18 November 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Drepturile sindicatelor în controlul asupra legislației muncii

Loading
Cetăţeanul şi legea Drepturile sindicatelor în controlul asupra legislației muncii
Drepturile sindicatelor în controlul asupra legislației muncii
akmasters.net

Care sunt drepturile sindicatelor și aspectele juridiceale acestor drepturi la efectuarea controlului asupra legislației muncii?

Oleg Pelin, membru al comitetului sindical de la unitate, Chișinău

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Reglementările legale principale cu privire la drepturile sindica­telor la efectuarea controlului asupra respectării legislației mun­cii se conțin în prevederile Codului muncii și ale Legii sindicatelor nr. 1129/2000.

Așadar, sindicatele, în procesul de efectuare a controlului asu­pra respectării legislației muncii, au o serie de drepturi, inclusiv: să constituie inspectorate proprii ale muncii, să numească împuterniciți pentru protecția muncii; să controleze respectarea acte­lor normative privind timpul de muncă și cel de odihnă, privind salarizarea, condițiile de muncă, executarea contractelor colective de muncă și a convențiilor colective; să viziteze și să inspecteze ne­stingherit unitățile și subdiviziunile acestora unde activează mem­brii de sindicat și să prezinte angajatorului propuneri executorii, cu indicarea căilor posibile de eliminare a neajunsurilor depistate; să solicite și să primească de la angajatori informațiile și actele juridice la nivel de unitate necesare controlului; să participe, în componența comisiilor, la cercetarea accidentelor de muncă și a cazurilor de contractare a bolilor profesionale și să primească de la angajatori informațiile privind starea securității și sănătății în muncă; să conteste, în modul stabilit, actele normative care lezează drepturile de muncă, profesionale, economice și sociale ale salariaţilor, prevăzu­te de legislația în vigoare etc.

La efectuarea controlului asupra respectării legislației muncii, sindicatele își pot realiza și alte drepturi prevăzute de legislația în vi­goare.

În această ordine de idei, alin. (4) al art. 386 din Codul muncii dis­pune că, la depistarea în unități a nerespectării cerințelor de protecție a muncii, a tăinuirii accidentelor de muncă și a cazurilor de con­tractare a bolilor profesionale ori a cercetării neobiective a acestor fapte, sindicatele sunt în drept să ceară conducătorilor acestor unități, autorităților publice competente luarea unor măsuri urgente, inclu­siv întreruperea lucrărilor și suspendarea deciziilor angajatorului care contravin legislației, tragerea persoanelor vinovate la răspundere în conformitate cu legislația în vigoare etc.

 

Normele dreptului internațional prevăd că esența sindicatelor este apărarea intereselor economice și sociale ale salariaţilor

 

Angajatorii sunt obligați să examineze, în termen de șapte zile lucrătoare de la data înaintării (înregistrării), cerințele sindicate-lor și să informeze în scris organul sindical despre rezultatele exami­nării și măsurile întreprinse pentru înlăturarea încălcărilor depistate.

Drepturi similare ale sindicatelor pentru apărarea intereselor membrilor lor sunt cuprinse în prevederile art. 12–23 din Legea sin­dicatelor nr. 1129/2000. Acestea vizează dreptul sindicatelor: de a

participa la administrarea treburilor publice; de a participa la elabo­rarea proiectelor de programe social-economice și de acte juridice; la negocieri colective, la încheierea contractelor colective de muncă și exercitarea controlului asupra executării lor; la protecția socială a lucrătorilor; la soluționarea litigiilor individuale de muncă și a conflic­telor colective de muncă; la informație și altele.

Prevederile legislației naționale în materie sindicală se sprijină pe normele dreptului universal și internațional prevăzute în art. 23 alin. 4 din Declarația Universală a Drepturilor Omului și, respectiv, în art. 10 din Convenția OIM nr. 87 privind libertatea asocierii și protecția dreptului la organizație, art. 8 alin 1 lit. a) din Pactul internațional cu privire la drepturile economice, sociale și culturale, art. 22 alin. 1 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice și art. 5 din Carta Socială Europeană și altele, a căror esență constă în faptul că sindicatele sunt create pentru a apăra interesele economice și sociale ale salariaţilor.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand