4 December 2024
Chisinau
Social

Cum sunt tratate în alte țări problemele sindicaliștilor

Loading
Social Cum sunt tratate în alte țări problemele sindicaliștilor

 

 

proteste

Foto: nws.su

Efectele democrației: Europa, zguduită de valuri de proteste

 

După cel de-al Doilea Război Mondial, dreptul de creare a sindicatelor a fost introdus în Declaraţia Uni­versală a Drepturilor Omu­lui. Astăzi, majoritatea sin­dicatelor de pe planetă sunt afiliate la unul din marile conglomerate sindicale in­ternaţionale, dintre care cel mai mare este Confederaţia Internatională a Sindicate­lor Libere din Bruxelles.

Mişcarea sindicală din­tr-o ţară reprezintă etalo­nul, criteriul de apreciere a nivelului de dezvoltare a de­mocraţiei în ţara respectivă. Chiar şi în fostele ţări comu­niste, inclusiv în noile state care erau încorporate în im­periul sovietic, sindicatele îşi demonstrează şi astăzi forţa şi eficienţa în apărarea drepturilor muncitorilor.

Mai jos, redăm succint câteva crâmpeie din eveni­mentele care au marcat via­ţa socială în diferite ţări din Europa.

 

Germania: Țara, aproape de cea mai lungă grevă feroviară din istorie

 

Trenurile de pasageri nu au circulat în Germania, în perioada 6 și 10 noiembrie, în urma unei greve de amploare a mecanicilor de locomotivă pe tot teritoriul țării. În toamna acestui an, sin­dicatul german al mecanicilor de locomotivă (GDL) a anunţat organizarea unei greve pe întreg teritoriul federal, pentru trenu­rile de mărfuri și de pasageri. La jumătatea lunii octombrie, conducătorii de tren ai compa­niei feroviare Deutsche Bahn au fost în grevă. Deși aceștia au obținut atunci o majorare sala­rială de cinci la sută, ei au cerut și scăderea timpului de muncă săptămânal cu două ore. Potrivit BBC, este vorba despre cea mai lungă grevă feroviară din istoria țării, urmând a fi a șasea astfel de acțiune începând din luna sep­tembrie. În luna octombrie, mi­lioane de pasageri au fost afectați din cauza protestului mecanici­lor de locomotivă.

 

Italia: Mii de salariați au manifestat la Roma împotriva Guvernului Renzi

 

Recent, mii de funcţionari italieni au manifestat în Roma, la apelul celor mai importanţi lideri de sindicat, pentru a de­nunţa îngheţarea salariilor în ultimii şase ani şi reformele promise de şeful guvernului, Matteo Renzi.

La marş au participat şi membri ai forţelor de ordine, care au ameninţat în septem­brie că vor intra în grevă dacă nu li se vor majora salariile. „Sper că această mare mani­festaţie va fi suficientă pentru a desfunda urechile Guvernului” condus de Matteo Renzi, pre­zentat de unii dintre manifes­tanţi drept Pinocchio, a decla­rat secretarul general al CISL, Anna Maria Furlan.

Tensiunile sunt aprinse în­tre Renzi şi sindicate, care au mobilizat la 25 octombrie sute de mii de manifestanţi la Roma împotriva flexibilităţii pe care Guvernul italian intenţionează să o introducă pe piaţa muncii pentru a favoriza angajările.

„Legile nu se scriu cu sindi­catele, ci la Parlament”, a răs­puns şeful guvernului italian.

 

Marea Britanie: Zeci de mii de funcţionari cer salarii mai mari

 

proteste-2

Foto: ziartop.ro

Zeci de mii de funcţionari au ieşit în stradă în marile oraşe din Marea Britanie ca să ceară salarii mai mari. Manifestaţii au avut loc la Londra, Glas­gow şi Belfast. Sindicatele protestează împotriva politicii de austeritate, promovată de guvernul lui David Cameron. Oamenii spun că nu mai pot su­pravieţui în această situaţie.

„Aceşti oameni, în special lucrătorii cu salarii mici, au trebuit să plătească preţul a ceea ce au fă­cut bogaţii pentru comunitatea noastră. Aceşti oa­meni nu au produs criza bancară, ei nu au distrus economia noastră, dar plătesc acest preţ”, a menţi­onat o persoană.

Oficialii de la Londra susţin, însă, că economia regatului nu şi-a revenit suficient pentru a supor­ta majorări salariale. În prezent, salariul mediu în sectorul public este de 260 de lire sterline pe săptă­mână, mai mic decât era în 2007.

 

Grecia: Statul Elen, paralizat de o grevă generală împotriva politicii de austeritate

 

În toamna acestui an, s-a declanșat o grevă generală în Grecia, împotriva poli­ticii de austeritate, statul elen fiind astfel privat de transporturi. Aflate la originea mişcării, sindicatele GSEE din sectorul privat şi Adedy din domeniul public de­nunţă „măsurile guvernamentale care întreţin Evul Mediu social, şomajul la un nivel de coşmar, politicile care folosesc muncitorii pentru ajustarea crizei și de­ficitele”. Controlorii de trafic aerian s-au alăturat grevei determinând suspendarea zborurilor cu plecare sau sosire în Atena, iar navele erau ancorate la chei din cau­za încetării activităţii docherilor. Greva ar urma să vizeze şcolile, spitalele, băncile şi marile întreprinderi publice, în timp ce mai multe sindicate, între care cele ale angajaţilor din domeniul comerţului şi hotelier, le-au cerut membrilor lor să se alăture mișcării. Aceasta este a doua gre­vă generală din acest an în Grecia, care se confruntă din 2010 cu astfel de mişcări împotriva politicilor de austeritate.

 

Spania: Fără locuri de muncă de calitate nu există recuperare economică

 

La cele 70 de mitinguri organizate în toată ţara, spaniolii atrag atenţia că fără locuri de muncă de calitate nu există re­cuperare economică. Aceasta nu se poate baza – spun liderii de sindicat – numai pe îndeplinirea obiectivelor de deficit. Cán­dido Méndez, secretar general al Uniu­nii Generale a Muncitorilor, afirmă că majoritatea şomerilor sunt în această situaţie de mai mult timp. „61% din­tre şomerii din ţara noastră sunt de un an, de doi ani sau de mai multă vreme în această situaţie. Este vorba despre 3,6 mln de şomeri de lungă durată. Această realitate cere un răspuns urgent, un plan cu măsuri rapide”, spune Cándi­do Méndez. Sindicatele au cerut prim-ministrului Mariano Rajoy să întreprin­dă o schimbare a politicii economice, re­forme pentru crearea de locuri de muncă şi un plan împotriva sărăciei, care afec­tează prea multe familii din Spania.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand