„Deoarece am fost deportat, primesc lunar un ajutor financiar în mărime de 100 de lei. În fiecare lună, trebuie să merg într-o anumită zi pentru a ridica aceşti bani. Din cauza vârstei înaintate, dar şi a unor probleme de sănătate, nu am putut însă, timp de câteva luni, să ajung la primăria din sat, ca să primesc această sumă de bani. Mă interesează dacă îmi vor mai fi acordaţi, dacă nu i-am primit la timp şi ce trebuie să fac pentru aceasta”.
Andrei Barbăneagră, Criuleni
Specialiştii de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei au precizat că, dacă nu sunt ridicaţi timp de şase luni consecutiv, aceşti bani sunt transferaţi înapoi în conturile Casei Naţionale de Asigurări Sociale. După aceasta, pentru a-i putea primi, beneficiarul trebuie să meargă la sediul Casei Teritoriale de Asigurări Sociale şi să depună o cerere prin care să solicite să-i fie transferaţi din nou. De vreme ce, din septembrie 2015, Banca de Economii nu va mai efectua nici un fel de operaţiuni de plată, beneficiarul trebuie să-şi aleagă un alt prestator pentru aceste servicii, care poate fi o bancă comercială sau Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei”. Dacă va alege instituţia din urmă, banii respectivi ar putea să-i fie aduşi acasă odată cu pensia. Pentru aceasta, la Casa Teritorială de Asigurări Sociale trebuie să fie depusă o cerere în acest sens, lucru care poate fi făcut personal sau prin intermediul unui reprezentant legal.
Potrivit informaţiilor oficiale, începând cu 1 septembrie 2015, toate prestaţiile sociale care anterior erau plătite prin intermediul Băncii de Economii şi al Băncii Sociale, sunt achitate de Î.S. „Poşta Moldovei”, până la desemnarea prin cerere de către beneficiar a unui alt prestator al serviciilor respective.
Prestaţiile sociale vizate se referă la toate tipurile de pensii de asigurări sociale, alocaţia socială de stat, alocaţia lunară de stat, indemnizaţia de maternitate, indemnizaţia unică la naşterea copilului, ajutorul de deces, suportul financiar de stat, prestaţiile sociale acordate şomerilor, ajutorul social.
Guvernul a aprobat, pe 12 august 2015, un proiect de hotărâre cu privire la achitarea prestațiilor sociale. Documentul a fost elaborat în baza recomandărilor Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară şi urmăreşte garantarea achitării în termen şi integrale către beneficiari a prestaţiilor sociale.