3 iulie 2024
Chisinau
Social

Domeniul educației, temelia oricărei societăți, la răscruce în Republica Moldova

Loading
Social Domeniul educației, temelia oricărei societăți, la răscruce în Republica Moldova
Domeniul educației, temelia oricărei societăți, la răscruce în Republica Moldova
Vocea poporului

Pedagogii solicită majorarea sa­lariului cu circa 20%, până la nivelul celui mediu pe economie – de circa 11500 de lei. În caz contrar, sunt lua­te în calcul acțiuni de protest și chiar greva, dacă liderii organizațiilor pri­mare vor opta pentru această varian­tă. Declarații în acest sens a făcut Ghe­nadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), care a precizat că se mizează, totuși, pe faptul că în cadrul discuțiilor cu Ministerul Educației se va ajunge la un rezultat favorabil pentru pedagogi.

„Dacă nu vor exista „răspunsuri clare” din partea autorităților, nu vom vedea nici o mișcare până la Ziua pro­fesorului (5 octombrie), aceasta s-ar putea transforma nu într-o zi de săr­bătoare, dar în una de revoltă, a spus Ghenadie Donos, într-un interviu pen­tru un post de radio.

Sindicatele în permanență pun problema majorării salariilor cadrelor didactice, în cadrul Comisiei triparti­te, la întâlniri cu membrii Guvernu­lui Recean. „Dan Perciun, ministrul Educației, spune că de la 1 ianuarie se așteaptă majorări. Bine, e o intenție, repet, sunt cuvinte. Noi nu avem claritate astăzi. De aceea și eu, ca și responsabil de a aduce mesajul la cei care decid, zic că lucrurile nu se mișcă din loc la acest capitol”, a concretizat Ghenadie Donos.

 

Sindicatele trag semnale de alarmă: din cauza salariilor mici, profesorii părăsesc școlile

 

El a adăugat că, dacă pe vremuri guvernanții spuneau că 7% din PIB era alocat educației, acum noi avem 5,6-5,8%. „Colegii de la guvernare spun că-i suficient și-i foarte bine, că în Ro­mânia e mai puțin de 4%. Cred că nu putem să comparăm PIB-ul României cu PIB-ul din Republica Moldova”, a punctat liderul FSEȘ.

Totodată, el a adăugat că, din ca­uza salariilor nemotivante, tinerii specialiști nu se grăbesc să se anga­jeze în sistem. Locurile vacante, aco­lo unde e posibil, sunt ocupate de pensionari, dar aceasta nu e o soluție, menționează liderul sindical. El afirmă că nu există o mișcare naturală a cor­pului didactic și o înnoire naturală, să zicem așa, prin sosirea la facultățile pedagogice a unor tineri buni, a unor absolvenți buni, nu cu media 5,5, cum e acum.

Președintele FSEȘ este de acord cu propunerea ministrului Educației ca la facultățile de pedagogie să fie admiși doar absolvenți cu reușite bune la învățătură. „Optăm și noi pentru cali­tatea procesului educațional, pentru ca această profesie să-și capete pre­stigiul de altădată. Școala trebuie să fie de calitate bună, indiferent dacă e la sat sau la oraș. Să nu fie nici o deosebire. Acesta-i principalul scop al tuturor, al sistemului educațional”, a afirmat Ghenadie Donos.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand