22 iulie 2024
Chisinau
Social

Demisia șefilor direcțiilor raionale de învățământ se amână

Loading
Social Demisia șefilor direcțiilor raionale de învățământ se amână
Demisia șefilor direcțiilor raionale de învățământ se amână
Vocea poporului

Curtea Constituțională a Repu­blicii Moldov a pus recent pe pa­uză modificările adoptate la Codul educației, care prevedeau demi­terea tuturor șefilor de direcție de învățământ din raioane și municipii, care nu au fost numiți conform Co­dului educației.

Până la numirea unui nou șef de direcție, conform regulamentului, interimatul pentru aceste funcții va fi asigurat de Ministerul Educației și Cercetării. Decizia Parlamentului din 17 august a fost, așadar, sus­pendată, până la examinarea în fond a sesizării depuse de depu­tatul Gaik Vartanean și de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Anterior, însă, mai mulți șefi de direcții de învățământ din mai multe raioane au trimis un apel co­lectiv pe adresa președintei Maia Sandu, a premierului Dorin Recean,

președintelui Parlamentului, Igor Grosu, a avocatului poporului, dar și a ministrului Justiției, prin care cer implicare în acest caz. Mai mult, ei au cerut suspendarea acestei prevederi, lucru care s-a și întâm­plat ulterior prin decizia Curții Constituționale.

 

Reformă adoptată cu pași rapizi, dar care șchiopătează

„Suntem impuși să reacționăm, prin prezentul apel, pentru a menționa că reforma promovată de Ministerul Educației și Cercetă­rii și adoptată, cu pași rapizi, prin Legea nr. 257 din 17.08.2023 pen­tru modificarea Codului educației al Republicii Moldova nr. 152/2014 și abrogarea Legii nr. 1070/2000 privind aprobarea Nomenclatoru­lui specialităților pentru pregătirea cadrelor în instituțiile de învățământ superior și mediu de specia­litate (în vigoare de la 01.09.2023), cu regret, nu se bucură de o apre­ciere favorabilă din partea celor vizați. Și nu doar din cauza rapidității și netransparenței, ci pe motivul încălcării prin aceasta a unui drept fundamental garantat de art. 43 din Constituția țării, și anume, dreptul la muncă și la libera alegere a muncii”, se menționează în apel.

 

Noul Cod al educației, suspendat parțial, Curtea Constituțională urmând să pună punct divergențelor

 

În documentul expediat conducerii de vârf se mai arată că „această lege, care urmărește stabilirea unui nou mecanism de admitere în funcția de conducător al organelor locale de specialitate în do­meniul învățământului, nu doar că nu ține cont de principiul autonomiei locale, ci lezează dreptul cetățeanului de a ocupa o funcție publică de conducere în cadrul unei subdiviziuni structurale a autorității administrației publice locale de nivelul al doilea”.

 

Dreptul salariatului, lezat

Mai exact, explică semnatarii apelu­lui, prin Legea nr. 257/2023 este instituită interdicția de a ocupa funcția de condu­cător al organului local de specialitate în domeniul învățământului pe o durată mai mare de opt ani. O interdicție/limitare si­milară în alte funcții de acest nivel nu este cunoscută.

„Totodată, este lezat dreptul salariatului la un loc de muncă stabil, prin încetarea de drept a relațiilor de muncă, indiferent de faptul că acesta a fost angajat sau numit, în baza prevederilor legale în vigoare, pe o perioadă nedeterminată. O altă incompati­bilitate a legii sus-menționate cu prevede­rile constituționale ține de nerespectarea principiului neretroactivității legii, garantat de art. 22 din Constituția Republicii Mol­dova. Potrivit normei constituționale speci­ficate, „Nimeni nu va fi condamnat pentru acțiuni sau omisiuni care, în momentul comiterii, nu constituiau un act delictuos.De asemenea, nu se va aplica nici o pedeap­să mai aspră decât cea care era aplicabilă în momentul comiterii actului delictuos”, mai explică autorii apelului către autorități.

Semnatarii apelului mai atenționează asupra faptului că, potrivit art. II, alin. (7) din Legea nr. 257/2023, Ministerul Educației și Cercetării urmează să desemneze conducă­torii interimari, care ar trebui să-i înlocuias­că pe conducătorii disponibilizați, până la numirea prin concurs a noilor conducători ai organelor locale de specialitate în dome­niul învățământului, demonstrează, de fapt, adevăratul interes al factorului politic în an electoral.

„Suntem profund îngrijorați, deoarece anii de muncă și profesionalismul dedicat de subsemnații în funcția respectivă riscă să fie înlocuiți cu incompetența, cu loialitatea și slugărnicia față de partid”, conchid sem­natarii apelului.

Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Şti­inţei susține apelul șefilor direcțiilor de învățământ din raioane, semnatari ai ape­lului.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand