22 iulie 2024
Chisinau
Cultura

Decizii importante care vor îmbunătăți situația angajaților din cultură

Loading
Cultura Decizii importante care vor îmbunătăți situația angajaților din cultură
Decizii importante care vor îmbunătăți situația angajaților din cultură
mama.md

Începând cu anul 2024, tinerii bi­bliotecari, muzeografi sau artiști, absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior cu profil artistic care vor alege să activeze în cadrul autorităților publice locale, vor beneficia de o indemnizație unică de până la 120 de mii de lei. Și absolvenții instituțiilor profesional-tehnice vor primi un suport din par­tea statului în valoare de  90 de mii de lei. Ajutorul urmează să fie plătit în trei rate egale. Prevederea inclu­să în Legea culturii a fost aprobată, recent de Cabinetul de miniștri.

„Prin această modificare, ne propunem să creăm condiții pentru o distribuție ge­ografică uniformă a personalului calificat atât în localitățile rurale, cât și în organizațiile de cultură raionale sau orășenești. Astfel, sectorul culturii va putea să răspundă de o manieră mai bună nevoilor locuitorilor din aceste regiuni”, a menționat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Conform ultimelor date statistice, în Republica Moldova funcționează 1300 de biblioteci publice teritoriale, 1194 de case de cultură și 132 de muzee. Majoritatea angajaților din aceste instituții au peste 55 de ani, iar ponderea celor cu studii superi­oare de profil este în descreștere continuă.

Totodată, doar 10% din absolvenții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plas­tice, profilul Arte, au fost plasați în câm­pul muncii în ultimii trei ani și nici unul dintre absolvenții celor cinci instituții de învățământ profesional-tehnic cu profil Arte (265 de studenți) nu a mers să se angajeze în teritoriu, cel puțin în anul 2022.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova salută această hotărâre de Gu­vern. În legătură cu acest subiect, CNSM a pledat în repetate rânduri, pe diverse plat­forme, pentru majorarea indemnizațiilor unice acordate tinerilor specialiști pentru o mai bună motivare a acestora în câmpul muncii și a minimiza efectele migrației forței de muncă în rândul tinerilor.

Guvernul a aprobat recent și proiectul de lege privind Fondul național al culturii, un nou mecanism de susținere financiară a sectorului cultural independent și privat din domeniul artelor și industriilor creative. Le­gea face parte din Planul național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la UE și este o prioritate a Ministerului Culturii pen­tru anul 2023.

Potrivit Ministerului Culturii, misiunea principală a Fondului este finanțarea pro­iectelor ce susțin creația contemporană și valorizarea patrimoniului, precum și contribuția la buna înțelegere a fenome­nelor artistice şi asigurarea accesului cât mai larg al publicului la cultură. Modalita­tea de finanțare din sursele Fondului va fi aprobată de Guvern, iar mijloacele acestuia vor fi utilizate pentru susținerea proiectelor culturale și editoriale elaborate în cadrul a șase domenii de intervenție: inițiative ale organizațiilor necomerciale din domeniul culturii; activitatea editorială și de traduceri literare; revistele culturale; domeniul arte, studii și analize, inclusiv activități de for­mare profesională continuă din domeniul culturii; programe de dezvoltare culturală locale și programe de rezidență și mobilita­te artistică și culturală.

Pentru început, sursele de formare a Fondului pornesc de la buget. În prezent, Fondul culturii cumulează toate progra­mele și proiectele culturale și editoriale pe care le gestionează Ministerul Culturii, ceea ce, estimativ, însumează 29,6 milioane de lei, incluse în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2024. Fondul va fi gestio­nat de către o instituție implementatoare, subordonată Ministerului Culturii – Centrul Național de Educație prin Artă, care va fi re­organizat.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand