3 December 2024
Chisinau
Без рубрики

Daniela Terzi-Barbăroșie: De ce să ne lăsăm copilul în tabără?

Loading
Без рубрики Daniela Terzi-Barbăroșie: De ce să ne lăsăm copilul în tabără?

psiholog

În adresa  redacției au parvenit mai multe scrisori de la părinţi care ne întreabă de la ce vârstă pot să-şi lase copilul la tabără, care sunt “cele mai bune tabere”, cât timp este recomandat și altele. De altfel, și copiii ne roagă să-i convingem pe părinţii lor că o tabără este binevenită pentru ambii. Am realizat un mic interviu cu psihologul Daniela Terzi-Barbăroșie pentru a răspunde la aceste întrebări.

 

– E bine sau nu să-ți lași copilul la tabără?

– Tabăra de odihnă pentru copii este una din cele mai reuşite opţiuni pentru vacanţă. Decizia cu privire la tabără este bine să fie luată în funcţie de dorinţa copilului şi nu ca unică soluţie pentru nişte părinţi ocupaţi. Părinţii trebuie să ţină cont, în primul rând, de interesul copilului, fără a se crampona de asemenea motive precum „vârstă nepo­trivită”, „caracter greoi” sau „timiditate”. În acelaşi timp părinţii ar trebui să fie atenţi la starea emoţională a copilului înainte de tabără (starea depresivă, anxietate sporită, tristeţe nemotivată) pentru a descoperi un eventual disconfort sau îngrijorare.

– Ce poate învăța copilul la tabără?

– În cazul unor tabere specializate (de matematică, sport, limbi străine etc.) copi­lul va însuşi abilităţi şi cunoştinţe specifice. Iar la tabere obişnuite copilul va avea multe beneficii psihologice şi va dobândi, întâi de toate, experienţa autonomiei.

 

 g_social

Decizia cu privire la tabără este bine să fie luată în funcţie de dorinţa copilului şi nu ca unică soluţie pentru nişte părinţi ocupaţi

 

Noile experienţe psiho-sociale (cunoaş­terea altor copii, iniţierea unor prietenii, respectarea unui nou program, reguli noi etc.) vor favoriza un salt major în maturiza­rea copilului. Posibilitatea de a se manifes­ta şi a se impune în faţa unui nou grup de copii, de a-şi pune în valoare personalitatea şi talentele pe care le are vor spori autoapre­cierea copilului.

– Există şi nişte riscuri?

– Dacă copilul este foarte ataşat de pă­rinţii săi se poate întâmpla ca pe parcursul taberei să fie abătut şi să nu beneficieze de distracţiile şi oportunităţile oferite. Atunci când copilul nu este obişnuit să respecte un anumit program, cu ore şi reguli presta­bilite, se poate întâmpla să aibă probleme de adaptare la regimul taberei, ceea ce va determina un grad sporit de disconfort şi frustrare şi posibile probleme de comunica­re sau disciplină.

– Ce alternative au părinţii, când tabăra nu este pe placul copiilor?

– Vacanţa petrecută la bunici, în special, dacă aceştia locuiesc la sat, este o opţiune foarte bună pentru copii. Aflarea în sânul naturii şi contactul cu viaţa de la ţară vor aduce beneficii emoţionale enorme copi­lului, dincolo de multe cunoştinţe pe care le va asimila pe parcursul şederii la bunici. Şi în acest caz programul prestabilit trebu­ie adus însă la cunoştinţă şi bunicilor, astfel încât aceştia, din marea lor dragoste pentru nepoţi, să nu pericliteze procesul de edu­caţie şi învăţare continuă a copilului. Este indicat, în acelaşi timp, şi bunicii să împăr­tăşească cu copilul care sunt aşteptările lor cu privire la comportamentul copilului şi regulile pentru siguranţa copilului.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand