22 November 2024
Chisinau
Social

Discuții și observații cu privire la noua reformă a sistemului de pensii

Loading
Social Discuții și observații cu privire la noua reformă a sistemului de pensii
Discuții și observații cu privire la noua reformă a sistemului de pensii

seminar-pensii-cnsm

 

Actualul sistem de pensii din Republica Moldova, care a fost recent supus reformei  și a intrat în vigoare la 1 aprilie curent, nu este unul pe placul sindicaliștilor. Aceștia spun că nu vor renunța până când nu se va ține cont și de modifică­rile propuse de sindicate, toa­te în folosul cetățeanului.

 

Despre modificarea sistemului de pensii, recomandări și argumen­te privind lacunele noii reforme, aspecte generale ale contextului național privind economia infor­mală în Republica Moldova s-a dis­cutat în cadrul unui atelier de lucru cu genericul „Promovarea eficienței sistemului de protecție socială”, care a avut loc în una din zilele tre­cute la Institutul Muncii.

„În Biblie se spune foarte clar: Bate și ți se va deschide. Noi con­siderăm că nu trebuie să fim pasivi, dar mai insistenți și să venim cu argumentele de rigoare, pentru ca propunerile sindicatelor să fie lua-te în calcul”, a spus, în alocuțiunea sa, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Oleg Budza.

Liderul CNSM și-a exprimat re­gretul că nu toate obiecțiile și re­comandările sindicatelor au fost lu­ate în calcul. „Nu suntem de acord nici cu modificarea care prevede ca femeile să iasă la pensie la aceeași vârstă ca și bărbații. Credem că acestea au fost nedreptățite. Spe­răm să revenim la acest subiect în a doua jumătate a anului curent, când se va vedea care vor fi vărsămintele la buget, așa cum ne-a promis pre­mierul”, a spus Oleg Budza.

Președintele CNSM nu a trecut cu vederea nici problema 

majorării salariilor pentru  angajații din sec­torul real al economiei.

 

Cum combatem munca „la negru”

 

Un alt subiect discutat în cadrul atelierului de lucru a fost combate­rea muncii „la negru” și achitarea sa­lariilor în plic. Potrivit sindicaliștilor, este nevoie de o mai bună con­lucrare între Inspectoratul Fiscal, Inspecția Muncii, pentru ca flagelul muncii informale să fie stârpit.

Despre combaterea economiei informale a vorbit, în luarea sa de cuvânt, și Sergiu Sainciuc, vice-președinte al CNSM. Potrivit aces­tuia, situația legată de încasările la bugetul de asigurări sociale de stat este direct influențată de eco­nomia informală,  achitarea salariilor în plic, respectiv, evaziunile fis­cale, din care cauză nu se achită impozitele și taxele cuvenite către stat.

„Evident, pentru noi este foarte important ca mijloacele care sunt acumulate la bugetul de stat să fie utilizate conform destinației. Un miliard și 400 de milioane de lei care sunt prevăzute ca transferuri de la bugetul de stat la bugetul de asigurări sociale de stat pen­tru plata pensiilor curente ar pu­tea fi folosite în alt scop dacă am combate economia informală. În opinia sindicatelor, aceasta este la momentul de față rezerva de bază, de unde s-ar putea ca măcar o parte din mijloacele respective să fie direcționate la bugetul de stat, prin impozitul pe venit, și la bugetul de asigurări sociale, dar și la cel de asigurări de sănătate”, a menționat Sergiu Sainciuc.

Vicepreședintele CNSM a adă­ugat că acest lucru se întâmplă deoarece fondul real de salarizare este cu totul altul decât cel oglin­dit în actele contabile ale multor agenți economici.

Dacă toți ar achita conștiincios, onest taxele și impozitele cuvenite, fondul de asigurări sociale ar fi mai mare, altul ar fi nivelul pensiilor, re­spectiv, produsul intern brut, con­sumul și nivelul de trai. Este un cerc vicios, un lanț al slăbiciunilor, în care veriga slabă este statul, care a fost și este prea dur cu cei slabi și loiali și tolerant cu „rechinii” economici, unii dintre care sunt concrescuți cu puterea politică.

Martin Hutsebaut, expert în sis­temul de pensii al Confederaţiei In­ternaţionale a  Sindicatelor (ITUC), a vorbit despre importanța acor­durilor bilaterale între țări pentru a se putea face transferul de pensii în țara de origine, dar și despre alte tipuri de pensii de care ar putea beneficia cetățenii.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand