3 iulie 2024
Chisinau
Social

Dan Perciun: „Scopul nostru este să vă ajutăm să priviți cu alți ochi profesia de pedagog”

Loading
Social Dan Perciun: „Scopul nostru este să vă ajutăm să priviți cu alți ochi profesia de pedagog”
Dan Perciun: „Scopul nostru este să vă ajutăm să priviți cu alți ochi profesia de pedagog”
diez.md

Ministerul Educației și Cerce­tării continuă șirul de măsuri și politici menite să promoveze profesia de pedagog. Recent, peste 3000 de absolvenți de liceu din întreaga țară au par­ticipat la un eveniment de pro­movare a profesiei didactice cu genericul „Fii PRO! Alege să fii profesor!”, organizat de ministerul de resort în cadrul Săptămânii Educației.

Astfel, autoritățile cred că îi vor convinge pe tineri să îmbrățișeze această profesie. În total, potrivit statisticilor, sistemul educațional din Republica Moldova are nevo­ie de șapte mii de profesori. Din o mie de absolvenți ai instituțiilor cu profil pedagogic, anual, doar o treime aleg să se angajeze în calitate de profesori în școlile din țară.

,,Scopul nostru este să vă ajutăm să priviți cu alți ochi profesia de pedagog și, cel puțin, să vă încu­rajăm să explorați această opțiune de carieră. Profesia de pedagog, ca și oricare altă profesie, are și plusuri, are și provocări. Un profe­sor bun schimbă destine, schimbă societăți, are puterea de a com­pensa pentru începuturi modeste, pentru familii disfuncționale. E cea mai mare șansă pe care o poate avea un copil. Toți, dar absolut toți,  își aduc aminte de un profesor bun și peste 10 și peste 50 de ani. Și asemenea oameni puteți fi și voi. Oameni apreciați și de care își vor aduce aminte generații”, a afirmat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Anterior, Guvernul a anunțat mai multe programe menite să îmbunătățească condițiile de muncă ale profesorilor și să ofere instrumente moderne, necesare pentru a crește calitatea studiilor. A fost majorat cu 15% salariul ca­drelor didactice, iar tinerii specialiști care vor merge să activeze în domeniul educației conform re­partizărilor vor primi indemnizații de 200 de mii de lei. Asta înseam­nă că în cinci ani cadrele didactice vor ridica suplimentar, pe lângă salariu, 200 de mii de lei, în loc de 120 de mii, care sunt alocate acum în primii trei ani de activitate. Banii vor fi acordați în două tranșe timp de un an și jumătate.

Reprezentanții sindicatelor spun că inițiativa este una bună, doar că suma este cam mică pentru necesitățile pe care le are un ab­solvent de la pedagogie și pledează în continuare pentru majorarea salariului cadrelor didactice.

„Această sumă este foarte mică, dacă ne referim la inflație, la costul apartamentelor din orașele noas­tre, la plata facturilor și în general la nivelul de viață pe care îl are un tânăr specialist, mai ales că salariul pe care îl așteaptă în sistem este de șapte mii și ceva. Se gândește statul la tânărul specialist, dar mai mult se gândește la a acoperi acel deficit din sistem”, ne-a spus Uli­ana Culea, președinta Comitetului sindical studențesc de la Univer­sitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Un salariu al unui tânăr specia­list ajunge la 10 mii de lei, al unui profesor cu experiență poate ajun­ge la 14 mii de lei pentru o normă a unui profesor cu grad didactic superior.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand