Procentajul nu prea îmbucurător al elevilor care au picat în acest an la examenele de bacalaureat a pus în gardă mai multe instituţii din ţară. Piaţa muncii în acest sens şi-a deschis larg „braţele” şi vine cu oferte pentru cei care nu vor să rămână fără o profesie. Şcolile profesionale vin şi ele cu soluţii la acest capitol. Ambiţiile tineretului de astăzi, însă, sunt prea mari pentru a merge încă 3 sau 4 ani la studii medii de specialitate.
Din acest considerent Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) prevede un serviciu de orientare şi formare profesională pe termen scurt. „Agenţia noastră oferă cursuri de specializare pentru toţi cei care s-au înregistrat la agenţie, dar nu au o calificare profesională. Mai mult ca atât, elevii care au picat bacalaureatul, în prezent, au oportunitatea de a obţine o instruire şi mai apoi o profesie”, a menţionat pentru „Vocea poporului”, şefa Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Chişinău, Ala Şpac. Potrivit dânsei, toate cursurile de instruire sunt gratuite, iar studenţii pot beneficia şi de burse.
Maria Şaramet din raionul Călăraşi se numără printre acei elevi care nu au susţinut anul acesta examenul de bacalaureat. Cu toate acestea, eleva ne-a mărturisit că are o şansă de angajare în câmpul muncii până la anul viitor, când va încerca din nou să susţină bacalaureatul. „Acest serviciu, oferit de ANOFM, este unul foarte constructiv, în scurt timp, eu voi putea să obţin o profesie, ca ulterior să fiu angajată în câmpul muncii. Sunt foarte mulţumită că nu voi pierde anul şi deja am depus cererea la agenţia teritorială”, susţine Maria.
Ea a solicitat meseria de bucătar, care se numără printre zecile de alte profesii oferite de către agenţie. Şefa AOFM Chişinău, Ala Şpac, susţine că depunerea cererii pentru astfel de cursuri presupune o procedură simplă. „Cei interesaţi pot depune o cerere de admitere la orice agenţie teritorială sau chiar naţională, prin prezentarea buletinului şi a certificatului care atestă studiile precedente”, a remarcat Ala Şpac.
Şi cei fără studii pot depune cerere
La cursurile de formare profesională sunt admise persoanele care au absolvit gimnaziul, şcoala medie de cultură generală, liceul sau alte studii necesare pentru cursul respectiv; la unele profesii/meserii simple se admit persoanele ce nu au studii gimnaziale, însă, posedă cunoştinţe minime necesare pentru însuşirea activităţii respective. Astfel, ei se pot „pricopsi” cu o meserie şi cu un loc de muncă. În acest an, ofertele de muncă pentru lucrătorii necalificaţi au depăşit cifra de 2.500. Acest lucru s-a întâmplat din cauza ca în anii precedenţi şcolile profesionale care pregătesc aceşti lucrători s-au confruntat cu un mare deficit de studenţi. „Moda” de a avea studii superioare şi-a lăsat adânc amprenta pe piaţa muncii din Republica Moldova. Foarte mulţi optează, însă, pentru cursuri de scurtă durată, obţinând în acest sens o meserie. „Eu cred că un tânăr care va obţine o calificare în domeniul construcţiei va avea un salariu bun, iar întreprinderile vor avea un specialist bun. Este un beneficiu adus mai multor părţi”, a menţionat şefa AOFM Chişinău.
CNSM susţine AOFM, astfel ei au devenit parteneri ai mai multor proiecte commune |
Profesia de administrator în servicii hoteliere se află în capul meseriilor pe care elevii au oportunitatea să le însuşească. Agent de turism, bucătar, betonist şi fierar, cosmetician, frizer, manager, ospătar – toate sunt meserii care după o instruire de la 2 până la 8 luni, îţi pot oferi o perspectivă bună de viitor.
Potrivit conducerii ANOFM, structura organizatorică a cursurilor este constituită din pregătirea teoretică şi instruirea practică. Cele două componente se desfăşoară în fiecare zi (dimineaţa sau după amiază) pe tot parcursul săptămânii.
“Cursurile teoretice au loc în sălile de curs ale instituţiilor de învăţământ în baza planurilor şi programelor de studiu, fiind conduse de cadre didactice cu experienţă în domeniu. Activitatea practică este axată pe instruirea cursanţilor în cadrul agenţilor economici de profil, iar la unele profesii/meserii în atelierele sau laboratoarele instituţiei de învăţământ, dotate cu utilaj şi tehnică necesară pentru instruire”, a conchis Ana Şpac.
Confederaţia Naţională a Sindicatelor susţine Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, astfel devenind parteneri ai mai multor proiecte comune. În acest sens putem menţiona recentul Târg al locurilor de muncă pentru Tineret, unde reprezentaţii CNSM s-au prezentat la cel mai înalt nivel.
Ce cursuri oferiti ? ce profesiii ?
Buna, puteți sămi spuneți unde ne putem apropia pentru că sa ne înscriem la cursuri gratuite,dacă avem mai mult de 18 ani tot nu se oferă această șansă, de la persoanele care am auzit aveau mai puțin. Vreau și eu să știu . Mulțumesc