18 November 2024
Chisinau
Social

Drepturile lucrătorilor, încălcate flagrant în mai multe țări din lume

Loading
Social Drepturile lucrătorilor, încălcate flagrant în mai multe țări din lume
Drepturile lucrătorilor, încălcate flagrant în mai multe țări din lume
newsmaker.md

Moldova s-a clasat pe locul 13 din 146 de țări în clasamentul mondial cu privire la egalitatea de gen, realizat de Forumul Economic Mondial. Comparativ cu anul 2023, a urcat șase trepte în clasament. În același timp, R. Moldova este una dintre țările unde egalitatea eco­nomică între femei și bărbați este cea mai ridicată, cu o pondere de 83,7%.

Însă, cel mai prost, conform da­telor Indicelui Global al Drepturilor pentru anul 2024, R. Moldova stă la capitolul emancipare politică cu un punctaj de 0.350. Raportul este elaborat anual de Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC), din care face parte și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldo­va, începând cu februarie 2010.

În anul 2024, patru miliarde de oameni din mai mult de 60 de țări vor merge la urne, inclusiv în Moldo­va, unde pe 20 octombrie sunt pro­gramate alegeri prezidențiale și un referendum privind aderarea la UE.

În calitate de cea mai mare mișcare democratică din lume, sin­dicatele și oamenii muncii se află într-o poziție unică pentru a defini, apăra și extinde democrația, nu nu­mai la urne, ci și la locul de muncă, în societate și în instituțiile globale. De aceea, la 4 martie, ITUC și-a lansat campania „Pentru Democrație”.

 

Conform datelor Indicelui Global al Drepturilor pentru 2024, Republica Moldova stă cel mai prost la capitolul emancipare politică

 

„În aprilie, am început prima noastră rundă de acțiuni, axată pe lupta pentru democrație în societăți, unde sindicatele apără libertățile fundamentale, se mobilizează pen­tru alegeri, sunt solidare cu lucrătorii atacați și promovează impozitarea progresivă și un nou contract soci­al în țările lor. Acum, lansăm a doua rundă de acțiuni, axată pe lupta pen­tru democrație la locul de muncă, in­clusiv dreptul la grevă, la organizarea unui sindicat și la negociere colecti­vă. Alăturați-vă acțiunilor noastre globale”. Este îndemnul secretarului general ITUC, Luc Triangle.

Cele mai rele 10 țări pentru mun­citori sunt: Bangladesh, Belarus, Ecuador, Egipt, Eswatini, Guatemala, Myanmar, Filipine, Tunisia și Turcia.

Douăzeci și doi de sindicaliști au fost uciși în șase țări: Bangladesh, Columbia, Guatemala, Honduras, Fi­lipine și Coreea de Sud.

Condițiile sunt atât de proaste în 12 țări din cauza prăbușirii statului de drept, încât acestea sunt cotate cu 5+.

Doar două țări și-au văzut ratingul îmbunătățit în 2024: Ro­mânia a trecut de la 4 la 3, iar Brazilia este acum cotată cu 4, o îmbunătățire față de 5 anul tre­cut.

Treisprezece țări au ratinguri mai slabe: Costa Rica, Finlanda, Israel, Kîrgîzstan, Madagascar, Mexic, Nigeria, Qatar, Federația Rusă, Arabia Saudită, Sudan, Elve-ția și Venezuela.

În 87% dintre țări a fost încăl­cat dreptul la grevă. În 79% dintre țări s-a încălcat dreptul la nego­ciere colectivă. 75% dintre țări au exclus lucrătorii de la dreptul de a înființa un sindicat sau de a adera la un sindicat. 74% dintre țări au împiedicat înregistrarea sindica­telor. În 65% dintre țări, lucrătorii nu au avut acces la justiție sau au avut acces restricționat la justiție. 43% dintre țări au restricționat libertatea de exprimare și de în­trunire. Au fost arestați și reținuți lucrători în 74 de țări. Lucrăto­rii au fost victime ale violenței în 44 de țări.

Europa are un rating mediu de 2,73, în scădere, de la 2,56 în 2023, continuând o deteriorare rapidă de la 1,84 în 2014 – cea mai mare scădere înregistrată în orice regiune din lume în ultimii 10 ani.

Orientul Mijlociu și Africa de Nord constituie cea mai defavo­rizată regiune din lume în ceea ce privește lucrătorii, cu un rating mediu de 4,74, mai rău decât era în 2023 – 4,53 și decât în 2014 – 4,25. Toate țările din regiune au încălcat dreptul la negociere co­lectivă, dreptul de a adera la un sindicat și dreptul de a înregistra un sindicat.

Indicele global al drepturilor ITUC este o analiză cuprinzătoare a drepturilor lucrătorilor prevăzu­te în legislație, clasificând 151 de țări în funcție de o listă de 97 de indicatori derivați din convențiile și jurisprudența OIM și, ca atare, este singura bază de date de acest tip. Aceasta evaluează țările pe o scară de la 1 la 5+, în funcție de gradul de respectare a drepturilor lucrătorilor. Încălcările sunt înre­gistrate în fiecare an, din aprilie până în martie.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand