22 November 2024
Chisinau
Social

Doi polițiști răpuși de COVID-19, zeci de militari infectați de temutul virus

Loading
Social Doi polițiști răpuși de COVID-19, zeci de militari infectați de temutul virus
Doi polițiști răpuși de COVID-19, zeci de militari infectați de temutul virus
Vocea poporului

Pandemia de coronavirus con­tinuă să facă ravagii fără a alege vârsta, ocupația sau sexul persoa­nei, deși cineva „cu scaun la cap” spunea anterior că virusul atacă cu predilecție bătrânii sau pe cei care suferă de alte maladii (adică, ori­cum aceștia stau „cu bagajele făcu­te”). Se dovedește că nu e chiar așa. Angajații din structurile de forță sunt dintre cei mai antrenați și sănătoși oameni din societate și iată că doi dintre aceștia au pierdut lupta pen­tru viață.

Un poliţist din cadrul Inspec­toratului de Poliţie Bălţi a murit la sfârșitul săptămânii trecute, după ce a fost infectat cu COVID-19. Acesta avea 52 de ani și activa în Secţia co­ordonare operaţională a IP Bălţi.

Reamintim că, la începutul săptă­mânii trecute, a fost înregistrat pri­mul caz când un poliţist a fost răpus de COVID-19. Acesta a fost un ofi­ţer principal al sectorului de poliţie nr.4 din cadrul IP Centru al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău. Polițistul avea 42 de ani, dintre care 23 și i-a dedicat profesiei.

Ministerul Afacerilor Interne a ve­nit cu mesaje de condoleanțe după trecerea în neființă a angajaților săi din cauza coronavirusului. „În nu­mele conducerii MAI, transmitem condoleanțe familiei și colegilor de serviciu și ne exprimăm deschiderea pentru a oferi suportul necesar în această perioadă complicată”.

Potrivit informațiilor, 238 de angajați ai MAI au fost confirmați pozitiv cu COVID-19, dintre ei 132 s-au vindecat, iar 105 sunt în stare medie și satisfăcătoare și urmează tratamentul.

Sindicatul „DEMNITATE” a trans­mis sincere condoleanțe familiilor îndoliate ale angajaților MAI răpuși de COVID-19.

Angela Otean, președinta Sindi­catului „DEMNITATE”, ne-a relevat, în context, că era de așteptat un  ast­fel de scenariu în condițiile în care angajații MAI se află în prima linie și sunt expuși riscului infectării, fiind și extrem de vulnerabili la comparti­mentul echipare și protecție.

 

Există instituții subordonate Ministerului de Interne unde se află în izolare peste 40 de persoane

 

„Măștile, mănușile, puținele combine­zoane și viziere nici pe departe nu asigură protecția miilor de angajați, care cunosc prea puțin despre acest virus și efectele lui asupra organismului uman. Dacă me­dicii nu pot face față acestei situații, știind că majoritatea  solicitanților fac parte din grupul de suspecți, ce să credem despre angajații MAI, care interacționează cu sute de mii de cetățeni, iar iresponsabilitatea unora nu are limite”, a dezvăluit cu tristețe Angela Otean.

Ea a adăugat că focarele care apar pe­riodic ba în nord, ba în sud, nemaivorbind de centru, cu municipiul Chișinău, demon­strează gravitatea situației și riscul la care sunt expuși polițiștii la locul de muncă. „Dacă, la începutul pandemiei, s-au înregis­trat cazuri de infectare cu coronavirus mai mult la polițiștii de frontieră, astăzi avem o situație critică în rândurile polițiștilor. Există instituții unde se află în izolare pes­te 40 de persoane. Până acum, circa 300 de angajați din cadrul MAI au fost infectați cu COVID-19, 105 dintre aceștia sunt deja tămăduiți, 62 fiind internați în spitalul MAI, iar alții, cu forme mai ușoare, se tratează la domiciliu”, a relevat președinta Sindicatu­lui „DEMNITATE”.

Până la închiderea ediției, peste 200 de angajați ai MAI așteptau rezultatele teste­lor la COVID-19.

„Federația „SINDLEX” a cerut în repe­tate rânduri ministerelor de resort, Gu­vernului, Parlamentului, precum și comi­siilor parlamentare de specialitate, sprijin în îmbunătățirea politicii salariale. În mod concret, să susțină acordarea unui ada­os inițial de 100 la sută, apoi de 50% din salariul de funcție, angajaților MAI care muncesc în prima linie de prevenire a pandemiei, prin completarea proiectului de lege 191/2020. Cu părere de rău, nu am fost auziți. Este regretabil acest fapt, în condițiile când, la televizor, acești factori de decizie se dau drept aprigi susținători ai sistemului. Zilele acestea vom depune din nou solicitări în vederea  modificării  legislației naționale privind salarizarea și garanțiile sociale pentru angajații Minis­terului de Interne”, a menționat Angela Otean.

În același context, amintim că peste 20 de soldaţi din Unitatea Militară de la Bălţi sunt infectaţi cu COVID-19. Pe perioada pandemiei, în Armata Naţională au fost înregistrate 65 cazuri de infectare cu noul coronavirus, 18 persoane din numărul to­tal de militari şi angajaţi civili contaminaţi sunt deja tratate şi externate.

Situația este destul de complicată și în alte structuri de forță. În presă au apărut informații precum că pompierii şi salvato­rii din Moldova care se vor infecta cu noul tip de coronavirus ar putea fi concediaţi. Mai mulţi angajaţi ai IGSU au primit astfel de atenţionări din partea conducerii insti­tuţiei.

La Briceni, aceştia au fost constrânşi să semneze o recipisă prin care li s-a adus la cunoştinţă o indicaţie a şefului IGSU, Mi­hail Harabagiu, din 19 iunie, potrivit căreia angajatul confirmat pozitiv va fi supus unei anchete de serviciu și, ulterior, va putea fi chiar eliberat din funcţie.

Potrivit lui Vitalie Mutaf, preşedinte­le Asociației Sindicale „Salvatorul”, parte componentă a Federației „SINDLEX”, astfel de înștiințări au primit şi angajaţii IGSU din Basarabeasca şi din municipiul Chişinău.

„Angajaţii mă întreabă dacă pot să sem­neze astfel de recipise sau nu? A fost o în­trebare oarecum neaşteptată, întrucât ast­fel de recipise sunt fenomenale şi nu sunt legale. Am încercat să aflăm cum e posibil ca să învinuieşti un om care s-a infectat cu COVID-19 fie acasă, fie la serviciu?!”, s-a arătat revoltat Vitalie Mutaf.

La rândul său, şeful IGSU, Mihail Hara­bagiu, spune că nu a fost înţeles corect de comandanţii unităţilor teritoriale.

„Eu nu am dat indicaţii de a lua recipise de la angajaţi. Nu am dat specimene de recipise de felul dat. Este vorba despre o indicaţie verbală. Pentru a disciplina an­gajaţii IGSU şi pentru a exclude infectările din neglijenţa lor. Și nu există riscul ca să rămână fără de lucru dacă se infectează”, a comentat Mihail Harabagiu.

Până acum, 15 angajaţi din cadrul IGSU s-au infectat cu noul tip de coronavi­rus. Zece dintre aceştia s-au vindecat, iar cinci se mai află internați și încă luptă cu COVID-19.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand