Recunoscând principiul democratic de participare a tuturor actorilor societății în procesul transparent de elaborare al actului legislativ, cât și dreptul constituțional de vot și dreptul de a fi ales, la momentul actual societatea civilă este antrenată în audieri și dezbateri publice pe marginea inițiativei parlamentului privind introducerea sistemului electoral majoritar pe circumscripții uninominale pentru alegerile parlamentare.
CNSM, în calitate de componentă importantă a societății civile, care reprezintă interesele salariaților-membri de sindicat, nu poate fi indiferentă față de problemele de care este preocupată în acest moment clasa politică, societatea civilă, societatea în ansamblu. Având în vedere că sistemul electoral majoritar pe circumscripții uninominale este un subiect important, CNSM consideră necesar expunerea viziunii asupra subiectului care frământă atât de mult societatea.
Conform Constituției Republicii Moldova, sindicatele, prin statutele lor, contribuie la apărarea intereselor profesionale, economice și sociale ale salariaților, iar pârghiile și instrumentele pentru realizarea acestei norme constituționale sunt diverse. Odată cu implementarea sistemului electoral majoritar pe circumscripții uninominale, gama aceasta de pârghii și instrumente va deveni mai largă și vor apărea noi posibilități, grație faptului că esența sistemului menționat este orientată spre beneficiul fiecărui cetățean prin maximizarea binelui public și a intereselor sociale ale populației.
Pentru activiștii sindicali de toate nivelurile poate apărea o posibilitate reală de a avea contact direct cu politicul – aleșii poporului, în soluționarea diverselor probleme cu caracter social ale salariaților ce țin de asigurarea cu salarii decente, protecția forței de muncă, crearea condițiilor normale de lucru, promovarea în Parlament a inițiativelor legislative ce țin de respectarea drepturilor fundamentale ale omului, îmbunătățirea prevederilor legislației în domeniul muncii, sporirea calității dialogului social și consolidarea acestuia, precum și alte oportunități. În același timp, și politicienii, prin intermediul instituției noastre, vor cunoaște, din prima sursă, problemele stringente ale salariaților, vor organiza diverse întruniri la locul de muncă pentru soluționarea multiplelor probleme și vor interveni pe lângă autoritățile publice responsabile de luarea deciziilor. Din aceste contacte va avea de câștigat, în primul rând, cetățeanul care a fost dat uitării și nevoit să părăsească baștina pentru o viață în străinătate.
CNSM consideră că, odată cu introducerea sistemului electoral majoritar pe circumscripții uninominale, poate spori gradul de protecție social-economică a salariaților și crește responsabilitatea aleșilor poporului față de cetățean. În sfârșit, membrii Parlamentului vor trebui să fie cu adevărat alături de cetățeni și să muncească în folosul oamenilor, inclusiv al salariaților. Vor fi alese persoane concrete, care își vor prezenta programul electoral în fața alegătorilor, pornind de la interesele lor actuale și de perspectivă și nu persoane necunoscute din listele de partid. Se va putea pune capăt promisiunilor generale și deșarte ale politicienilor, se va face mai transparent și mai pe înțeles procesul electoral.
În același timp, este o șansă reală pentru generația tânără de a se afirma în politică în mod independent. Acest sistem electoral ar putea asigura dreptul la vot și la implicarea cetățenilor din diasporă în treburile comunității și, eventual, ar putea crea premise reale pentru revenirea lor acasă.
CNSM susţine ideea trecerii la sistemul electoral majoritar pe circumscripții uninominale, care poate să genereze efecte constructive şi benefice pentru viaţa politică şi socială, și consideră că acesta va fi un pas nou în democratizarea și consolidarea societății noastre în drumul spre Uniunea Europeană.
Adoptată în ședința Comitetului
Confederal al CNSM din 3 aprilie 2017