3 iulie 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Drepturile lucrătorilor, realizate doar parţial de autorităţile statului

Loading
Cititorii ne scriu Drepturile lucrătorilor, realizate doar parţial de autorităţile statului
Drepturile lucrătorilor, realizate doar parţial de autorităţile statului
pensionar

Foto: Nicu Bînzari

După ce a muncit o viaţă, un bărbat din comuna Truşeni, munici­piul Chişinău, nu a putut să obţină nici pensia minimă de vârstă. I-a fost acordată totuşi o pensie minimă parţială, cu eforturile specialiş­tilor de la sindicate, care au cerut autorităţilor de resort să respecte măcar puţinele drepturi prevăzute de lege pentru cazul respectiv.  

Vasile Madan din comuna Truşeni a adresat Confederaţiei Naţio­nale a Sindicatelor din Moldova o scrisoare cu următorul conţinut:

„Rog să mă ajutaţi să-mi fie inclus în stagiul de cotizare pentru pensia de vârstă studiile cu frecvenţă la zi, făcute la Institutul Poli­tehnic din Chişinău, în perioada 1975-1981. Vă informez că, din 1989 până în 1991, am lucrat la cooperativa „Cvalitativ” din capitală, dar aceşti ani nu au fost luaţi în consideraţie la stabilirea pensiei. Astfel, m-am ales cu un stagiu de 12 ani şi opt luni. În consecinţă, mi-a fost acordată o alocaţie de 119 lei, dar, de vreme ce nici pensie nu primesc, nu am cum să trăiesc. Rog să interveniţi pentru a-mi fi luaţi în calcul anii de studii la institut, ca să-mi fie acordată pensie. Am probleme de sănătate, iar cu cei 119 lei nu mă pot întreţine.

 

Vasile Madan, comuna Truşeni”

 

Specialiştii de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei i-au adus la cunoştinţă aceluiaşi petiţionar că, în prezent, perioada de studii la zi în insti­tute, universităţi şi academii este inclu­să în stagiul de cotizare. Reprezentanţii aceluiaşi minister au accentuat că la calcularea stagiului de cotizare trebuie să se ia în consideraţie întreaga perioa­dă de studii la zi.

Totodată, specialiştii de la Casa Na­ţională de Asigurări Sociale l-au infor­mat pe Vasile Madan că, în ţara noas­tră, bărbaţilor le este acordat dreptul de a primi pensie la împlinirea vârstei de 62 de ani. Asta numai în caz că aceştia pot confirma un stagiu de cotizare de 32 de ani – pentru o pensie integrală sau de cel puţin 15 ani – pentru una parţială.

 

g_cs

Stagiul de cotizare include perioadele în care au fost plătite contribuţii

 

Totodată, pentru persoanele în eta­te este stabilită o alocaţie socială de la data împlinirii vârstei sus-menţionate, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 30 de zile de la data respectivă. În caz că acest termen a fost depăşit, alocaţia este stabilită şi plătită de la data depunerii cererii şi a actelor corespunzătoare.

Lui Vasile Madan cererea de stabilire a pensiei de vârstă i-a fost refuzată pe motiv că a putut confirma documentar un stagiu de cotizare de numai 12 ani, opt luni şi 20 de zile. Totuşi, bărbatu­lui i-a fost stabilită o alocaţie socială în cuantum de 119,75 de lei lunar.

Vasile Madan a precizat pentru „Vo­cea poporului” că problema sa a fost rezolvată mulţumită specialiştilor de la sindicate, care l-au consultat, i-au spus unde să se adreseze, cum să scrie, dar au şi mers cu el pentru a discuta cu re­prezentanţii autorităţilor statului.

Astfel, după ce i-au fost recunos­cuţi anii de studii cu frecvenţă la zi, Vasile Madan s-a ales cu un stagiu de cotizare de 17 ani şi i-a fost stabilită o pensie minimă parţială în mărime de 470 de lei lunar. De luna trecută, această sumă a fost majorată până la 508 lei.

Bărbatul a muncit toată viaţa, iar în ultimii ani – fără carnet de muncă. Pe parcurs, a lucrat într-un colhoz, la o în­treprindere de producere a frigiderelor, la o fabrică de mezeluri, la o cooperati­vă, de unde nu au fost găsite informaţii privind contribuţiile în fondul de pen­sii.

„El nu ştia că banii pentru asigura­rea de pensie nu erau transferaţi con­form destinaţiei, deşi erau reţinuţi din salariu. Cel puţin opt ani nu i-au fost incluşi în stagiul de cotizare”, a concre­tizat soţia lui Vasile Madan.

Mai mult, deşi le-a fost prezentat răspunsul primit de la Ministerul Mun­cii, în care este specificat faptul că anii de studii cu frecvenţă la zi sunt incluşi în stagiul de cotizare, specialiştii de la CNAS au ignorat această prevedere le­gală timp de şapte luni, a mai remarcat soţia lui Vasile Madan.

Acest refuz era motivat de CNAS prin faptul că o perioadă de jumătate de an de studii Vasile Madan a făcut-o cu frecvenţă redusă.

Doar în urma implicării specialiştilor din cadrul Departamentului protecţie social-economică al CNSM, bărbatului i-au fost recunoscuţi patru ani şi jumă­tate de studii şi i-a fost acordată pensie minimă parţială.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • Vasile
    06.06.2015

    Cu cei de la CNAS, a dus si Buliga o lupta apriga, caci unii angajati de acolo se cred Dumnezeu, si le-a introdus si formule electronice de calcul ca sa se evite coruptia dar totusi vedem ca inca nu e chiar totul ideal, sigur Glavan in curind va veni cu ceva noi imbunatatiri, caci asa oameni buni chiar nu e posibil.

Citește și
slot thailand