3 December 2024
Chisinau
Social

Decizia definitivă de a majora pensia va fi luată în martie, în funcție de PIB

Loading
Social Decizia definitivă de a majora pensia va fi luată în martie, în funcție de PIB
Decizia definitivă de a majora pensia va fi luată în martie, în funcție de PIB
Vocea Poporului

Indexarea pensiilor în anul 2024 va fi de 6%, începând cu 1 aprilie. Prevederea se conține în Legea bu­getului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024. Cât despre ma­jorarea în mărime fixă a pensiilor în funcție de Produsul Intern Brut (PIB), situația va fi mai clară în luna martie, atunci când vor fi disponi­bile datele statistice și va fi luată o decizie în acest sens, a declarat Elena Țîbîrnă, șefa Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), în ca­drul unei emisiuni televizate.

„Legislația prevede o majorare de pen­sie și ea depinde de procentul creșterii PIB-ului. În context, 50% din acest cuan­tum de creștere se aplică la pensia medie pe țară. Pensia medie pe țară acum la noi e 3683 de lei, așteptăm să ne informeze ministerul de resort dacă avem o creștere a PIB față de anul trecut”, a declarat Elena Țîbîrnă.

Ea a precizat că nici în anul 2023 nu au fost majorate pensiile, în condițiile în care nu a fost înregistrată o creștere a PIB-ului. În schimb, pensiile au fost indexate, așa cum se așteaptă și anul acesta.

„În anul 2022, noi am avut această ma­jorare, este un cuantum fix de 171 de lei. Și indexarea, și majorarea are loc la 1 apri­lie. Cuantumul fix al majorării se aplică prin hotărâre de Guvern împreună cu indexa­rea”, susține Elena Țîbîrnă.

Fiind întrebată câte persoane ar tre­bui să muncească legal ca să asigure cu pensie la timp pensionarii din țară, șefa de la CNAS a menționat că raportul ide­al ar fi de patru salariați la un pensionar. Astfel ca să se poată majora aceste pensii cum își doresc cetățenii, și să fie achitată lunar pensia integrală.

„Acum, cu părere de rău, acest raport este unul foarte mic și se menține deja al treilea an de 1,2 salariați pentru pen­sia unui pensionar. Din acești 1,2, undeva 30 la sută sunt tot pensionari, care conti­nuă să activeze, după ce s-au pensionat. Susținem acest fapt, dacă persoanei care a ajuns la vârsta de pensionare îi permite sănătatea să muncească. Ulterior, aceste persoane pot cere recalcularea pensiei. Persoana respectivă primește în același timp și pensie, și salariu, iar pensia nu se impozitează, nu se achită contribuții din aceasta”, spune Elena Țîbîrnă.

Potrivit normei legale, pensionarii care lucrează sunt în drept să depună cerere pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă dacă au realizat un stagiu de co­tizare de cel puţin doi ani, inclusiv în cazul pensiilor reexaminate la etapele anterioare, cu condiţia realizării stagiului de cotizare de cel puțin doi ani. Pe parcursul lunii ianu­arie 2024 au fost înregistrate peste 30000 de cereri pentru reexaminarea pensiei pen­tru limita de vârstă.

 

Raportul dintre lucrători și pensionari, tot mai mic

Nici Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, nu ne-a putut dezvălui o prognoză mai clară a creșterii pensiilor.

„În sistemul public de pensii avem două procese anual. Ne referim la indexarea anuală a pensiilor și la creșterea pensiilor, care este legată de creșterea economică. Urmează să clarificăm aceste cifre de la colegii noștri de la Biroul Național de Sta­tistică, după care vom lua aceste decizii în cadrul Guvernului. Este important să nu inducem cetățenii Republicii Moldova în eroare. Vom comunica ulterior care sunt aceste cifre și calendarul de indexare și creștere a pensiilor”, a punctat Buzu.

Cât privește Produsul Intern Brut al Re­publicii Moldova, în anul curent, acesta ar urma să adauge încă circa 30 de mili­arde de lei, arată estimările Ministerului Dezvoltării Economice şi Digitalizării.Astfel că PIB-ul va ajunge în acest an de două ori mai mare decât în 2017 şi de cir­ca trei ori mai mare decât în 2013, scrie Mold-street.com. Dacă e să credem pro­gnozelor, apoi peste trei ani, în 2026, Produsul Intern Brut va fi cu 100 de miliar­de de lei mai mare decât cel estimat pentru anul 2023, susține sursa citată.

Bugetul pentru pensii preconizat pe anul 2024 este de 28 de miliarde de lei, cu o creștere de 11% față de anul 2023. În Republica Moldova, vârsta de pensionare pentru bărbați este de 63 de ani, iar pentru femei – 60 de ani și șase luni. Statisticile arată că, în medie, moldovenii nu mai tră­iesc suficient pentru a încasa banii opriți de stat pentru pensie și primesc pensie în jur de 10 ani după ce își încetează activi­tatea.

La începutul lunii octombrie, în Republi­ca Moldova erau 675,6 mii de pensionari, cu 303 mai puține persoane decât acum un an. Potrivit datelor CNAS, majoritatea pensionarilor, peste 520 de mii, primesc pensie pentru limită de vârstă, în medie, circa 3680 de lei, iar 99,3 mii – pensie de invaliditate, care este de 2.446 de lei. Cele mai mari pensii – peste 14.631 de lei, le au „anumite categorii de lucrători ai aviației civile”. Este vorba de 448 de persoane.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand