4 December 2024
Chisinau
Без рубрики

Deşi muncesc cel mai mult, moldovenii primesc cele mai mici pensii din CSI

Loading
Без рубрики Deşi muncesc cel mai mult, moldovenii primesc cele mai mici pensii din CSI
Deşi muncesc cel mai mult, moldovenii primesc cele mai mici pensii din CSI
pensionari

Foto: flux.md

De la 1 iulie anul curent, va trebui să muncim 32 de ani pentru a primi o pensie la bătrâneţe. Mai apoi, stagiul de cotizare se va majora în fiecare an cu 6 luni, astfel încât către 2020 numărul obligatoriu de ani munciţi pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă va creşte până la 35 de ani. În aşa fel, Republica Moldova a ajuns ţara din Comunitatea Statelor Inde­pendente (CSI) cu cel mai mare stagiu de cotizare pentru pensia de limită de vârstă.

 

 

De exemplu, în Rusia, este necesar ca să munceşti cel puţin cinci ani pentru a primi o pensie la bătrâneţe. De asemenea, Georgia a stabilit un stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani. În timp ce Azerbaidja­nul cere nu mai puţin de 12 ani, iar ţara vecină, Ucraina – 15 ani. Restul ţărilor din Comunitate: Uzbekistan, Tadjikistan, Tur­kmenistan, Kârgâzstan, Armenia, Belarus le cer cetăţenilor lor să muncească câte 25 de ani pentru a se bucura de o pensie la bă­trâneţe.

De asemenea, ţara noastră are şi una dintre cele mai înalte vârste de pensionare. Amintim că, în Republica Moldova, bărba­ţii pot depune o cerere de pensionare după atingerea vârstei de 62 de ani, iar femeile – la împlinirea a 57 de ani. Pentru compa­raţie, regulile privind vârsta de pensiona­re în Rusia, Uzbekistan, Belarus au rămas aceleaşi ca şi în fosta URSS. Adică, bărbaţii pot să-şi încheie activitatea de muncă şi să primească ajutorul statului la bătrâne­ţe după împlinirea a 60 de ani, iar femeile – de la 55 de ani. Doar Turkmenistanul a stabilit ca şi ţara noastră vârsta de pensio­nare pentru bărbaţi de 62 de ani, iar pentru femei – 57 de ani.

 

g_social

Moldova, printre țările cu cea mai înaltă vârstă de pensionare

 

Este adevărat că o bună parte din statele din CSI, precum Tadjikistan, Kârgâzstan, Kazahstan le cer cetăţenilor lor să mun­cească mai mult, bărbaţii – 63 de ani, iar fe­meile – 58 de ani. În Armenia, femeile ies la pensie la aceeaşi vârstă ca şi bărbaţii, adi­că la 63 de ani. În Azerbaidjan, bărbaţii se pensionează la vârsta de 63 de ani, iar fe­meile – la 59 de ani, însă, către 2016, feme­ile se vor putea pensiona doar la atingerea vârstei de 60 de ani. Cea mai mare vârstă de pensionare se atestă în Georgia: bărbaţii – 65 de ani, iar femeile – 60 de ani.

Deşi moldovenii sunt nevoiți să mun­cească cel mai mare număr de ani pentru a beneficia la bătrâneţe de un ajutor din partea statului, totuşi pensiile acordate se dovedesc aproape cele mai mici în spaţiul CSI. Astfel, mărimea medie a pensiei în ţara noastră, ceva mai mult de 1000 de lei, echivalentul a 81 de dolari SUA, este mai mare doar în raport cu două state din CSI: Tadjikistan, echivalentul a 47,65 dolari, şi Armenia – 76,41 dolari. În ţara vecină, Ucraina, mărimea medie a pensiei se ridi­că la peste 190 de dolari, iar în Rusia, mai bine de 311 dolari. În alte state din spaţiul post-sovietic, precum Azerbaidjan, Bela­rus, Kazahstan, nivelul mediu al pensiilor se ridică la 200-250 dolari.

Nici cu mărimea minimă a pensiilor nu stăm mai bine. Cu nici 800 de lei, echiva­lentul a 59,41 de dolari, Republica Moldova depăşeşte în această privinţă doar cele mai sărace ţări din CSI, precum Kârgâzstan, echivalentul a 27,52 dolari SUA, şi Arme­nia, 33,87 dolari. În timp ce patru ţări din Comunitate (Rusia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan) au mărimea minimă a pensiei de peste 100 de dolari. Cea mai înaltă cotă a pensiei minime se atestă în Kazahstan, aproape 170 de dolari.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand