26 October 2024
Chisinau
Social

Dispută între CNPM și CNAM: cine are de câștigat din aceasta?

Loading
Social Dispută între CNPM și CNAM: cine are de câștigat din aceasta?
Dispută între CNPM și CNAM: cine are de câștigat din aceasta?
Vocea poporului

Patronatele consideră netransparentă și nejustificată repartizarea fondurilor către prestatorii de servicii medicale. Potrivit lor, pentru unele întreprinderi private acestea au fost diminuate con­siderabil, fără argumente plauzibile și probante. Într-o scrisoare deschisă adre­sată Guvernului, Confederația Națională a Patronatului solicită suport instituțional pentru a identifica soluții ca să fie restabilită echitatea.

„Nu am dori să credem că situația la care s-a ajuns este din cauza presiunii adminis­trative sau politice asupra managemen­tului Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Atragem atenția că percepția instituțiilor medico-sanitare se rezumă la faptul că acestea, odată cu semnarea acor­dului cu CNAM, devin ostatici ai autorității publice. Pe de altă parte, întrebarea esențială pe care și-o pun companiile din domeniu este: „Ce trebuie să întreprindem pentru a avea siguranța zilei de mâine?” Nu avem dovezi că astfel de mecanisme ar face par­te dintr-o acțiune ce alimentează o corupție pasivă”, se arată în scrisoarea deschisă adre­sată premierului.

Potrivit patronatelor, lipsa negocierilor veritabile la încheierea contractelor cu CNAM, obligarea prestatorilor de servicii să accepte tarife sub prețul de cost al serviciilor aprobate, diminuarea volumului total de ser­vicii acordate sunt cele mai frecvente abor­dări cu care se ciocnesc companiile.

 

Patronatele solicită suport instituțional în vederea identificării de soluții pentru susținerea mediului privat

 

„Având în vedere creșterea cheltuielilor de gestiune, precum și a inflației, aceas­tă povară financiară va fi incompatibilă cu posibilitățile reale ale întreprinderilor pri­vate de prestare a serviciilor medicale”, menționează Confederația Națională a Pa­tronatului.

Patronatele solicită suport instituțional în vederea identificării de soluții pentru restabilirea echității și susținerea mediului privat din acest domeniu, se mai arată în scrisoare.

Situația creată se va răsfrânge negativ nu doar asupra entităților, dar și a salariaților acestora. Sindicatele, la rândul lor, sunt îngrijorate că, din cauza diminuării volumu­lui de servicii medicale contractate, se va recurge în mare parte la disponibilizări de personal sau, în cel mai bun caz, la reduce­rea timpului de muncă și, respectiv, la dimi­nuarea salariilor, ceea ce va agrava situația salariaților.

 

Reacția CNAM

Drept răspuns la scrisoarea patronatelor, și Compania Națională de Asigurări în Medi­cină a emis un comunicat, în care dă asigurări că există o transparență largă în gestionarea fondurilor de asigurare medicală obligatorie. Potrivit CNAM, prin scrisoarea emisă patro­natele ar urmări, de fapt, protejarea interese­lor unui membru al său care deține controlul asupra mai multor SRL-uri contractate pe parcursul anilor de către CNAM, dar nu ține cont de drepturile și interesele legitime ale celorlalți prestatori publici și privați de servi­cii de înaltă performanță.

„În anul 2023, pentru serviciile medica­le de înaltă performanță au fost planificate în jur de 294 de milioane de lei, în creștere cu peste 34 de milioane comparativ cu anul trecut. Ofertele depuse la CNAM pentru contractarea acestor servicii au depășit de zeci de ori suma disponibilă în fondurile de asigurare medicală obligatorie, iar în cadrul discuțiilor, mai mulți prestatori au comunicat disponibilitatea de a stabili tarife mai mici, fapt care, în condițiile unei supraoferte, a fost acceptat de CNAM”, precizează instituția.

CNAM mai menționează că, în urma ne­gocierilor purtate cu prestatorii, au fost stabilite tarife rezonabile pentru servicii de înaltă performanță, fapt ce a permis  con­tractarea în 2023 a unui volum de investigații mai mare comparativ cu anii precedenți.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand