Aspecte privind migraţia forţei de muncă în Europa şi în lume, probleme cu care se confruntă femeile la locul de muncă, probleme ale tinerilor au fost discutate la cea de-a XI-a şedinţă a Comitetului Executiv al Consiliului Regional Pan–European (PERC). Evenimentul s-a desfăşurat recent la Bruxelles, Belgia. Din partea Republicii Moldova au participat la eveniment Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, şi Tatiana Marian, preşedinta Comisiei de Tineret a CNSM şi preşedinta Comitetului de Tineret al PERC. La şedinţă a participat şi Sharan Burrow, secretar general al ITUC, Luca Vincente, secretar general al PERC, alţi factori de decizie.
Oleg Budza a menţionat, pentru ziarul „Vocea poporului”, că migraţia forţei de muncă în Europa are şi impact pozitiv.
„Populaţia Europei îmbătrâneşte, astfel că migraţia contribuie la faptul că persoanele în etate sunt înlocuite cu muncitori tineri. Acest aspect este abordat în majoritatea rapoartelor la această temă. Dar imediat apare altă problemă. Tinerii care pleacă peste hotare au un nivel de calificare care lasă de dorit şi nu corespunde unor cerinţe ale angajatorilor străini. Migraţia forţei de muncă trebuie reglementată prin acte normative acceptate de ţara respectivă. Nu este normal ca unele persoane să primească ajutor de şomaj doar pentru faptul că refuză să muncească şi, drept urmare, săvârşesc infracţiuni, iar fiind în conflict cu legea, ele ar putea prezenta pericol pentru populaţia băştinaşă. În cadrul conferinţei de la Bruxelles, s-a pus accentul pe un aspect: migranţii care au venit din ţările în care este război (Siria, Afganistan, Irak) nu fac parte din organizaţii sindicale. Ei se întrunesc în unele asociaţii ale migranţilor şi luptă pentru obţinerea unor drepturi, dar ulterior aceste proteste au consecinţe negative”, a menţionat liderul sindical.
Preşedintele CNSM a menţionat că în cadrul şedinţei s-a vorbit şi despre faptul că ar fi bine să se elaboreze la nivel de comisii europene unele acte la care ar participa reprezentanţi ai sindicatelor, patronatelor şi guvernele ţărilor europene, documente care ar stipula norme privind migraţia forţei de muncă dintr-o ţară în alta – care sunt condiţiile de emigrare, ce resurse financiare sunt alocate pentru pregătirea cadrelor, care sunt riscurile migraţiei ilegale etc.
„Sindicatele din unele ţări s-au revoltat în legătură cu faptul că le vine greu să obţină majorări de salarii, în condiţiile în care migranţii acceptă un salariu minim şi munca la negru – este vorba de Letonia, Polonia, Bulgaria, de alte state”, a specificat Oleg Budza.
Referindu-se la acţiunile pe care le întreprinde CNSM pentru a reduce migraţia, preşedintele CNSM a precizat:
„Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova poartă un dialog permanent pentru a obţine majorări de salarii, garanţii sociale, crearea spaţiului locativ pentru tinerii specialişti, alte facilităţi, care le-ar permite tinerilor să se angajeze acasă. În viziunea mea, statistica din Republica Moldova nu oferă un răspuns clar: câţi cetăţeni moldoveni au plecat peste hotare? Unele date arată 500 de mii de persoane, altele – 600 de mii, în timp ce unele statistici neoficiale indică cifra de 1 mln. Problema e că aceşti cetăţeni nu se mai întorc la baştină şi, chiar dacă revin, ce îi aşteaptă aici? Avem locuri de muncă pentru ei, le putem oferi salarii decente? Migranţii moldoveni sunt cei care ajută părinţii, copiii. Sindicatele, Guvernul, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei trebuie să colaboreze cu sindicatele din ţările unde migrează cetăţenii moldoveni. Totodată, înainte de a pleca peste hotare, moldovenii trebuie să se informeze dacă Republica Moldova are încheiat cu ţara respectivă un acord de securitate socială, astfel ca pe viitor să poată beneficia de pensie sau de alte prestaţii sociale”, a subliniat Oleg Budza.
„Din cauza migraţiei forţei de muncă, multe firme japoneze care fondează întreprinderi pe teritoriul Republicii Moldova intenţionează să angajeze cetăţeni din Indonezia, de exemplu, pentru că cei mai buni specialişti au plecat peste hotare, iar mulţi dintre cei care au rămas în ţară au un nivel insuficient de cunoştinţe, din păcate. În Republica Moldova se simte deja lipsa personalului calificat. Am spus de nenumărate ori că sistemul de şcoli profesionale din ţară este unul învechit, programele de studii nu corespund cerinţelor de pe piaţa forţei de muncă. În context, în mai anul curent reprezentanţi ai CNSM şi ai Guvernului vor efectua o vizită în Germania, unde vor studia sistemul dual de pregătire profesională. Din partea CNSM va pleca Nadejda Lavric, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei. Învăţământul dual este implementat cu succes şi în Austria.
La şedinţa Comitetului Executiv al PERC s-a menţionat că lipsa personalului calificat este o problemă şi pentru Serbia, România, Letonia, deoarece o parte dintre lucrătorii calificaţi din aceste state au ajuns în țările scandinave”, a specificat liderul sindical de la CNSM.
În cadrul şedinţei Comitetului Executiv al PERC, Sabina Slegers, preşedinta Comitetului de Femei al Consiliului Regional Pan–European, a menţionat că în ţările din regiune femeile au retribuţii lunare mai mici în comparaţie cu bărbaţii.
„Chiar dacă problema a fost abordată la diverse întruniri, situaţia nu s-a schimbat. Totodată, femeile în etate sunt supuse unui risc mai mare de a trăi în sărăcie, pensia medie a acestora fiind mai mică în comparaţie cu cea achitată bărbaților. Deşi o bună parte dintre femei au studii superioare, funcţiile de conducere din domeniile politică şi economie sunt ocupate de bărbaţi, sunt puţine femei şi în funcţii de conducere în sindicate. Sunt frecvente cazurile de violenţă în familie şi la locul de muncă. Femeile migrante sunt supuse discriminării mai des decât bărbaţii. De aceea, este foarte important să obţinem egalitate gender în realitate, şi nu doar pe hârtie”, a subliniat Sabina Slegers.
Sursa citată a accentuat că este necesară crearea unui sindicat al lucrătorilor casnici, pentru a apăra drepturile salariaţilor respectivi. În acest sens, Confederaţia Internaţională a Sindicatelor ITUC a desfăşurat o campanie prin care promovează ratificarea Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind lucrătorii casnici.
„O campanie privind munca şi viaţa decentă a început în Republica Moldova în anul 2015, iar scopul campaniei este de a atrage în sindicate cât mai multe femei tinere. O altă campanie de promovare a femeilor la funcţii de conducere are loc în Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Albania”, a menţionat Sabina Slegers, referindu-se la activităţile desfăşurate de PERC şi ITUC în ţara noastră.
În cadrul şedinţei Comitetului Executiv al PERC, au fost prezentate şi alte activităţi ale Comitetului de Femei al PERC, precum şi activitatea Comitetului de Tineret al Consiliului Regional Pan–European pe parcursul anului 2016 şi activităţile de bază care se desfăşoară şi urmează să fie organizate în anul 2017. S-a menţionat că în perioada martie-septembrie anul curent are loc o anchetă on-line, cu scopul de a afla opinia tinerilor despre mişcarea sindicală. Între 15 şi 18 mai, la Zagreb, Croaţia, ITUC şi PERC vor desfăşura cea de-a treia Academie de organising pentru tinerii sindicalişti activi. O conferinţă de alegeri la tema: „Locuri de muncă pentru tineret, şomajul în rândul tinerilor şi viitorul pieţei forţei de muncă” se va desfăşura la 7 şi 8 noiembrie în oraşul Baku, Azerbaidjan.
La şedinţa Comitetului Executiv al PERC a fost aprobată o rezoluţie privind migraţia, a fost discutat mersul campaniei Confederaţiei Europene a Sindicatelor pentru un salariu decent, aspecte privind parteneriatul de est al Uniunii Europene şi politica de vecinătate, dar și situaţia privind drepturile sindicatelor din Turcia şi Kazahstan. În Rezoluţia PERC privind migraţia, se atrage atenţia asupra faptului că „unele strategii de business au condus la crearea unor companii străine în ţări cu forţă de muncă ieftină, la dezvoltarea unor standarde duble ale pieţei forţei de muncă, cu locuri de muncă decente şi locuri de muncă instabile”.