va constitui 12,833 mili­arde de lei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand