Deși este practic parte din lege și, teoretic, ar trebui să fie respectate, deseori, unii angajatori trec peste unele norme negociate anterior cu angajații în Convenția colectivă și în Contractul colectiv de muncă. Despre toate aceste probleme s-a discutat în una din zilele trecute în cadrul unei ședințe comune a conducerii CNSM, a reprezentanților centrelor sindicale național–ramurale împreună cu conducerea Inspectoratului Control Financiar de Stat (ICFS), în persoana șefei acestuia, Svetlana Țurcanu.
Discuțiile au venit și în urma examinării, în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective din 28 iunie, a subiectului cu privire la aplicarea prevederilor convențiilor colective și ale contractelor colective de muncă.
Președintele CNSM, Igor Zubcu, a reiterat importanța respectării normelor incluse în aceste două documente, așa cum prevăd și normele internaționale în domeniul muncii. Mai mult, Igor Zubcu și-a arătat disponibilitatea semnării unui acord de colaborare între CNSM și ICFS, menționând că orice problemă poate fi soluționată doar prin dialog și colaborare reciprocă.
„Eu sunt foarte deschisă spre conlucrare. Fiecare problemă trebuie discutată, pentru ca pe viitor să nu mai apară și să fie evitat orice conflict. Sindicatul este organul care trebuie să susțină angajații, inclusiv angajatorul, în facilitarea rezolvării problemelor și în motivarea angajaților de a-și onora cu demnitate munca de zi cu zi”, a spus șefa ICFS, Svetlana Țurcanu.
În cadrul ședinței au fost adresate mai multe întrebări care se referă la respectarea prevederilor convențiilor colective și ale contractelor colective de muncă în administrația publică locală, sănătate, educație, sfera deservirii sociale și producerii de mărfuri etc.
„Problema este una foarte veche. Scopul nostru nu este de a tulbura apele, dar de a ajunge la un consens prin dialog constructiv. Cu regret, avem și partea de după culise. Uite asta e cel mai grav, pentru că una se declară, dar pe la spate se produce altceva. Și asta se întâmplă în multe structuri de stat, unde există organizații sindicale afiliate Federației „SINDASP”. În fond, întâlnim bunăvoință și consens, dar lucrurile deraiază de multe ori. Și se pro-duc inclusiv din lipsa de cunoaștere a prevederilor acestor documente”, a menționat Vlad Canțîr, președintele Federației Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice.
Conform datelor CNSM, în luna aprilie anul curent erau în vigoare 4275 de contractele colective de muncă, 21 de convenții colective la nivel național, 18 la nivel de ramură și 11 la nivel teritorial.